Inovațiile eco ale tinerilor au fost premiate la un concurs republican

curs opţionaleducatieEnergeltineri 170 0

… locul unde antena parabolică, imprimanta şi CD-urile uzate se transformă în dispozitive de producere de energie regenerabilă
Zeci de adolescenți pasionați de energia regenerabilă au participat în perioada 11-12 mai, la Chișinău, la un concurs republican al inovațiilor eco. Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.  Elevii au „complotat” cu soarele, biomasa, apa și vântul ca să creeze invenții bazate pe puterea energiei verzi și care ne pot scuti de plata facturilor la energie. Majoritatea dispozitivelor au fost construite din materiale pe care mulți dintre noi le aruncă la coșul de gunoi.
Casa viitorului a fost construită de un grup de elevi din Costești
Elevii de la liceul din Costești, Ialoveni, au prezentat juriului prototipul unei case a viitorului …

Elevi din 26 de şcoli îşi prezintă inovaţiile eco la concursul republican „Surse de energie regenerabilă”

336 0

CE: Turbină eoliană construită din materiale reciclate ce produce energie electrică, antene parabolice căptuşite cu oglinzi ce pot fi alternativă aragazului, farfurie parabolică Stirling ce reduce din consumul energetic, echipament de producere a gazului metan din substanţe organice, staţie de autobuz alimentată cu panouri fotovoltaice – acestea sunt câteva din lucrările elevilor înscrise în etapa finală a Concursului republican „Surse de energie regenerabilă”.  Proiectele vor fi prezentate de echipele de elevi şi profesori din toată ţara în zilele de 11 şi 12 mai la Chişinău.  
CINE: 57 de tineri din 26 de şcoli ce au trecut în etapa finală a concursului „Surse de energie regenerabilă”, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.  
UNDE:  Chişinău, Liceul „Liviu Deleanu”,  str. L. Deleanu 5/4.
CÎND:  Vineri, 11 mai (12.30 – 18.30). Sâmbătă, 12 mai (8.45-15.30).   
IMPORTANT:  …

Membrii Clusterului Energie şi Biomasă din R. Moldova au participat la o vizită de studiu în România

312 0
Membrii Clusterului Energie şi Biomasă din Republica Moldova au mers în România pentru un schimb de experienţă cu reprezentanţii Clusterului Green Energy din Braşov. Timp de 2 zile (26-27 aprilie), echipa din R. Moldova a vizitat proiecte de valorificare a energiei din biomasă: sere de flori încălzite cu energie verde, modele integrate de colectare a deşeurilor, plantaţii energetice. La fel, participanţii au discutat cu membrii clusterului român subiecte privind cooperarea internațională în sectorul bioenergiei. Vizita a fost organizată de Clusterul Energie si Biomasa din Republica Molodva în parteneriat cu Clusterul Green Energy din România şi a fost finanţată în cadrul programului EaP Plus.

Reprezentanţi ai Clusterului Energie şi Biomasă descoperă experienţa României în valorificarea energiei verzi

cluster 807 0
Reprezentanţi ai Clusterului Energie şi Biomasă se vor afla în zilele de 26-27 aprilie în România pentru un schimb de experienţă cu colegii din Clusterul „Green Energy”, din Braşov. Echipa din R. Moldova va participa la numeroase discuţii tematice cu experţi români în sectorul energiei din biomasă, inclusiv în subiecte de cooperare şi participare în proiecte comune internaţionale. Agenda include şi vizite la proiecte de valorificare a energiei din biomasă, cum ar fi: plantaţii energetice; sere de flori, brutării  încălzite cu energie verde, clădiri de locuit şi spaţii industriale  racordate la sisteme de încălzire pe biomasă.

Antreprenorii din Cehia şi Republica Moldova îşi unesc eforturile pentru a dezvolta sectorul energiei verzi în ţara noastră

biocombustibilbiomasacluster 1034 0

Primul forum Moldo-Ceh dedicat dezvoltării sectorului energiei verzi are loc astăzi la Chişinău.  Forumul va lansa platforma de cooperare şi schimb de experienţă cu actori relevanţi din sectorul energiei din biomasă din Republica Cehă.
Experţi în sectorul energiei din biomasă, reprezentanţi ai companiilor  specializate în producerea şi promovarea tehnologiilor verzi din ambele ţări au discutat evoluţia sectorului energiei din biomasă din Cehia şi din R. Moldova, prezentat noile reglementări legislative şi normative în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, acţiunile necesare pentru dezvoltarea armonioasă a sectorului energiei verzi în R. Moldova.
“Moldova planifică să utilizeze deşeurile agricole pentru generarea de căldură şi electricitate. Republica Cehă are experienţă bogată în valorificarea biomasei în scopuri energetice, iar companiile cehe au tehnologiile necesare. Acest context poate crea o sinergie rodnică şi fi un bun start pentru cooperare fructuoasă”, spune Pavel Činčera, director BEZK, Republica Cehă.
Un …

Forumul Moldo-Ceh dedicat dezvoltării sectorului energiei din biomasă va avea loc la Chişinău

asociatia Bionergieclusterforum 1348 0

Forumul va avea loc pe 19 aprilie şi va lansa platforma de cooperare şi schimb de experienţă cu actori relevanţi din sectorul energiei din biomasă din Republica Cehă. Reprezentanţi ai companiilor cehe specializate în producerea şi promovarea tehnologiilor verzi (staţii de biogaz, instalaţii de producere de biocombustibil solid şi centrale termice pe biomasă) vin în R. Moldova pentru a-şi prezenta experienţa şi stabili parteneriate cu antreprenorii din ţară.
Participanţii la eveniment vor pune în discuţie noile reglementări legislative şi normative în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, acţiunile necesare pentru dezvoltarea armonioasă a sectorului energiei verzi în R. Moldova, vor fi prezentate priorităţile Clusterului Energiei din Biomasă. În cadrul aceluiaşi eveniment, vor fi organizate întâlniri în format B2B (Business to Business).  
Forumul este organizat de către organizația BEZK în cadrul unei activităţi comune desfăşurate cu Proiectul Energie și Biomasă, finanţat de  Uniunea …

A fost lansat concursul naţional „Surse de energie regenerabilă”

