Producătorii de brichete şi pelete din Republica Moldova învaţă experienţa olandeză

UEPNUD 1295 0

14 Decembrie 2012: Peste 50 de producători de brichete şi pelete, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din toate regiunile Republicii Moldova au învăţat experienţa olandeză în producerea şi utilizarea energiei din biomasă. Jan Anton Zeevalkink, expert internaţional din Olanda, a prezentat producătorilor locali experienţa europeană în transformarea deşeurilor în combustibil bio. Expertul internaţional a organizat două seminare de instruire în zilele de 13 şi 14 Decembrie la Cimişlia şi Bălţi, la invitaţia Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.

„Republica Moldova are potenţial mare de producere a energiei din biomasă. Mă bucur că noul combustibil, din biomasă, este atât de solicitat şi că cererea de brichete şi pelete depăşeşte oferta. E un semnal clar ce va contribui la lansarea de noi afaceri şi la dezvoltarea celor existente din sector”, a declarat Jan Anton Zeevalkink.

Amintim că în ultimul an numărul producătorilor de brichete şi pelete din Republica Moldova a crescut de 4 ori, depăşind numărul de 50.

„E un sector nou pentru Republica Moldova. Atunci când ne-am lansat în producerea de brichete şi pelete, nu am avut de la cine învăţa tehnologia de transformare a biomasei în combustibil. Unele lucruri le-am învăţat din mers. Iată de ce experienţa ţărilor avansate în producerea de combustibil din biomasă este de real folos pentru noi”, a declarat Alexandru Ciudin, producător de brichete şi pelete din regiunea centru.

Amintim că Proiectul Energie şi Biomasă a organizat mai multe sesiuni de instruire pentru antreprenorii agricoli producători şi potenţiali producători de brichete şi pelete. Acesta este însă primul atelier cu participarea unui expert internaţional în domeniu.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, realizat în 2011-2014, cu un buget total de 14,560 mln. Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln. Euro) şi PNUD Moldova (560.000 Euro).