10080 0

Cazane și echipamente

Pe piața moldovenească este disponibilă o mare varietate de cazane și centrale termice pe bază de biomasă, IMG_0587capabile să încălzească încăperi de la 30 de metri pătrați la suprafețe industriale. Cazanele disponibile sunt produse sau asamblate local pe baza celor mai performante tehnologii din țări ca Germania, Italia, Polonia, Republica Cehă, Grecia, etc.

În cadrul Programului de subvenționare a procurării și instalării echipamentelor pe biocombustibil solid au fost acreditate 30 de companii, care livrează și instalează echipamente de încălzire pe biomasă solidă.

Vezi lista companiilor ce comercializează și instalează cazane pe biocombustibil. 

Atunci când alegeți o soluție pentru încălzire atrageți atenția la prețul instalației și la eficiența acesteia, acești doi parametri fiind de o importanță primordială pentru bugetul consumatorului de pelete și brichete.

Varietatea de cazane este mare și puteți alege unul care funcționează doar pe pelete, doar brichete sau unul mixt. În funcție de combustibilul utilizat, variază și randamentul cazanelor. La brichete, acesta se ridica la 75%, în timp ce cazanele pe pelete au randamente de peste 85%. În general, cazanele mai performante oferă o reducere mai semnificativă a costurilor viitoare de operare a instalației, multe dintre ele oferind și opțiuni suplimentare de confort, cum ar fi setarea temperaturii în locuință de la distanță, prin intermediul computerului sau chiar a telefonului mobil.

În afară de faptul că oferă aproape același nivel de confort ca și soluțiile de încălzire pe gaz, contra unui cost inițial mai redus, soluţiile de încălzire pe bază de biomasă mai prezintă şi alte avantaje. Pentru alimentarea cu combustibil, gospodăriile nu depind de voinţa vecinilor lor (pentru a se conecta la reţeaua de gaze, este necesară elaborarea şi semnarea proiectului cu distribuitorul regional de gaze, proiect care, în majoritatea cazurilor este sub nivelul veniturilor unei gospodării), gospodăria are nevoie de mai puţin timp pentru instalarea cazanului, nefiind obligatorii coordonările și autorizațiile necesare în cazul unui cazan pe gaze naturale. De asemenea, un sistem de încălzire pe bază de biomasă poate fi conectat la infrastructura de încălzire din locuință – sistemul de țevi și calorifere – sau poate încălzi direct aerul din jurul său, astfel nefiind necesare investiții suplimentare în infrastructură.

Proiectul Energie și Biomasă în Moldova a subvenționat procurarea de către consumatorii casnici și microîntreprinderi a cazanelor pe bază de biomasă, oferind 1300 de euro pentru achiziția și instalarea unui cazan pe pelete sau brichete cu randamentul de 85%, minim 36 ore autonomie de lucru și panou automatizat de control. Subvenția pentru cazane mai puțin eficiente, cu randamentul egal sau mai mare de 75%, minim 6 ore autonomie de lucru, panou automatizat de control și care funcționează doar pe brichete a fost de 700 de euro. La cele două apeluri desfășurate în cadrul Programului de subvenționare s-au înscris peste 750 de familii și întreprinderi micro, care și-au instalat cazane eficiente, iar Uniunea Europeană le-a returnat o parte din banii investiți.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi: Tel: 022 83-99-82