1614 0

Elevii din R. Moldova sunt invitaţi să se înscrie la Concursul Republican „Surse de energie regenerabilă”. Concursul, aflat la a doua ediţie, se va desfăşura în perioada 20 februarie – 20 aprilie (etapa locală) şi 11-12 mai (etapa republicană). La concurs pot participa şcolile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, precum şi elevii din clasele a 7-9-a care studiază disciplina opţională „Surse de energie regenerabilă”.
La etapa locală de concurs, echipele de concurenţi vor elabora un proiect la tema energiei verzi care poate cuprinde: prototipuri construite de elevi ce utilizează sursele naturale de energie, produse video, prezentări publice (individuale sau de grup) de sensibilizare sau de informare, grupuri de iniţiativă de promovare a culturii ecologice şi de dezvoltare a competenţelor în producerea şi consumul inteligent de energie ş.a. Lucrările prezentate la etapa …

Inovaţiile din sectorul energiei verzi sunt prezentate la cea mai mare expoziție de specialitate ”Moldenergy”

Moldenergy 1522 0

Agenţia pentru Eficienţă Energetică împreună cu Proiectul „Energie și Biomasă” au prezentat astăzi situația actuală în domeniul energiei din surse regenerabile în cadrul Expoziției Internaționale de Specialitate ”Moldenergy”. Experți în energetică, companii şi instituţii publice ce utilizează energia din surse regenerabile au participat la un atelier de informare, unde au făcut cunoștință cu noile reglementări legislative și proiectele investiționale derulate în sectorul energiei verzi.
Participanţii au cunoscut standardele și soluțiile moderne în construcții eficiente energetic și procedura de testare a biocombustibililor solizi în Republica Moldova. 
„Construcţiile şi securitatea energetică sunt, fără îndoială, barometrul care indică nivelul de trai şi gradul de dezvoltare a unei societăţii. Totodată, inovațiile tehnologice au fost din totdeauna un motor de mișcare în sectorul energetic. În aceste condiții, scopul nostru comun este valorificarea resurselor energetice alternative, modernizarea infrastructurii localităţilor și identificarea noilor soluții pentru consolidarea acestor sectoare ale …

26 de hectare de salcie energetică vor fi plantate în R. Moldova

asociaţia Bioenergeticasalcie energetica 1778 0

Asociaţia de Bioenergie din R. Moldova lansează un apel de finanţare pentru plantarea a 26 de hectare de salcie energetică. Ea a lansat un concurs de selectare a antreprenorilor ce vor beneficia de suport în crearea plantaţiilor de salcie energetică cu suprafeţe cuprinse între 5-8 hectare per fiecare lot. Asociaţia de Bioenergie a fost creată cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova şi reuneşte companiile producătoare de biocombustibil şi de furnizare a tehnologiilor din sectorul energiei din biomasă.
 „Ne așteptăm ca programul de finanțare să impulsioneze dezvoltarea sectorului de biocombustibili solizi în regiunea de sud unde se atestă în prezent un număr mai mic de producători de brichete şi pelete. Crearea suprafeţelor de plantaţii energetice va dezvolta noi afaceri de producere a biocombustibililor în regiune şi va spori accesul consumatorilor la biocombustibil sau tocătură lemnoasă la preţuri avantajoase”, spune Vladimir …

Experienţa Ecobricheta: Moldova trece la energia verde cu suportul UE

biomasaBricheteEU4Energyfonduri europene 1619 0

Dacă acum un deceniu, producerea biocombustibilului în Moldova era un domeniu necunoscut, astăzi, cu expertiza şi susținerea financiară a Uniunii Europene, acesta este un sector în creștere de mare perspectivă. Întreprinderea „Ecobricheta” SRL, din mun. Bălţi este dovada acestui lucru, devenind un producător bine cunoscut de biocombustibil, care reușește să transforme deșeurile într-o sursă de energie verde.
Ecobricheta este cu adevărat o afacere de familie: Ludmila Abramciuc şi soțul ei Ivan Damaschin, precum şi cei trei copii ai lor – Victor, Cristina şi Maxim – toți au contribuit la creștere și dezvoltare.  Ghidați de intuiție și simțul afacerii şi încurajați de cele văzute în țările membre ale Uniunii Europene, Ludmila și Ivan au învățat să facă bani din deșeuri agricole şi reziduuri de lemn, transformându-le într-o sursă eficientă şi ecologică de energie. “Începutul, în anul 2008, a fost dificil,” își amintiteşte Ludmila, “având …

Află mai multe despre energia regenerabilă la standul comun al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi a Proiectului Energie și Biomasă în cadrul expoziției Moldenergy

1300 0

Proiectul Energie și Biomasă vă așteaptă, în perioada 21-24 martie curent, la Expoziția specializată Moldenergy. Proiectul va avea un stand comun cu Agenția pentru Eficiență Energetică, unde vizitatorii vor putea găsi informații despre activitățile derulate pentru promovarea surselor de energie regenerabilă și a eficienței energetice, oportunitățile de afaceri și politicile publice în acest domeniu.
În prima zi de expoziţie, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă, vor organiza un atelier de informare cu genericul „Situația actuală în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă din Republica Moldova”. La atelier vor fi prezentate prevederile și măsurile de implementare ale Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, proiectele derulate în domeniul eficienţei energetice şi a surselor de energie regenerabilă, informaţii privind noile standarde de calitate ale biocombustibilului şi modalităţi de testare a acestora ş.a. Programul expoziției va …

Operatorii centralelor termice pe biomasă pot beneficia gratuit de instruire profesionistă

centrul de instruire al operatoriloroperatori 814 0

Proiectul Energie şi Biomasă lansează o nouă serie de instruiri pentru operatorii centralelor termice pe biomasă. Instruirile vor avea loc la Centrul de Excelență în Construcții cu suportul proiectului. La cursuri pot participa operatorii centralelor din toate comunităţile beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă.
Cursurile au durata de 4 zile (24 ore teoretice şi 16 ore practice). Subiectele cursurilor vizează:

Organizarea locului de muncă pentru exploatarea în condiţii sigure a centralei termice pe biocombustibil solid şi a sistemelor solare pentru producerea apei calde
Gestionarea eficientă şi mentenanţa corectă a centralei termice şi a colectoarelor solare
Testarea calităţii biocombustibililor solizi
Rolul şi responsabilităţile operatorilor la locul de muncă (depozitarea biocombustibililor solizi, aprecierea conţinutului de umiditate, alimentarea cazanului cu biocombustibil, curăţarea cazanului, conservarea centralei termice)

