Proiectul Energie şi Biomasă lansează seria de întruniri finale cu beneficiarii proiectului

46 0

Proiectul Energie şi Biomasă lansează seria de întruniri finale cu beneficiarii proiectului.  În fiecare raion din R. Moldova vor fi organizate întrevederi publice cu managerii instituţiilor publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, din fondurile europene ale proiectului, cu primarii comunităţilor ce au trecut la energia verde, producătorii de biocombustibil, managerii energetici.
Experţii proiectului vor  prezenta rezultatele activităţii Proiectului Energie şi Biomasă la nivel de ţară şi fiecare raion în parte. La rândul lor, beneficiarii sistemelor de încălzire pe biomasă îşi vor împărtăşi istoriile şi lecţiile învăţate în utilizarea energiei produse local. Beneficiarii vor primi o foaie de parcurs cu acţiuni şi date relevante de contact ce îi vor ajuta în asigurarea funcţionării corecte a sistemelor de încălzire pe biomasă. 
În prezent, 207 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare din toate raioanele R. Moldova sunt conectate la sisteme de încălzire pe biomasă, …

Angajăm specialist în achiziţii

7 0
Proiectul Energie şi Biomasă angajează în echipa proiectului un specialist în achiziţii. Condiţiile concursului pot fi accesate aici. Termenul limită de depunere a dosarului este 30 octombrie.  

Angajăm o echipă de doi experţi în dezvoltarea sectorului energiei din biomasă

7 0
Proiectul Energie şi Biomasă angajează o echipă de doi experţi pentru a oferi asistenţă şi expertiză în elaborarea Programului de Dezvoltare a Sectorului Energiei din Biomasă şi a Politicilor din sector pentru 2017-2022. Termenul limită pentru înscrierea în concurs este 29 octombrie. Dosarul urmează a fi depus online. Condiţiile concursului şi detaliile pentru depunerea dosarului sunt accesibile aici.  

Operatorii centralelor termice pe biomasă descoperă energia verde

centrale termice pe biomasăcentrul de instruire al operatorilorcolectoare solareinstruireoperatori 105 0

Cel de-al patrulea curs de instruire pentru operatorii centralelor pe biomasă s-a desfășurat  la „Centrul de instruire a operatorilor din centralele termice pe biocombustibili solizi și combinate” creat în cadrul IP Centrul de Excelență în Construcții cu suportul Proiectului Energie și Biomasă. La cursuri au participat operatori ai centralelor din diferite regiuni ale țării, angajați în instituțiile publice ce se încălzesc cu biocombustibil.
Centrul este dotat cu centrale termice pe biomasă alimentate cu două tipuri de biocombustibil (brichete şi pelete), precum şi colectoare solare conectate la sistemele de încălzire eco. 
Centrul Unic de Instruire a Operatorilor a fost creat în  decembrie 2016 în cadrul Centrului de Excelenţă în Construcţii, instituţie acreditată de Ministerul Educației să ofere instruire în gestionarea sistemelor de producere a energiei termice din biomasă şi a apei calde menajere de la energia solară.
Amintim că în prezent peste 200 de …

Ludmila Abramciuc: Cu toții ne-am început afacerile în garaje, dar, datorită UE, am ajuns la un nivel calitativ nou

biocombustibilBrichetefonduri europeneleasingpelete 294 0

Ludmila Abramciuc și soţul ei Ivan Damaschin și-au lansat afacerea în 2008, atunci când biocombustibilul în Moldova era o noutate, iar piață pentru acesta nu exista. Acum, în 2017, ei pot produce suficient biocombustibil pentru a încălzi aproape 80 de școli. „Dacă atunci când începeam afacerea oamenii întrebau ce sunt brichetele, acum consumatorii cunosc tipurile de brichete și aleg minuțios produsul care li se potrivește”, spune Ludmila Abramciuc.
Întreprinderea de familie „Ecobricheta” SRL și-a amplasat producerea în municipiul Bălți și furnizează biocombustibil în zona de nord a țării. Pe parcursul a 9 ani, întreprinderea a schimbat câteva locații, iar în acest an a cumpărat o hală de 5 000 de metri pătrați în una dintre zonele industriale ale orașului. Acum, adaptează noua clădire la procesul de producție, amenajează spații de stocare a materiei prime și produselor finite, amplasează liniile de producție a …

O întreprindere din Bălți, care aprovizionează cu brichete regiunea de nord a țării, își extinde afacerea datorită cererii mari pe piaţă

289 0

CE? Vizită de studiu pentru jurnaliști la  „Ecobricheta” SRL din Municipiul Bălți, unde se produc aproape 6.000 de tone de brichete anual, cantitate suficientă pentru a încălzi 78 de grădiniţe.  „Ecobricheta” SRL este o afacere de familie şi una din primele întreprinderi producătoare de biocombustibil în R. Moldova. Compania  şi-a extins considerabil producerea de biocombustibil datorită cererii mari pe piaţă.
CINE? Ludmila Abramciuc şi Ivan Damaschin, proprietarii întreprinderii.
CÂND? Miercuri, 13 septembrie, ora 10.30
UNDE? Municipiul Bălți
IMPORTANT: Compania activează în domeniul producerii brichetelor din anul 2008. În prezent, la întreprindere lucrează 30 de persoane, care produc circa  6000 de tone de combustibil ecologic anual. În afară de producerea brichetelor, „Ecobricheta” SRL a început reciclarea deșeurilor solide – transformarea resturilor de cauciuc în biocombustibil lichid.
Jurnaliştii vor vedea pe viu procesul de transformare a deşeurilor în biocombustibil şi vor putea participa la proces.
Doritorii de a participa la vizita de …