Vizită de studiu pentru jurnaliştii din Republica Moldova în Danemarca, finanţată din fonduri europene

UEPNUD 1221 0

7 octombrie 2015, Chişinău — Opt jurnalişti din Republica Moldova vor participa în acest an la o vizită de studiu în Danemarca pentru a cunoaşte experienţa acestei ţări în producerea şi utilizarea energiei regenerabile. Vizita este organizată în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Proiectul Energie şi Biomasă invită jurnaliştii interesaţi să se înscrie în concursul de selectare a echipei ce va participa la vizita de studiu în Danemarca. Dosarul de aplicare poate fi descărcat la acest link şi urmează a fi expediat până pe 23 octombrie curent.

Selecţia jurnaliştilor se va face în baza următoarelor criterii:

  • portofoliul de subiecte media pe tema energiei din biomasă,
  • complexitatea şi corectitudinea abordării subiectului energiei verzi,
  • proiectul media de promovare a energiei din biomasă post vizită de studiu.

Grupul de jurnalişti din Republica Moldova va cunoaşte, timp de şapte zile, evoluţia sectorului energiei verzi în Danemarca. Jurnaliştii vor vizita întreprinderi de producere a biocombustibilului, de gestionare şi livrare a energiei termice şi electrice din biomasă, vor discuta cu reprezentanţi ai autorităţilor, sectorului privat, asociativ despre provocările sectorului energiei regenerabile.

40% din totalul de energie produsă în Danemarca provine din surse regenerabile. Cea mai mare pondere – de 70% – din totalul de energie regenerabilă utilizată revine energiei din biomasă, în special deşeurilor agricole. Danemarca are o experienţă de peste 30 de ani în producerea energiei din biomasă şi este ţara cu cea mare rată de utilizare a deşeurilor agricole.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe pagina web www.biomasa.md.

Contact pentru media: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie şi Biomasă, Tel: 022 839985, ina.zglavuta@undp.org