Instruirile vor avea loc în perioada: 28 februarie-3 martie, 14-17 martie, 18-21 aprilie. Doritorii de a se înscrie la seminare sunt rugaţi să …

Producătorii de pelete şi brichete au participat la o sesiune de prezentare a noilor standarde de calitate a biocombustibililor solizi

788 0
Producătorii de brichete şi pelete din R. Moldova au participat la o sesiune de prezentare a noilor standarde de calitate a biocombustibililor solizi. Sesiunea a avut loc pe 23 februarie 2018 în Chişinău şi a fost moderată de directorul Laboratorului de testare a biocombustibililor solizi, Grigore Marian. Participanţii la eveniment au vizitat Laboratorul de testare a biocombustibililor solizi şi au văzut procesul şi etapele de determinare a calităţii brichetelor, peletelor, precum şi a materiei prime. De asemenea, ei au discutat despre evoluţia pieţei de producere a biocombustibililor şi noile provocări din sector. Concluziile discuţiilor vor fi prezentate Asociaţiei producătorilor de biocombustibil şi a Clusterului energiei din biomasă pentru ulterioarele acţiuni în vederea dezvoltării  sectorului bioenergiei  în R. Moldova.

Concurs de angajare expert pentru elaborarea unui ghid în subiectul Parteneriatelor Public-Private

549 0
Proiectul Energie şi Biomasă a lansat concursul de selectare a unui expert pentru a elabora un ghid de bune practici în implementarea Parteneriatelor Public-Private în livrarea agentului termic din biomasă. Publicaţia urmează a fi elaborată în baza experienţei lansării primelor trei modele de acest gen în R. Moldova, precum şi a analizei legislaţiei şi a actelor normative din sector. Termenul limită de depunere a dosarelor este 1 martie 2018. Toată informaţia despre concurs şi rigorile de înscriere este disponibilă pe: http://www.undp.md/newjobs/jobdetails/1684/ 

A fost extins termenul de aplicare pentru construcţia unei linii de brichetare în oraşul Cimişlia

Bricheteîntreprindere intermunicipalătender 853 0

Proiectul Energie şi Biomasă a extins termenul limită de depunere a dosarelor pentru selectarea unei companii sau consorţiu ce va fi responsabilă de elaborarea soluţiilor tehnice pentru instalarea unei linii de brichetare în oraşul Cimişlia, precum şi asigurarea lucrărilor de construcţie/instalare aferente. Beneficiarul  este întreprinderea inter-municipală din or. Cimişlia. Termenul limită pentru depunerea dosarului este 23 februarie. Toată informaţia despre tender poate fi accesată aici: http://procurement-notices.undp.org/view_notice.cfm?notice_id=43795.
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană, în cadrul iniţiativei EU4Energy, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, realizată în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă …

Producătorii de pelete şi brichete sunt invitaţi la o sesiune de prezentare a noilor standarde de calitate a biocombustibililor solizi

biocombustibilcalitatastandarde 426 0
Producătorii de brichete şi pelete din R. Moldova sunt invitaţi la o sesiune de prezentare a noilor standarde de calitate a biocombustibililor solizi. Sesiunea va avea loc pe 23 februarie 2018 în Chişinău şi va fi moderată de directorul Laboratorului de testare a biocombustibililor solizi, Grigore Marian. Doritorii de a participa urmează să se înscrie la numărul de telefon 069403204.  

Grădinița „Poienița” din oraşul Cornești a trecut la energia verde datorită asistenţei Uniunii Europene

biomasacarbunecolectoare solarefonduri europenegradinita 590 0

Această iarnă este diferită pentru locuitorii orăşelului Corneşti. Copiii lor nu mai îngheaţă de frig şi nici nu inhalează fumul de la cărbunele folosit ani de zile pentru încălzirea grădiniţei. Comunitatea a decis să renunţe la sistemul vechi de încălzire în favoarea unuia modern şi ecologic. Acum, copiii îşi petrec timpul în încăperi bine încălzite, iar educatorii au condiţii mai bune de muncă.
La grădiniţă este mai cald decât acasă
„La grădiniţă e mai cald decât acasă. Nu îl mai las pe copil îmbrăcat în haine groase. El nu respiră fum, iar seara hainele nu miros a cărbune ars.  E o investiţie sigură în sănătatea şi buna dezvoltare a copiilor de care suntem bucuroşi”, spune Maria Bodrug, părinte.
Grădiniţa din orăşelul Corneşti este una din cele 8 instituţii publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie …

48 new biomass heating systems, including 49 solar collectors, were installed in 2017 using the European funds of the Energy and Biomass Project

85 0

Din păcate acest articol este disponibil doar în Engleză Americană. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
48 new biomass heating systems, including 22 solar collectors, were installed in 2017 using the European funds of the Energy and Biomass Project. As well, 27 kindergartens – beneficiaries of the first phase of the project – were equipped with solar water heaters that operate in conjunction with the biomass heating system. These are some of the key results for 2017 of the Energy and Biomass Project, presented at the Project Board meeting held on 29 of January at the Ministry of Economy and Infrastructure. The project is funded by the European Union and implemented by the United Nations Development Programme. The entire annual project report …

Clusterul Energiei din Biomasă este câştigătorul unui program de granturi

cluster 892 0

Clusterul Energiei din Biomasă din Moldova a primit finanțare pentru un program de schimb de experiență cu Clusterul inovativ al biomasei din România. Proiectul celor două organizații partenere a fost ales, împreună cu alte 5 proiecte, din 29 de aplicații din țările Parteneriatului Estic. În total, 6 clustere vor primi granturi în valoare de până la 10.000 EURO pentru activităţi de cooperare cu partenerii respectivi din statele membre ale UE. Vedeţi aici lista beneficiarilor de grant:
 

Ţara din Parteneriatul Estic

Clusterul din Parteneriatul Estic

Clusterul din UE

Ucraina

Precrapathian eco-energy cluster

SolarTech Nonprofit Ltd. (ArchEnerg Cluster), Hungary

Ucraina

Association of Industrial Automation of Ukraine

The Polish Research and Development Cluster of the Internet of Things – Lublin Science and Technology Park, Poland

