Peste 25 de companii private, instituţii publice, ONG şi mass media s-au înscris până astăzi în Competiţia Moldova Eco-Energetică

UEPNUD 1159 0

13 septembrie 2012: Peste 25 de companii private, instituţii publice, ONG şi mass media s-au înscris până astăzi în Competiţia Moldova Eco-Energetică. Termenul limită pentru depunerea dosarelor la cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei  regenerabile şi  eficienţei energetice din Republica Moldova este 20 septembrie. Informaţia a fost prezentată joi, 13 septembrie, la şedinţa Consiliului de Coordonare Moldova Eco-Energetică, prezidată de Valeriu Lazăr, Viceprim-Ministru, Ministru al Economiei.

Membrii Consiliului au abordat şi subiectul fondului de premiere al câştigătorilor. Pe moment, acesta este în mărime de 10.000 de Euro, bani oferiţi de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova. Fondul poate fi suplinit şi prin contribuţii venite de la alţi donatori şi sponsori. Începând cu anul viitor, fondul de premii urmează a fi constituit şi din contribuţii de la bugetul de stat.

Competiţia Moldova Eco-Energetică a fost lansată pe 2 iulie 2012, anul acesta fiind la prima ediţie. Ea este deschisă pentru toţi cei care au contribuţii semnificative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

La competiţia MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ se pot înscriepersoane fizice, instituţii  publice, autorităţi publice locale, reprezentanţi ai sectorului privat, ONG, fundaţii, grupuri de inițiativă, asociaţii, mass media şi mediul academic.

Premiile Moldova Eco-Energetică vor fi conferite la sfârşitul lunii noiembrie în cadrul unei ceremonii de premiere pentru următoarele categorii: 

  • Cel Mai Bun Proiect în Energia Solară, Eoliană, Hidraulică, Geotermală
  • Cel Mai Bun Proiect al Anului în Energie din Biomasă, Biogaz, Biocarburanţi
  • Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică în sectorul public şi/sau privat
  • Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare şi Sensibilizare
  • Cea mai bună Iniţiativă Educaţională în Promovarea Energiei Regenerabile şi a Eficienţei Energetice
  • Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor

Câştigătorii din fiecare categorie vor fi selectaţi în urma examinării făcute de patru paneluri independente formate din experţi naţionali,  reprezentanţi ai Agenţiei pentru Eficientă Energetică, ministerelor de sector, mediului academic şi societăţii civile. Dosarele depuse de către participanţi vor fi examinate în trei etape: examinarea de către panelurile de evaluare, vizita de verificare în teren şi decizia Consiliului de Coordonare.

Premiile Moldova Eco-Energetică vor fi acordate  anual, în cadrul unui eveniment festiv (anul acesta este preconizată Gala Premierii pentru perioada 15-30 noiembrie 2012),  în semn de recunoaştere a realizărilor proeminente în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din Republica Moldova. Acestea vor recunoaşte campionii sectorului eco-energetic şi-i vor inspira pe alţii să-i urmeze.

Competiţia Moldova Eco-Energetică este realizată la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

Toată informaţia, inclusiv formularele de aplicare sunt plasate pe pagina web a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică — www.aee.md, la rubrica Moldova Eco-Energetica