Oamenii de afaceri din R. Moldova descoperă experienţa Poloniei în dezvoltarea bioenergiei

UEPNUD 1218 0

26 noiembrie 2014 — Misiunea de afacere din Moldova, din care fac parte 12 producători de biomasă și furnizori echipament, se află între data de 23-28 noiembrie într-o vizită de studiu în Polonia. Aceștia vor învăța din experiența producătorilor de biomasă din Polonia, vor efectua un șir de vizite la companiile producătoare de biomasă și vor stabili contacte pentru viitoarele parteneriate moldo-poloneze.

„Activitatea ține de dezvoltare a sectorului de producere și consum a biomasei. Misiunea de afacere are drept scop obținerea de experiență de la statele mult mai dezvoltate în acest sector decât Republica Moldova. Polonia este un exemplu foarte bun, deoarece este foarte apropiată de țara noastră în ceea ce privește structura echipamentului, varietatea lui sau structura materiei prime precum sunt paiele, deșeurile agricole și mai puțin lemnul. Am inclus în grup nu doar producători, dar și furnizori de cazane pentru că de multe ori lipsește această comunicare dintre ei, care până la urmă se răsfrânge asupra consumatorului. Bineînțeles că ne dorim ca producătorii noștri să obțină dialog mai apropiat cu companiile din Polonia”, spune Nicolae Zaharia, responsabil de proiectul Energie și Biomasă.

În prima zi, delegația moldovenească a avut o întâlnire cu primele patru companii de biomasă, care s-a desfășurat la University of Technology, Institute of Heat Energinnering din Varșovia. La începutul evenimentului a avut loc prezentarea Centrului de Inovație și Cercetare Pro-Akademia din Varșovia.

„Noi colaborăm cu R. Moldova de mulți ani. Am lucrat împreună la proiectul de transformare a gospodăriilor încă în anul 2008. Atunci am vizitat majoritatea raioanelor, începând cu Soroca și terminând cu Hâncești. Cunosc bine R. Moldova. Ca vizita să fie una productivă, am organizat deplasări la mai multe companii din regiuni, dar şi întâlniri comune cu antreprenorii în Varșovia. Pe care le dorim productive pentru ambele părți”, spune Ewa Kochanska, directorul Pro-Akademia.

Companiile prezente la deschidere au fost Thermostal, Wektor, CRB Energia și Ternamotor, lideri în domeniile lor de activitate. Producătorii moldoveni s-au dovedit a fi foarte receptivi, au adresat mai multe întrebări privind eficiența cazanelor arzătoare, umiditatea perfectă de producere a brichetelor, producerea peletelor din deșeuri agricole ș.a. La sfârșit, au avut loc discuții bilaterale, unde fiecare producător a discutat cu reprezentanții companiilor.

Ieri, 25 noiembrie, misiunea de afacere vizitat patru companii producătoare de echipament: Ursus, Thermostahl, Lesna și Orte. Producătorii moldoveni au avut ocazia să vadă pe viu cum lucrează companiile poloneze, să descopere tehnologiile noi de producere a energiei pe bază de biomasă, echipamente necesare prelucrării materiei prime și au asistat la demonstrațiile propriu-zise, văzând cum funcționează ele.

Astăzi,va fi efectuată o vizită la RES Technology Transfer Center, un centru de promovare a regenerabilelor, unde se vor discuta subiecte precum dezvoltarea noilor tehnologii în cultivarea energiei pe bază de plante, producerea biogazului pe bază de biomasă.

În total vor fi efectuate vizite la 8 companii producătoare de cazane pe biomasă şi a utilajelor de producere a brichetelor și peletelor.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).