PRIMA ŞEDINŢĂ A CONSILIULUI PROIECTULUI ENERGIE ŞI BIOMASĂ ÎN MOLDOVA

UEPNUD 995 0

Ilarion Popa, viceministru al Economiei: „Ne dorim dezvoltarea industriei energiei regenerabile în Republica Moldova”

15 Aprilie 2011, Chişinău – Prima şedinţă a Consiliului Naţional al Proiectului „Energie şi Biomasă în Moldova” a avut loc pe 15 aprilie. Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD, îşi propune să contribuie la crearea unui sistem sigur, competitiv şi durabil de producere a energiei din surse regenerabile, în special, biomasă din resturi agricole.

„Republica Moldova este un stat dependent de importuri de energie, iată de ce diversificarea surselor energetice este o prioritate pentru Guvern. Mai multe studii efectuate au arătat că biomasa este cea mai viabilă şi uşor accesibilă sursă de producere a energiei în Moldova.  Apreciem mult lansarea Proiectului „Energie şi Biomasă” şi ne dorim ca el să contribuie la dezvoltarea industriei energiei regenerabile în Republica Moldova”, a declarat Ilarion Popa, viceministrul Economiei, preşedinte al Consiliului Naţional al Proiectului.

Prezent la eveniment, Wolfgang Behrendt, şeful Secţiei Politică şi Economie din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, a apreciat înalt intenţia autorităţilor de a valorifica sursele regenerabile de energie, contribuind, astfel, la securitatea energetică a ţării şi la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră. „Strategia energetică a Republicii Moldova are obiective ambiţioase de a trece treptat la surse alternative de energie, astfel ca în 2020 să ajungă la un consum de 20% din surse regenerabile. Aceleaşi obiective şi le-a trasat şi Uniunea Europeană. Iată de ce am hotărât să finanţăm un asemenea proiect în Republica Moldova”, a afirmat Wolfganf Behrendt.

Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova” îşi propune să sporească simţitor consumul de energie din biomasă în comunităţile rurale. Comunităţile vor fi susţinute în iniţiativele de trecere la surse alternative de energie, vor fi instalate sisteme termice pe bază de biomasă şi va fi încurajată dezvoltarea pieţelor locale de producere a energiei. „Este cel mai mare proiect din sectorul energetic al Republica Moldova, care a prins viaţă datorită interesului sporit al Guvernului şi sprijinului financiar al Uniunii Europene. PNUD Moldova este mândru de încrederea acordată şi-şi propune să creeze prin acest proiect modele ce vor fi replicate ulterior în multe alte localităţi din Moldova”, a conchis Matilda Dimovska, Reprezentant Rezident Adjunct,  PNUD Moldova.

Proiectul „Energie şi Biomasă” este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln.  Euro) şi PNUD Moldova (0.56 mln. Euro).

Contacte pentru mass media: 

Alexandru Ursul, Manager, Proiectul Energie şi Biomasă, UNDP Moldova, tel: (+373 69)226595, alexandru.ursul@undp.org
Ina Prisăcaru-Zglavuţă, Speicialist în Comunicare şi Mass Media, Proiectul Energie şi Biomasă, UNDP Moldova, Tel: (+373 69)141006,  ina.zglavuta@undp.org