20 de noi instituții publice vor fi racordate la sisteme de încălzire pe biomasă

biomasafonduri europeneinstituţii publice 2079 0

Извините, этот техт доступен только в “Румынский” и “Американский Английский”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

20 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare din regiunile de nord, sud şi centru ale R. Moldova au trecut etapa finală de selectare şi vor fi racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 6 vor beneficia de colectoare solare. Lucrările de proiectare şi de construcţie a noilor sisteme de încălzire vor fi acoperite din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă şi vor demara la începutul anului 2017. Proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

Decizia a fost luată de Comitetul de selectare al Proiectului Energie şi Biomasă ce a examinat în ultima sa şedinţă din acest an raportul final pentru cele 32 de instituţii ce au trecut în etapa finală de evaluare. Amintim că evaluarea finală a proiectelor depuse pentru finanțare ia în calcul gradul de mobilizare a resurselor financiare locale, asigurarea volumului necesar de biocombustibil, asigurarea fezabilităţii tehnice și energetice a clădirilor propuse a fi racordate la sisteme termice pe bază de bioenergie și energie solară, precum şi elaborarea calitativă a bugetului estimativ al proiectului.

Comitetul de selectare a proiectelor este format din 9 membri reprezentanți ai ministerelor şi instituțiilor cheie din sector, dar şi ai partenerilor de dezvoltare, printre care se numără Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Educației, Agenţia pentru Eficienţă Energetică,  Delegaţia Uniunii Europene în Moldova, PNUD Moldova, Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova şi Fondul pentru Eficiență Energetică (în calitate de observator).

Un prim pas pentru accesarea fondurilor europene ale Proiectului Energie și Biomasă este expedierea unei scrisori de intenție din partea comunității interesate. Ulterior, comitetele locale elaborează propunerea de proiect de conectare a instituției publice la sisteme de încălzire pe bază de biomasă (și, după caz, de instalare a colectoarelor solare). Experții Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova evaluează performanta energetică a clădirilor selectate, recomandă parametrii tehnici ai tehnologiilor pe bază de energie regenerabilă, dar şi acţiunile de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirii. Evaluarea finală a proiectelor depuse pentru finanțare ține cont de gradul de mobilizare a resurselor financiare locale, asigurarea volumului necesar de biocombustibil, asigurarea fezabilităţii tehnice și energetice a clădirilor propuse a fi racordate la sisteme termice pe bază de bioenergie și energie solară, elaborarea calitativă a bugetului estimativ al proiectului.

Găsiţi aici cele 20 de iniţiative aprobate pentru investiţii:

Nr

Raionul

Comunitatea

Instituţia propusă

Suprafața încălzită, m2

1

Cantemir

s. Enichioi

grădinița și oficiul medicilor de familie

840

2

Căuşeni

s. Taraclia

centrul social

357

3

Edineţ

s. Tîrnova

gimnaziul

2170

4

Fălești

s. Făleștii Noi

gimnaziul

2200

5

Florești

s. Gvozdova

grădinița

358

6

Glodeni

 

 

s. Ciciulea

 

gimnaziul

3142

 

grădinița nr.1

617

7

s. Cobani

grădinița

532

8

Hîncești

s. Obileni

grădinița

1452

9

Leova

s. Cneazevca

grădinița

600

10

Ocnița

s. Unguri

gimnaziul și grădinița

1377

11

Rezina

s. Mateuți

grădinița

515

 

oficiul primăriei și biblioteca publică

430

12

Sîngerei

 

s. Chișcăreni

oficiul primăriei

762

13

s. Sîngereii Noi

sala de sport, centrul de creaţie

1097

14

Ungheni

 

s. Buciumeni

grădinița și gimnaziul

1997

15

s. Bușila

grădinița

1508

Total 15 comunităţi

Total 20 instituţii

19439

 Amintim că din 2011 până în prezent, 190 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale din toată ţara au instalate sisteme moderne de încălzire pe biomasă, investiţii realizate din fonduri europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.