Moldova

Energy and Biomass Cluster

GREEN ENERGY Innovative Biomass Cluster, Romania

Belarus

Polessky State University

Logistics and Transport North – South, Poland

Armenia

Engineering Academy of Armenia

Transylvanian Mechanical Engineering Cluster – TMEC, Romania

Georgia

Georgian …

Peste 5.000 de oameni din raionul Hânceşti au acces la energie regenerabilă datorită asistenţei Uniunii Europene

biomasacolectoare solarefonduri europene 706 0

 Opt sate din raionul Hânceşti şi-au conectat şcolile, grădiniţele, primăriile la sisteme de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste comunităţi au reuşit să-şi racordeze toate instituţiile publice la energia verde. Schimbarea a fost posibilă datorită asistenţei Uniunii Europene, realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Beneficiarii proiectului s-au reunit la Cotul Morii pentru a discuta impactul trecerii instituţiilor publice la energia verde şi perspectivele următoarelor proiecte de investiţii în energia regenerabilă.
„Sunt extrem de bucuros că 12 instituţii publice – şcoli, grădiniţe, primării – din raionul Hânceşti au participat activ în programele Proiectului Energie şi Biomasă şi sunt conectate la sisteme de încălzire pe biomasă. Vă adresez felicitări pentru realizarea acestui pas şi participarea activă în mişcarea de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile din Republica Moldova în beneficiul …

Moldova Energy and Biomass Project empowers women in the green energy market development

empowermentgenderwomen 120 0

Din păcate acest articol este disponibil doar în Engleză Americană. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
Starting with 2013, UNDP Moldova within the Moldova Energy and Biomass Project is implementing the provisions of the “Gender Mainstreaming Action Plan”, elaborated as result of the in-depth analysis of the project’s gender equity through the gender perspective. Below, are some of the key results in 2016 with regards to the promotion of gender equality and mainstreaming gender in project activities.

New jobs for women from rural areas created as result of biomass heating projects’ implementation

With the increasing demand for biomass fuel from the rural public institutions heated with biomass, the local fuel suppliers had to add up new staff. As result, out of 147 newly …

Membrii Clusterului de biomasă din Republica Moldova au învățat de la colegii cehi cum să administreze instituția și să dezvolte sectorul

biomasacluster 523 0

Mai mulți membri ai Clusterului de biomasă din Moldova au participat la un training susținut de experți cehi de nivel înalt în domeniul biomasei solide, cu o vastă experiență în sector. Printre aceștia sunt președintele Asociației cehe pentru biomasă, CZ Biom, Jan Habart, fostul ministru al Mediului, Miloš Kužvart, și ex-Directorul Fondului de mediu, Petr Stepanek.
În cadrul atelierului de trei zile, participanții au discutat despre sectorul de biocombustibil la nivelul Uniunii Europene și situația din țări particulare, printre care Cehia, Germania și Suedia, instrumentele de susținere a sectorului de biocombustibil solid în aceste țări, strategii de lobby, modele de finanțare ale clusterelor și asociațiilor de biomasă, și asigurarea calității biocombustibililor solizi prin emiterea certificatelor de calitate în standardul ENPlus, etc.
Participanții la training au efectuat o cartografiere a părților interesate în dezvoltarea pieței de biomasă și relațiile existente între ele, precum …

12 proiecte de succes au fost premiate la Gala Moldova Eco Energetică

Moldova Eco-Energetică 1167 0

De şapte ani câştigătorii Competiţiei Moldova Eco Energetică sunt premiaţi pentru cele mai bune Idei, Tehnologii şi Istorii Eco-Responsabile.  35 de dosare au fost înscrise în competiţia Moldova Eco Energetica, ediţia 2017, printre care: parcuri eoliene, grădiniţe dotate cu tehnologii moderne de eficienţă energetică şi de producere de energie regenerabilă, case individuale ce consumă  doar energie verde ş.a.  
 „Fiind lansată în 2011, Moldova Eco-Energetică este cel mai important instrument de promovare a eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă şi utilizarea raţională a acestora în spiritul dezvoltării durabile a societăţii. Pentru Guvern acest angajament a devenit una din priorităţile naţionale incluse în Agenda 2020. Rezultatele impresionante obţinute sunt rodul cooperării fructuoase cu partenerii de dezvoltare şi antreprenorii locali. Sunt bucuros să premiez campionii sectorului energiei verzi ce ne ajută să promovăm tehnologiile eco-prietenoase prin entuziasmul lor şi propriul exemplu”, spune …

Hrișca și migdalul sunt noile materii prime pentru brichetele moldovenești

biocombustibilBrichetelaborator 885 0

Energia regenerabilă este deocamdată singura oportunitate pentru Republica Moldova de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie și de a-și spori securitatea energetică. Din toate sursele de energie regenerabilă, biomasa are potenţial mare în Republica Moldova.
De acest fapt s-a convins și tânărul antreprenor, Dmitri Asoscov, care câștigă bani transformând deșeurile în energie. Inspirat de succesul altor producători și din dorința de a rămâne acasă, lângă familie, Dmitri și partenerul său Serghei Alexei au pus pe roate o afacere care, la trei ani de la lansare, le asigură nu doar confort financiar, dar și satisfacție morală pentru contribuția la reducerea consumului de energie fosilă și sporirea securităţii energetice a țării. 
„Am învăţat să fac bani din deşeuri”
„Am vrut să rămân acasă și să valorific potențialul pe care îl oferă țara noastră. Am învățat să fac bani din deșeuri, transformându-le în energie verde. …

Energie curată, sigură şi accesibilă. Ce puteţi vedea la Moldova Eco Energetică 2017?

