Comunităţile beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă contribuie financiar la instalarea sistemelor de încălzire pe biomasă

contribuţie localăfonduri europenemobilizare comunitară 1352 0

Извините, этот техт доступен только в “Румынский” и “Американский Английский”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

580.152, 00 USD – este valoarea totală a contribuţiei celor 38 de  comunităţi beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă, primii beneficiari ai Proiectului Energie şi Biomasă. 20 de şcoli, grădiniţe, centre de sănătate deja sunt încălzite cu energie verde, în celelalte 18 lucrările de construcţie a noilor sisteme de încălzire fiind în toi.  Investiţia totală a Proiectului Energie şi Biomasă, realizată din fonduri europene, în instituţiile menţionate este de 2.410.000 USD.

Beneficiarii proiectului și autoritățile publice locale de diverse nivele au fost implicate de la bun început în procesul de trecere la încălzirea ecologică. Membrii comunităţii au fost cei, care în cadrul şedinţelor publice de informare, au selectat instituţia ce va beneficia de noul sistem de încălzire, pe biomasă.  Populaţia din fiecare  comunitate a selectat comitete locale dedicate investiţiilor realizate de Proiectul Energie şi Biomasă.

La început, am avut o adunare generală cu părinții în școală, după care am avut adunarea generală a satului unde au fost reprezentanții de la PNUD și am ales  comitetul, a fost întocmit planul de acțiuni. Ulterior, comunitatea a fost informată prin patru avize care au fost elaborate de către elevii gimnaziului și plasate în diferite locuri ale satului cu privire la toți pașii de implementare a proiectului și, respectiv, despre contribuție. Din costul total al proiectul de peste 1,000,000.00 MDL, contribuția noastră a fost de 112,000.000 MDL. Când depui singur muncă, atunci ești cointeresat să păstrezi, să contribui la modernizare, dar când aștepți cineva să-ți dea este mai ușor de stricat și de așteptat că poate cineva va veni și vor mai da”, spune Natalia Mereniuc, director al gimnaziului din s. Nicoreni, rl Drochia, membru al comitetului local al proiectului, beneficiar din prima etapă a Proiectului Energie şi Biomasă. Vedeţi aici istoria video despre Comitetul local al proiectului din s. Nicoreni.

În majoritatea cazurilor, din comitetul local, fac parte liderii din localitate, precum ar fi primarul, directorul instituției de învățământ și învățători, alte personalități locale cu autoritate. Ei sunt cei care mobilizează  comunitatea, atât în vederea informării și promovării beneficiilor încălzirii pe biomasă, cât și a asigurării contribuției locale și a bunei funcționări ulterioare a sistemului de încălzire.

„Pentru noi, ca să asigurăm durabilitatea proiectului, este important ca orice comunitate să se implice în realizarea ideii încă de la început. Ne bucură că multe comunități care au instalat o centrală termică pe biomasă într-o instituție au mers mai departe și, din surse proprii sau ale Consiliului raional, au instalat cazane și în alte clădiri”, spune Tatiana Crăciun, ofițer superior în mobilizare comunitară în cadrul Proiectului Energie și Biomasă. 

Amintim că în prima etapă a Proiectului Energie şi Biomasă, investițiile Proiectului Energie și Biomasă în sistemele de încălzire în sectorul public s-au ridicat la 182 milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene, mobilizând o contribuție a comunităților locale de peste 28 de milioane de lei. În total, au fost instalate centrale pe biomasă ce încălzesc peste 270 de mii de metri pătrați în instituțiile publice.

Până la finalizarea etapei a II a proiectului, alte 58 de comunităţi vor beneficia de noi sisteme de încălzire pe biomasă şi colectoare solare de producere a apei calde menajere. Contribuţia acestora va fi de 380.759,00 USD, bani ce urmează a fi valorificaţi în 2017. Investiţia estimativă a Proiectului Energie şi Biomasă în aceste instituţii va fi de circa 2.300.000 USD, din fonduri europene. 

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.