Elevi din nouă raioane vor învăţa în şcoală energia regenerabilă şi eficienţa energetică

UEPNUD 1171 0

Chişinău, 16 septembrie 2012: Iniţiativa educaţională de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice se lansează în nouă noi  raioane. În acest an de învăţământ, peste 2.000 de elevi din clasele a VII-VIII din raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca, Râşcani, Şoldăneşti, Rezina, Orhei, Ungheni şi  Anenii Noi vor învăţa că există energie  în tot ce ne înconjoară: soare, vânt, plante, apă şi vor însuşi secretul economisirii consumului de energie.  Iniţiativa educaţională va cuprinde localităţile ce îşi conectează instituţiile publice la sisteme de încălzire pe bază de biomasă în cadrul  Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova.

Timp de un an, elevii vor fi antrenaţi în diverse activităţi educaţionale dedicate energiei regenerabile şi eficienţei energetice: dezbateri, cluburi de discuţii, excursii, lecţii în format webinar, vizionarea şi discutarea filmelor la tema energiei alternative, expoziţii, concursuri de proiecte la temă ş.a.. Tinerii vor avea şi o resursă  valoroasă  din care vor cunoaşte lucruri noi despre toate sursele de energie regenerabilă şi eficienţa energetică – Manualul „Surse de energie regenerabilă” –  elaborat şi lansat în acest an de către Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova.  De asemenea, şi pedagogii  vor avea la îndemână un Ghid al profesorului elaborat pentru acest curs ce îi vor ajuta să aducă elevilor noile cunoştinţe într-o formă interactivă şi memorabilă.

Cei mai activi elevi vor câştiga la final de an de studiucâte un bilet de participare la tabăra de vară „Energel”,  locul de întâlnire a promotorilor energiei regenerabile şi eficienţei energetice.O asemenea iniţiativă educaţională a fost demarată în premieră anul trecut la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova. În anul de studii 2011-2012, iniţiativa educaţională a cuprins 38 de şcoli din satele ce şi-au conectatîn acea perioadă instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă, cu sprijinul financiar al Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova: Ştefan Vodă, Leova, Făleşti, Cantemir, Sângerei,  Hânceşti, Teleneşti şiUTA GagauzYeri.

M-am bucurat când am aflat că iniţiativa educaţională a ajuns şi în satul nostru. Copiii au nevoie de informaţii şi cunoştinţe despre sursele de energie regenerabilă şi eficienţa energetică, extrem de actuale şi  necesare”, spune Ana Purice, directorul gimnaziului din s. Şolcani, rl. Soroca, ce a participat la un curs de formare în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. De rând cu ea, la training au participat toţi profesorii din noile şcoli parte a Iniţiativei educaţionale.

Până în 2014, iniţiativa educaţională de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice se va  extinde  în toate raioanele Republicii Moldova, cuprinzând peste 130 de localităţi în care vor fi instalate sisteme moderne de încălzire pe bază de biomasă cu finanţarea Proiectului Energie şi Biomasă. „Este important să aducem cunoştinţe tinerei generaţii despre energia verde şi consumul raţional de surse energetice încă de pe băncile şcolii. Astfel contribuim la educarea unei generaţii responsabile, si de ce nu şi a unor potenţiali specialişti în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice care deja sunt la mare căutare atît în R. Moldova cît şi în întreaga lume” , susţine Victoria Ignat, specialist în instruiri şi dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org