Moldova Eco-Energetică 702 0

Automobil electric, sisteme de încălzire a apei menajere de la energia solară, panouri fotovoltaice, cazane pe biocombustibil solid, corpuri de iluminat cu un consum redus de energie, acestea sunt câteva din tehnologiile eco ce vor fi prezentate în zilele de 6-8 decembrie la expoziţia dedicată, parte a zilelor „Moldova Eco Energetică”. Expoziţia  este deschisă pentru toţi vizitatorii.
Expoziția din acest an va pune la dispoziția vizitatorilor atât tehnologiile accesibile pe piața din Republica Moldova, care și-au demonstrat deja eficiența, cât și cele noi, care sunt în faza de promovare. Printre acestea se regăsesc:
Automobilul RENAULT Zoe – vehicul electric 100% – automobilul stabilește un nou punct de referință pe piața vehiculelor electrice prin faptul că are un preț accesibil. Posibilitatea de a închiria bateria pentru acest automobil îi reduce prețul de achiziție și-l face mai disponibil pentru orice doritor de a avea …

Moldova Eco Energetică 2017. A fost lansată votarea on-line pentru Premiul Publicului

Moldova Eco-Energetică 675 0

Moldova Eco Energetică 2017 anunță începutul votării pentru cel mai bun proiect de eficiență energetică și energie regenerabilă, în opinia publicului. Orice utilizator poate vota pentru unul din 18 candidați, pe pagina www.mee.md/vote.
Proiectul ce va acumula cele mai multe voturi va fi declarat drept câştigător la categoria „Premiul  Publicului” şi va primi trofeul Moldova Eco Energetică. În lista proiectelor acceptate pentru voting au fost incluse iniţiativele înscrise în competiţia Moldova Eco Energetică ce au acumulat cele mai multe puncte în cadrul evaluării de către experţi şi se numără printre finaliştii competiţiei, ediţia 2017. 
”Moldova Eco Energetică a devenit deja o tradiție. Timp de 6 ani, acest eveniment contribuie la dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile. Noi susținem curajul oamenilor, care prin propriul exemplu promovează energia curată și consumul inteligent al acesteia”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin.
Printre proiectele …

Producătorii de biocombustibil își testează produsele la un Laborator acreditat, datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană

biocombustibillaborator de testare a calitatii 850 0

Producătorii de biocombustibil din R. Moldova îşi deschid noi pieţe de desfacere datorită certificatelor de calitate eliberate de singurul laborator acreditat din ţară să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibilului.
Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Universităţii Agrare a fost acreditat acum un an datorită echipamentului performant în valoare de 100.000 Euro acordat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie și Biomasă în Moldova. Laboratorul oferă servicii de testare a puterii calorifice superioare și inferioare, conținutului de umiditate, cenușă și materii volatile, densitate, rezistență mecanică și conținutului chimic.
„Calitatea biocombustibilului este o condiţie cheie pentru dezvoltarea cu succes a pieţei energiei din biomasă în Republica Moldova. Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană, a creat toate condiţiile pentru a asigura că biocombustibilul de înaltă calitate este accesibil în R. Moldova”, susţine Alexandre Darras, Manager de proiect, Delegația …

Antreprenorii exportă biocombustibilul produs în R. Moldova datorită certificatelor de calitate eliberate de singurul laborator acreditat din ţară

biocombustibillaborator de testare a calitatii 670 0

CE: Club de presă despre calitatea biocombustibilului produs în R. Moldova, rezultatele activităţii Laboratorului de testare a calităţii brichetelor şi peletelor, provocările şi perspectivele de dezvoltare a sectorului de producere a biocombustibilului.
CINE: Reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, ai Proiectului Energie şi Biomasă, ai Laboratorului de testare a biocombustibilului, producători de biocombustibil.
UNDE:  Chişinău, Tucano Coffee, etaj 2, str. Bănulescu Bodoni    
CÎND:  Joi, 16 noiembrie, 10.00
IMPORTANT: Laboratorul de testare a calităţii biocombustibilului din cadrul Universităţii Agrare a fost acreditat acum un an după ce a beneficiat de echipament în valoare de 100.000 Euro din fondurile Uniunii Europene. El este singurul laborator din ţară ce testează puterea calorifică, conţinutul de umiditate, cenușă și materii volatile, densitatea, rezistența mecanică și conținutul chimic. Datorită acestui laborator, producătorii de biocombustibil pot certifica calitatea atât pentru vânzările în ţară, cât şi peste hotare. Şi instituţiile publice …

Uniunea Europeană aduce energia curată copiilor de la grădiniţa „Lăstărel” din oraşul Făleşti

biomasacolectoare solarefonduri europene 798 0

Iarna aduce căldură și confort termic pentru cei 140 de copii de la grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești, care beneficiază de apă caldă de la colectoare solare și căldură de la energia din biomasă datorită investiţiilor Uniunii Europene.
Noul sezon de încălzire începe cu dreptul pentru administrația instituției preșcolare care a reușit cu implicarea comunității și suportul Proiectului Energie şi Biomasă să schimbe vechiul sistem de încălzire pe cărbune și să instaleze o nouă centrală termică, care funcționează pe bază de biomasă – energie locală și ecologică. Proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
„Nu aveam suficienți bani pentru a încălzi grădinița toată ziua și foloseam vechea centrală doar jumătate de zi. Diferența de temperatură se simțea la primele ore ale dimineții până se încălzeau pereții. Acum facem totul ca la carte: …

Evaluarea dosarelor înscrise la Competiţia Moldova Eco-Energetică

474 0

35 de dosare depuse la competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2017, concurează pentru titulatura de Cel Mai Bun Proiect în utilizarea sau promovarea surselor de energie regenerabilă şi eficienţă energetică.  Dosarele au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, mass media şi ONG-uri.
Numele primilor trei finalişti ce concurează pentru adjudecarea trofeelor este deja  cunoscut. Câştigătorii trofeelor vor fi selectaţi după vizitele de verificare în teren  şi după aprobarea acestora de către Consiliul de Coordonare Moldova Eco Energetică. Dosarele participanţilor la concurs sunt evaluate de 18 experţi  grupaţi în cinci paneluri de evaluare.  Procesul de evaluare şi de selectare a câştigătorilor este supervizat de Consiliul de Coordonare Moldova Eco-Energetică. Câştigătorii vor fi cunoscuţi şi premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică, ediţia 2017, ce se desfăşoară tradiţional la începutul lunii decembrie.
Dosarele depuse, în funcţie de categorie, sunt examinate în trei etape: (1) …

Proiectul Energie şi Biomasă lansează seria de întruniri finale cu beneficiarii proiectului

