11 şcoli şi grădiniţe din Ştefan Vodă vor fi încălzite cu energie produsă din paie

UEPNUD 1389 0

29 Septembrie 2011, Chişinău: 9 sate din raionul Ştefan Vodă ce îşi vor conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă au semnat astăzi Memorandumuri de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Raionul Ştefan Vodă este unul din primele 4 regiuni din Republica Moldova în care Proiectul Energie şi Biomasă,  finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova, şi-a început activitatea. 11 şcoli şi grădiniţe din aceste 9 sate (Ermoclia, Olăneşti, Palanca, Viişoara, Talmaza, Copceac, Popeasca, Crocmaz, Răscăieţi ) vor fi încălzite pe timp de iarnă cu energie produsă local. În total, peste 3.200 de persoane din aceste instituţii, dintre care 2.740 copii, îşi vor spori confortul termic pe timp de iarnă.

„Deşi raionul Ştefan Vodă este gazificat sută la sută, suntem, totodată, unul din primele raioane ce a accesat sursele alternative de energie. Sunt mândru că datorită Proiectului Energie şi Biomasă, 9 sate din Ştefan Vodă   îşi vor încălzi şcolile şi grădiniţele cu energie produsă din deşeuri cerealiere”, a declarat Nicolae Orlov, vicepreşedintele Consiliului Raional Ştefan Vodă, la evenimentul de semnare a memorandumurilor.

„Pe fundalul creşterii inerente a preţurilor la gaz, trebuie să valorificăm propriile surse energetice. Studiile au arătat că una din cele mai sigure şi uşor accesibile surse alternative de energie pentru Republica Moldova sunt paiele şi alte deşeuri cerealiere. Anual, Republica Moldova produce, în medie, 700 mii tone de paie care  sunt echivalente, sub aspect energetic, cu cca 250 milioane m3 gaze naturale sau cu 25% din consumul anual al ţării”, susţine Mihai Cuiban, specialist principal al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Pe 29-30 septembrie, alte 8 sate din raioanele Leova, Cantemir şi din UTA Găgăuzia vor semna memorandumuri  de colaborare cu PNUD Moldova. Amintim că acestea sunt primele regiuni în care Proiectul Energie şi Biomasă şi-a început activitatea. Până în 2014, vor fi acoperite toate raioanele Republicii Moldova, în total cel puţin 130 de instituţii publice rurale fiind conectate la sisteme de încălzire pe bază de deşeuri agricole, în special, paie.

Energia produsă din surse proprii are mai multe beneficii. Ea reduce dependenţa de importuri, sporeşte securitatea  energetică a ţării, are costuri mai mici, permite dezvoltarea de noi afaceri şi  crearea de noi locuri de muncă. În plus, energia din surse regenerabile reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea mediului ambiant.  Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org