Concursul pentru premiile Moldova Eco-energetică , Ediţia 2012, s-a lansat

UEPNUD 1271 0

2 iulie 2012: Cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice s-a lansat. Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică a lansat astăzi competiţia MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ în cadrul unei conferinţe de presă.

Scopul competiţiei – o premieră pentru Republica Moldova — este de a susţine cele mai importante iniţiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie din surse regenerabile, precum şi în dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

„Suntem în plin proces de modificare a Strategiei Energetice a Republicii Moldova, considerînd că ea trebuie să fie una realistă, pragmatică şi capabilă să asigure creşterea sectorului şi fortificarea securităţii energetice a ţării. Asumarea acestei strategii se traduce printr-un şir de acţiuni concrete, nu numai de ordinul angajamentelor politice, ci şi de ordinul iniţiativei private şi publice în domeniu. Am mai spus şi continuu să afirm că vom putea vorbi despre existenţa unei strategii energetice doar atunci, cînd fiecare locuitor al ţării îşi va asuma fiecare virgulă a acesteia. Şi competiţia pe care o lansăm astăzi demonstrează susţinerea noastră pentru cei care gândesc strategic, acţionează responsabil, creând noi oportunităţi pentru afaceri în domeniul energetic şi asigurând dezvoltarea regională şi crearea de noi locuri de muncă în localităţile noastre”, a declarat Valeriu Lazăr, Prim Viceprim-ministru, Ministru al Economiei.

Concursul este deschis pentru instituţiile publice, reprezentanţi ai sectorului privat, ONG-uri, fundaţii, grupuri de iniţiativă, mass media, mediul academic şi persoane fizice care au realizat cu succes iniţiative notabile, inovative şi ambiţioase în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Participanţii la concurs vor concura pentru următoarele categorii instituite: (1) Cel Mai Bun Proiect în Energia Solară, Eoliană, Hidraulică, Geotermală; (2) Cel Mai Bun Proiect al Anului în Energie din Biomasă, Biogaz, Biocarburanţi; (3) Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică în sectorul public şi/sau privat; (4) Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare şi Sensibilizare; (5) Cea mai bună Iniţiativă Educaţională în Promovarea Energiei Regenerabile şi a Eficienţei Energetice; (6) Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor.

„Competiţia Moldova Eco-Energetică reprezintă un apel pentru acţiune către întreaga ţară. Prin această competiţie vrem să demonstrăm că putem fi eficienţi, inovativi şi competitivi, fie că e vorba de instituţii publice, fie de companii private, fie consumatori casnici şi mai ales tineri, care vor trebui să facă faţă, într-un viitor mai mult sau mai puţin previzibil, provocării deficitului de resurse energetice tradiţionale”, a declarat Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Câştigătorii din fiecare categorie vor fi selectaţi de paneluri independente formate din experţi naţionali, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Eficientă Energetică, ministerelor de sector, mediului academicşisocietăţii civile. Dosarele depuse de către participanţi vor fi examinate în trei etape:Examinarea de către panelurile de evaluare, Vizita de verificare în teren şi Decizia Consiliului de Coordonare.

Premiile MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ vor fi acordate anual, în cadrul unui eveniment festiv, în semn de recunoaştere a realizărilor proeminente în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din Republica Moldova. Acestea vor recunoaşte campionii sectorului eco-energetic şi-i vor inspira pe alţii să-i urmeze.Competiţia Moldova Eco-Energetică este realizată la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

Peste 95% din necesarul energetic al ţării, în mare combustibili fosili, este asigurat din importuri. Totodată, Republica Moldova are un potenţial mare de producere a energiei din surse regenerabile, care este, deocamdată, neexploatat. În absenţa resurselor energetice proprii şi în condiţiile dependenţei tot mai mari de importurile resurselor energetice, asigurarea eficienţei energetice şi valorificarea resurselor regenerabile de energie constituie priorităţi strategice. Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat obiectivul de a spori ponderea energiei regenerabile în totalul mixului energetic de la 6% în anul 2010 până la 20% în anul 2020 şi de a eficientiza consumul global de energie primară cu 20% până în anul 2020.

Pentru mai multe informaţii:

Vitalie Condraţchi, tel: +373-22-250-667, mob: +373-79403403