535 0

Proiectul Energie şi Biomasă lansează seria de întruniri finale cu beneficiarii proiectului.  În fiecare raion din R. Moldova vor fi organizate întrevederi publice cu managerii instituţiilor publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, din fondurile europene ale proiectului, cu primarii comunităţilor ce au trecut la energia verde, producătorii de biocombustibil, managerii energetici.
Experţii proiectului vor  prezenta rezultatele activităţii Proiectului Energie şi Biomasă la nivel de ţară şi fiecare raion în parte. La rândul lor, beneficiarii sistemelor de încălzire pe biomasă îşi vor împărtăşi istoriile şi lecţiile învăţate în utilizarea energiei produse local. Beneficiarii vor primi o foaie de parcurs cu acţiuni şi date relevante de contact ce îi vor ajuta în asigurarea funcţionării corecte a sistemelor de încălzire pe biomasă. 
În prezent, 207 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare din toate raioanele R. Moldova sunt conectate la sisteme de încălzire pe biomasă, …

Angajăm specialist în achiziţii

445 0
Proiectul Energie şi Biomasă angajează în echipa proiectului un specialist în achiziţii. Condiţiile concursului pot fi accesate aici. Termenul limită de depunere a dosarului este 30 octombrie.  

Angajăm o echipă de doi experţi în dezvoltarea sectorului energiei din biomasă

478 0
Proiectul Energie şi Biomasă angajează o echipă de doi experţi pentru a oferi asistenţă şi expertiză în elaborarea Programului de Dezvoltare a Sectorului Energiei din Biomasă şi a Politicilor din sector pentru 2017-2022. Termenul limită pentru înscrierea în concurs este 29 octombrie. Dosarul urmează a fi depus online. Condiţiile concursului şi detaliile pentru depunerea dosarului sunt accesibile aici.  

Operatorii centralelor termice pe biomasă descoperă energia verde

centrale termice pe biomasăcentrul de instruire al operatorilorcolectoare solareinstruireoperatori 620 0

Cel de-al patrulea curs de instruire pentru operatorii centralelor pe biomasă s-a desfășurat  la „Centrul de instruire a operatorilor din centralele termice pe biocombustibili solizi și combinate” creat în cadrul IP Centrul de Excelență în Construcții cu suportul Proiectului Energie și Biomasă. La cursuri au participat operatori ai centralelor din diferite regiuni ale țării, angajați în instituțiile publice ce se încălzesc cu biocombustibil.
Centrul este dotat cu centrale termice pe biomasă alimentate cu două tipuri de biocombustibil (brichete şi pelete), precum şi colectoare solare conectate la sistemele de încălzire eco. 
Centrul Unic de Instruire a Operatorilor a fost creat în  decembrie 2016 în cadrul Centrului de Excelenţă în Construcţii, instituţie acreditată de Ministerul Educației să ofere instruire în gestionarea sistemelor de producere a energiei termice din biomasă şi a apei calde menajere de la energia solară.
Amintim că în prezent peste 200 de …

Ludmila Abramciuc: Cu toții ne-am început afacerile în garaje, dar, datorită UE, am ajuns la un nivel calitativ nou

biocombustibilBrichetefonduri europeneleasingpelete 981 0

Ludmila Abramciuc și soţul ei Ivan Damaschin și-au lansat afacerea în 2008, atunci când biocombustibilul în Moldova era o noutate, iar piață pentru acesta nu exista. Acum, în 2017, ei pot produce suficient biocombustibil pentru a încălzi aproape 80 de școli. „Dacă atunci când începeam afacerea oamenii întrebau ce sunt brichetele, acum consumatorii cunosc tipurile de brichete și aleg minuțios produsul care li se potrivește”, spune Ludmila Abramciuc.
Întreprinderea de familie „Ecobricheta” SRL și-a amplasat producerea în municipiul Bălți și furnizează biocombustibil în zona de nord a țării. Pe parcursul a 9 ani, întreprinderea a schimbat câteva locații, iar în acest an a cumpărat o hală de 5 000 de metri pătrați în una dintre zonele industriale ale orașului. Acum, adaptează noua clădire la procesul de producție, amenajează spații de stocare a materiei prime și produselor finite, amplasează liniile de producție a …

O întreprindere din Bălți, care aprovizionează cu brichete regiunea de nord a țării, își extinde afacerea datorită cererii mari pe piaţă

799 0

CE? Vizită de studiu pentru jurnaliști la  „Ecobricheta” SRL din Municipiul Bălți, unde se produc aproape 6.000 de tone de brichete anual, cantitate suficientă pentru a încălzi 78 de grădiniţe.  „Ecobricheta” SRL este o afacere de familie şi una din primele întreprinderi producătoare de biocombustibil în R. Moldova. Compania  şi-a extins considerabil producerea de biocombustibil datorită cererii mari pe piaţă.
CINE? Ludmila Abramciuc şi Ivan Damaschin, proprietarii întreprinderii.
CÂND? Miercuri, 13 septembrie, ora 10.30
UNDE? Municipiul Bălți
IMPORTANT: Compania activează în domeniul producerii brichetelor din anul 2008. În prezent, la întreprindere lucrează 30 de persoane, care produc circa  6000 de tone de combustibil ecologic anual. În afară de producerea brichetelor, „Ecobricheta” SRL a început reciclarea deșeurilor solide – transformarea resturilor de cauciuc în biocombustibil lichid.
Jurnaliştii vor vedea pe viu procesul de transformare a deşeurilor în biocombustibil şi vor putea participa la proces.
Doritorii de a participa la vizita de …

Cursuri gratuite pentru operatorii centralelor termice pe biomasă instalate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă

centrale termice pe biomasăcentrul de instruire al operatorilorinstruireoperatori 944 0

Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de UE, oferă cursuri gratuite de instruire operatorilor centralelor termice pe biomasă din cele peste 200 de instituţii beneficiare.  Cursurile, cu o durată de 40 de ore, vor fi organizate în septembrie-noiembrie 2017.
Cursurile de instruire vor avea loc în cadrul Centrului de Instruire a Operatorilor creat cu suportul Proiectului Energiei şi Biomasă. Centrul este dotat cu centrale termice pe biomasă alimentate cu două tipuri de biocombustibil (brichete şi pelete), precum şi colectoare solare conectate la sistemele de încălzire eco. „Tehnologiile funcţionează în regim real şi permit operatorilor să cunoască, pe lângă partea teoretică, şi cea practică în gestionarea corectă a echipamentelor. Am susţinut crearea acestui centru pentru a asigura accesul la instruire al operatorilor şi după încheierea mandatului proiectului”, spune Lina Acălugăriţei, specialistă în dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.
Instruirile sunt realizate de …

