Proiectul Energie şi Biomasă a participat la o discuţie publică cu studenţii facultăţii de energetică, în cadrul Săptămânii ONU

UEPNUD 1105 0

19 Octombrie, Chişinău – Studenţii Facultăţii de Energetică, Universitatea Tehnică, au participat, miercuri 19 octombrie, la o discuţie publică cu reprezentanţii Proiectului Energie şi Biomasă desfăşurată în cadrul Săptămânii ONU.

Studenţii au fost informaţi despre impactul activităţii organizaţiilor ONU în Republica Moldova, beneficiile pe care le are ţara şi oamenii de rând în urma proiectelor implementate şi finanţate de ONU, dar şi despre istoricul creării Organizaţiei Naţiunilor Unite şi activitatea curentă. Reprezentanţii Proiectului Energie şi Biomasă le-au vorbit tinerilor despre rolul lor şi necesitatea de a participa activ la viaţa din comunitate şi la luarea deciziilor.

Viitorii energeticieni au participat, de asemenea, la o prezentare a Proiectului Energie şi Biomasă, cel mai mare proiect de pe piaţa energiei regenerabile din Republica Moldova. Ei au aflat despre componentele proiectului, scopul, obiectivele şi rezultatele ce vor fi obţinute până în 2014: cel puţin  130 de grădiniţe, şcoli, centre medicale, alte instituţii publice rurale şi peste 500 de gospodării casnice  încălzite cu energie produsă local, din biomasă, în special din paie de grâu şi alte deşeuri cerealiere.

„Cred cu adevărat că piaţa energiei regenerabile trebuie dezvoltată în Republica Moldova. Avem doar de câştigat: ne sporim securitatea energetică, producem combustibil din surse locale, economisim bani la energia consumată şi, în plus, protejăm mediul ambiant”, a spus Constantin Leahu, student la Facultatea de Energetică din cadrul Universităţii Tehnice.

Studenţii au dorit să afle mai multe detalii despre criteriile de selectare a comunităţilor pentru conectarea la sure alternative de energie, despre nivelul de dezvoltare al pieţei locale de producere a combustibilului solid din biomasă (brichete, pelete), despre posibilităţile lor de colaborare în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org