Încep lucrările de instalare a centralelor termice în Basarabeasca, Cahul, Cimişlia, Floreşti şi UTA Gagauz Yeri

UEPNUD 1219 0

16 octombrie 2012: În următoarele săptămâni, în satele din raioanele Basarabeasca, Cahul, Cimişlia, Floreşti şi UTA Gagauz Yeri vor începe lucrările de instalare a centralelor termice de ardere a biomasei. În cele 20 de sate selectate, 22 de şcoli şi grădiniţe vor fi încălzite cu energie alternativă. Comunităţile selectate au optat pentru încălzirea cu brichete. Respectiv, Proiectul Energie şi Biomasă va instala sisteme termice pentru arderea acestui tip de combustibil. Lucrările de instalare vor fi finisate în 2013.

Din 22 de instituţii propuse de cele 20 de sate a fi conectate la sisteme moderne de încălzire cu biomasă, majoritatea sunt şcoli şi grădiniţe şi se încălzesc în prezent cu cărbune sau gaz. „Autorităţile locale solicită instalarea sistemelor alternative de încălzire celor existente pentru a avea asigurată securitatea energetică în condiţiile scumpirii continue a preţului la combustibilii fosili. Comunităţile optează pentru noi sisteme de încălzire ce utilizează combustibil produs local sau regional din deşeuri agricole, sub formă de brichete sau pelete – accesibil ca preţ şi ecologic”, susţine Tatiana Crăciun, expert în mobilizare comunitară în Proiectul Energie şi Biomasă.

Amintim că până în prezent, 104 de sate din 20 raioane şi din UTA Gagauz Yeri au fost selectate pentru a-şi conecta instituţiile publice la sisteme moderne pe bază de biomasă. În mai mult de jumătate din acestea lucrările de instalare a noilor sisteme termice vor fi finisate până la începutul sezonului de încălzire. Astfel, iarna viitoare, circa 60 de şcoli, grădiniţe, primării, centre comunitare se vor încălzi cu energie din biomasă. Cea mai mare parte a cheltuielilor instalării sistemelor termice alternative este acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă, satele contribuind cu un minim de 15% din valoarea totală a investiţiei.

Până în 2014, Proiectul Energie şi Biomasă va acoperi toate raioanele Republicii Moldova. În total cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe, alte instituţii publice îşi vor instala sisteme termice alternative pe bază de biomasă cu bani europeni.

Lista completă a instituţiilor publice în care vor fi instalate centrale termice pe bază de biomasă o puteţi vedea aici: http://www.undp.md/projects/Biomass/