Grădiniţa „Povestea” din Nisporeni este prima instituţie publică din oraş ce a trecut la energia regenerabilă

biomasacolectoare solareUniunea Europeană 1153 0

Cei 270 de copii de grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni trăiesc o poveste. Ei au doldora apă caldă de la energia solară, iar iarna vor veni în încăperi încălzite cu energie din biomasă. Trecerea la tehnologiile verzi a fost posibilă datorită investiţiilor Uniunii Europene realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.
„Mă spăl cu apă caldă mai mult la grădiniţă decât acasă. Soarele e generos pentru că are multe raze şi cu ele încălzeşte panourile solare de pe acoperişul grădiniţei. Iar noi avem multă apă caldă şi ne bucurăm de ea. I-am zis deja mamei şi tatei să pună şi la noi acasă panouri solare”, spune Gabriel, un băiat de la grădiniţa „Povestea”.
Grădiniţa „Povestea” este prima instituţie publică din oraşul Nisporeni ce a trecut la energia regenerabilă. Echipa de educatori, părinţii şi edili locali au organizat discuţii publice pentru a o …

A fost extinsă perioada de depunere a dosarelor pentru Competiţia „Moldova Eco Energetică” până pe 25 August

Moldova Eco-Energetică 724 0

Agenția pentru Eficiență Energetică a extins perioada de înscriere la Competiţia Moldova Eco-Energetică până pe 25 August curent. Astfel, doritorii de a participa la cel mai mare concurs național de premiere a iniţiativelor de succes în domeniul  eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă, pot depune dosarele în următoarele 18 zile.
Doritorii de a participa la competiție urmează să completeze un dosar-tip de participare  şi să îl remită electronic pe moldovaecoenergetica@aee.md sau în plic pe adresa: Chişinău, str. Alecu Russo 1, bloc A1, et. 10, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu indicarea categoriei la care concurează. Dosarele completate vor putea fi remise la adresa de email:, în perioada 10 martie – 05 august.
La Concurs pot aplica beneficiarii tehnologiilor ce utilizează sursele de energie regenerabile, proiecte de eficiență energetică, idei de afaceri în domeniul surselor regenerabile, inovații ale tinerilor, inițiative de comunicare …

Peste 270 de copii, care frecventează Grădinița Povestea din orașul Nisporeni, se bucură de apă caldă produsă de colectoare solare

biomasacolectoare solarefonduri europeneUniunea Europeană 755 0

CE? Vizită de studiu pentru jurnaliști la Grădinița „Povestea” din orașul Nisporeni, unde peste 270 de copii care o frecventează, se bucură de apă caldă produsă de colectoare solare. Grădinița a instalat și o centrală termică pe bază de pelete, care va înlocui centrala pe gaze naturale, și a efectuat o serie de lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirii.
CINE? Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, directoarea grădiniței Povestea, Tatiana Cociu, membri ai comitetului părintesc.
CÂND? Vineri, 11 august, 2017. Ora 10.00.
UNDE? Nisporeni, grădinița Povestea.
IMPORTANT: În prezent, 21 de grădiniţe şi centre de sănătate din ţară au instalate, din fonduri europene, colectoare solare care sunt combinate cu centrale termice pe bază de biomasă, ce asigură confortul termic al copiilor și educatorilor, economii bugetare și dezvoltare locală. Până la finele anului curent, alte 37 de grădinițe vor instala panouri solare pentru producerea …

Concurs de angajare manager/ă de proiect

635 0
Proiectul Energie şi Biomasă angajează manager de proiect. Condiţiile de participare pot fi accesate aici. Termenul limită de depunere a dosarului este 23 August.  Proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.     

Vicepremierul Octavian Calmîc: „Asigurarea calitativă cu biocombustibili la prețuri accesibile aduce beneficii crescânde calității vieții în regiunile rurale”

Consiliul ProiectuluiMinisterul Economiei 497 0

La Ministerul Economiei s-a desfășurat ieri ședința Consiliului Proiectului Energie și Biomasă, PEBM II, prezidată de Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în calitatea sa de președinte al Consiliului și membrii delegației Uniunii Europene, reprezentați de Aneil Singh, Șeful Secţiei Cooperare al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Alexandre Darras, Manager de Proiect, precum și Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Republica Moldova.
Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a menționat că implementarea Proiectului Energie și Biomasă din Moldova consolidează și crește sustenabilitatea pieței emergente de biomasă din Republica Moldova. Activitățile implementate au condus la îmbunătățirea accesului la căldură accesibilă și sisteme durabile de încălzire în comunitățile rurale, intensificarea angajamentului față de sectorul privat și consolidarea capacității de asigurare a calității combustibililor din biomasă. De asemenea, referindu-se la rezultatele implementării proiectului vicepremierul a menționat că asigurarea energetică calitativă cu …

Copiii de la Tabăra de Vară ENERGEL construiesc turbine eoliene din plastic uzat şi colectoare solare din folii de aluminiu

biomasaEnergelenergie regenerabilă 1253 0

46 de elevi din mai multe raioane ale Republicii Moldova descoperă energia regenerabilă la Şcoala de Vară ENERGEL, în perioada 25 iunie – 5 iulie. Tinerii vin din comunităţile în care Proiectul Energie şi Biomasă a instalat, din fonduri europene, sisteme de încălzire pe biomasă.    
Timp de zece zile, elevii trăiesc un stil de viaţă prietenos naturii: reciclează deşeurile, economisesc consumul de energie, construiesc machete de producere a energiei regenerabile, întreprind acţiuni de sensibilizare în comunitate (curăţă gunoiul de pe străzi, îndeamnă oamenii să colecteze separat deşeurile), organizează dezbateri la tema energiei verzi.
„E o idee superbă să ne adunăm împreună tinerii pasionaţi de energia curată şi să facem schimb de idei şi informaţii la temă, să descoperim lucruri noi, să producem împreună energie din sursele naturii şi nu în ultimul rând să legăm prietenii frumoase. De la această tabără deja …

