26 şcoli şi grădiniţe din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni vor avea sisteme moderne de încălzire pe biomasă

UEPNUD 1098 0

23 Iulie 2012: Primarii satelor din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni ce îşi vor conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă au semnat astăzi Memorandumuri de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Acesta este cel de-al patrulea grup de raioane în care s-a lansat Proiectul Energie şi Biomasă. Până în 2014, vor fi acoperite toate raioanele Republicii Moldova, în total cel puţin 130 de instituţii publice rurale fiind conectate la sisteme de încălzire pe bază de biomasă.

„Mă bucur că grădiniţa va avea un sistem alternativ de încălzire celui existent pe gaze. Deşi avem suprafaţă relativ mică, suficientă pentru cei 55 de copii ce frecventează grădiniţa, plata încălzirii pe gaze era o adevărată povară financiară pentru noi. De acum înainte lucrurile vor  fi altfel: ne vom încălzi grădiniţa cu pelete, combustibil modern din biomasă, produs în Moldova şi accesibil ca preţ”, ne spune Ludmila Ceaglic, primarul satului Calfa, raionul Anenii Noi.

Din cele 26 de instituţii publice selectate din aceste raioane, 19 vor avea instalate cazane de încălzire pe bază de brichete şi 7 pe bază de pelete. Capacitatea totală a noilor sisteme de încălzire instalate va fi de 4.89 MW.

„Este o alternativă excelentă pentru liceul din satul nostru şi pentru cei 500 de elevi. Vom înlocui sobele de ardere a cărbunilor cu sisteme termice moderne de ardere a brichetelor, combustibil local, accesibil ca preţ, care nu dăunează mediului înconjurător”, a declarat primarul satului Sculeni, raionul Ungheni, Vasile Casian.

Lucrările de proiectare şi instalare a sistemelor de încălzire pe bază de biomasă vor începe în aceste localităţi în septembrie curent şi vor dura în medie şase luni.

„Energia produsă din surse proprii are mai multe beneficii. Ea reduce dependenţa de importuri, sporeşte securitatea  energetică a ţării, are costuri mai mici, permite dezvoltarea de noi afaceri şi  crearea de noi locuri de muncă. În plus, energia din surse regenerabile reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea mediului ambiant”, a afirmat Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova.

O informaţie totalizată despre sistemele pe bază de biomasă instalate până în prezent cu sprijinul financiar al Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, găsiţi pe acest link: http://www.undp.md/

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org