Şcoala şi grădiniţa din Brătuleni, Nisporeni, au trecut la încălzirea pe biomasă datorită investiţiilor Uniunii Europene

biomasafonduri europene 1780 0

Извините, этот техт доступен только в “Румынский”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ce? Proiectul Energie și Biomasă organizează o vizită  pentru jurnaliști la şcoala şi grădiniţa din satul  Brătuleni, raionul Nisporeni, care au renunțat la încălzirea cu cărbune în favoarea celei cu biomasă. Investiţiile în ambele instituţii au fost asigurate din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Prima centrală termică pe biomasă a fost instalată la şcoală în 2013, în prima etapă a Proiectului  Energie şi Biomasă. Peste 3 ani, comunitatea a venit cu iniţiativa extinderii sistemului ecologic de încălzire şi la grădiniţă. În prezent, lucrările de construcţie a noii centrale pe biomasă şi de instalare a colectoarelor solare la grădiniţă sunt în plină desfăşurare.

Cine? Reprezentanți ai Proiectului Energie și Biomasă, autorități publice locale, beneficiari. 

Când? Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 9.00, plecarea din Chişinău.

Unde? Satul Brătuleni, raionul Nisporeni.

Important. 350 de copii din comunitate beneficiază de energie ecologică, produsă în R. Moldova. Extinderea proiectelor de încălzire pe biomasă în mai multe comunităţi din regiune a determinat un băştinaş să lanseze o afacere de producere a biocombustibilului.  Valoarea  totală a investiției pentru instalarea centralelor termice pe biomasă la ambele instituţii şi a colectoarelor solare la grădiniţă este de 163.318  EUR, asigurată din fonduri europene, iar contribuția comunității a fost de peste 640.000 lei.

Pentru jurnaliștii interesați să participe va fi asigurat transport. Vă rugăm să confirmați participarea până marţi, 11 aprilie, ora 12.00, pe adresa de e-mail galina.garaba@communications.md sau la nr. de telefon (022 21 14 15; 069495150).

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe www.biomasa.md şi pe pagina  de Facebook.