SUN DĂ-I FEST a adus energie curată în inima Chişinăului

energie verdefestivalSun Dă-I Fest 1069 0

Mii de oameni au venit în această duminică în Grădina Publică Ştefan cel Mare să descopere tehnologiile de producere a energiei regenerabile şi să se delecteze cu melodii cântate la instrumente muzicale alimentate de la panouri fotovoltaice. Toate astea s-au desfășurat la SUN Dă-I Fest, ajuns la a cincea ediţie, organizat de Proiectul Energie şi Biomasă – finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.
„Sunt foarte fericit să particip din nou la SUN Dă-I Fest. Uniunea Europeană susţine organizarea acestui eveniment, ajuns la a V-ea ediţie, care este, deopotrivă, un eveniment frumos pentru întreaga familie, dar şi o oportunitate de a descoperi energia regenerabilă care aduce beneficii în viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Muzică, ateliere de lucru, jocuri interactive, iniţiative eco ale tinerilor sunt …

SUN DĂ-I FEST: Festival de tehnologii ECO şi concert de muzică live cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară

Sun Dă-I Fest 847 0

CE:  SUN DĂ-I FEST, ediţia a V-a. Festival de tehnologii, inovaţii şi produse eco ce va culmina cu un concert de muzică live alimentat de la panouri fotovoltaice. În program sunt:

expoziţii de tehnologii de producere a energiei regenerabile ce vor funcţiona în regim real,
testarea transportului electric: automobil, biciclete, gyroboarduri electrice),
inovaţii ale tinerilor (captator solar parabolic, sistem de control de la distanţă a iluminatului stradal , producere de biodiesel din ulei alimentar prăjit, parcare multietajată robotizată ş.a.).  
ateliere de reciclare a deşeurilor
experimente de producere a energiei regenerabile din citrice şi castraveţi muraţi
târg de produse naturiste
ateliere de alimentaţie prietenoasă naturii

CINE:  SUN Dă-I Fest este organizat de Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
UNDE: Chişinău, Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt
CÎND:   Duminică, 25 iunie, 12.00 – …

7 şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au parte de energie verde în cadrul unui Parteneriat Public Privat

biomasacentrale termice 1198 0

20.06.2017, Ungheni  –  7 şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă care este livrată de un agent economic. Consiliul Raional Ungheni a semnat un contract de Parteneriat Public-Privat (PPP) cu compania Green Energo care livrează instituţiilor beneficiare energie verde la tariful de 750 lei Gcal. Consiliul raional Ungheni a primit un grant de 2.132.000 lei pentru lansarea PPP, din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.
Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de Parteneriat Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă.  Agentul economic a preluat în gestiune 5 centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, a construit 2 noi sisteme de încălzire pe biomasă şi a realizat …

Mai multe instituții publice din raionul Ungheni folosesc energia eco în schimbul celei tradiționale, în baza Parteneriatului Public-Privat

PPP 899 0

Ce? Proiectul Energie și Biomasă organizează o vizită pentru jurnaliști în raionul Ungheni, al doilea raion care a implementat Parteneriatul Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, în cadrul căruia 5 instituții folosesc energia eco, asigurată de producătorii de pelete și brichete din localitate. 
Cine? Autoritățile publice raionale, managerii instituțiilor publice care beneficiază de energie termică eco, producătorii de biocombustibil, reprezentanții Proiectului Energie și Biomasă. 
Când? Vineri, 16 Iunie 2017, ora 11.00.
Unde? Orașul Ungheni
Important: În 2016 a fost semnat contractul de Parteneriat Public-Privat între Consiliul Raional Ungheni și compania privată, Green Energo. Potrivit contractului partenerul privat urma să instaleze două centrale termice pe biomasă şi să preia în gestionare alte 5 centrale pe brichete, precum şi să realizeze o serie de măsuri de eficiență energetică în clădiri publice. Investiția totală este de 3,3 milioane de lei.
Va fi organizată și vizitarea unei fabrici de pelete din …

Concurs de angajare a managerului Proiectului Energie şi Biomasă

670 0
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare anunţă concurs de angajare pentru poziţia vacantă de manager al Proiectului Energie şi Biomasă. Condiţiile de participare la concurs sunt publicate aici: http://www.undp.md/jobs/jobdetails/1553/. Termenul limită de depunere a dosarelor este 15 iunie curent.     

Elaborarea corectă a caietelor de sarcini pentru achizițiile publice asigură calitatea biocombustibililor procurați de instituțiile publice

achizitiibiocombustibilTraining 860 0

Instrucțiunile clare și corecte pentru operatorii economici ce participă la concursurile de achiziții publice a biocombustibilului ajută companiile să livreze produse calitative conform caietul de sarcini, a declarat Alexandru Matrohin, producător de biocombustibil, în cadrul unui seminar tematic, organizat joi de Proiectul Energie și Biomasă pentru autoritățile publice și producătorii de biocombustibil.
Matrohin a subliniat că autoritățile publice responsabile de achiziții trebuie să se ghideze de capacitatea calorică a biocombustibilului propus spre achiziționare și nu de prețul cel mai mic per kilogram, atunci când aleg oferta câștigătoare. Aceasta pentru că biocombustibilul are diferite proprietăți în funcție de materia primă, iar obiectul achiziției este anume cantitatea de căldură.
În cadrul instruirii au fost discutate modalitățile de asigurare a calității biocombustibilului, procedurile și termenii de realizare a achizițiilor, formula de calcul a prețului, componentele și managementul contractului de achiziții publice. În acest sens, Proiectul …

Invitaţie expunere tehnologii la SUN Dă-I Fest

403 0
Pe 25 iunie aducem tehnologiile verzi în inima Chişinăului.  Şi tehnologia ta poate fi expusă la SUN Dă-I Fest, concert de muzică live cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară şi expoziţie în aer liber de tehnologii în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.  SUN Dă-I Fest este la a cincea ediţie şi se bucură de interes sporit al populaţiei, adunând mii de oameni. Evenimentul va dura 10 ore: 12.00 – 22.00. Invităm companiile din sectorul energiei din biomasă să îşi expună tehnologiile şi produsele în Zona Energiei din Biomasă. Proiectul asigură coordonarea logistică şi obţinerea avizelor de acces cu Primăria mun. Chişinău şi promovarea tehnologiilor expuse în mass media şi pe durata evenimentului. Companiile interesate să îşi expună tehnologiile sunt rugate să expedieze e-mail pe adresa ina.zglavuta@undp.org până miercuri, 14 iunie.