Grădinița „Poienița” din oraşul Cornești a trecut la energia verde datorită asistenţei Uniunii Europene

biomasacarbunecolectoare solarefonduri europenegradinita 183 0

Această iarnă este diferită pentru locuitorii orăşelului Corneşti. Copiii lor nu mai îngheaţă de frig şi nici nu inhalează fumul de la cărbunele folosit ani de zile pentru încălzirea grădiniţei. Comunitatea a decis să renunţe la sistemul vechi de încălzire în favoarea unuia modern şi ecologic. Acum, copiii îşi petrec timpul în încăperi bine încălzite, iar educatorii au condiţii mai bune de muncă.
La grădiniţă este mai cald decât acasă
„La grădiniţă e mai cald decât acasă. Nu îl mai las pe copil îmbrăcat în haine groase. El nu respiră fum, iar seara hainele nu miros a cărbune ars.  E o investiţie sigură în sănătatea şi buna dezvoltare a copiilor de care suntem bucuroşi”, spune Maria Bodrug, părinte.
Grădiniţa din orăşelul Corneşti este una din cele 8 instituţii publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie …

A fost anunţat tenderul pentru construcţia unei linii de brichetare în oraşul Cimişlia

Bricheteîntreprindere intermunicipalătender 233 0

Proiectul Energie şi Biomasă a lansat tenderul de selectare a unei companii sau consorţiu ce va fi responsabilă de elaborarea soluţiilor tehnice pentru instalarea unei linii de brichetare în oraşul Cimişlia, precum şi asigurarea lucrărilor de construcţie/instalare aferente. Beneficiarul  este întreprinderea inter-municipală din or. Cimişlia. Termenul limită pentru depunerea dosarului este  16 februarie. Toată informaţia despre tender poate fi accesată aici: http://procurement-notices.undp.org/view_notice.cfm?notice_id=43795.
Companiile interesate sunt invitate să participe la sesiunea de întrebări-răspunsuri ce va avea loc pe 7 februarie, 10.00, Centrul de Business Le Roi, etaj 3, sala de şedinţe, str. Sfatul Ţării 29.
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană, în cadrul iniţiativei EU4Energy, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, realizată în 2011-2014, …

Clusterul Energiei din Biomasă este câştigătorul unui program de granturi

cluster 425 0

Clusterul Energiei din Biomasă din Moldova a primit finanțare pentru un program de schimb de experiență cu Clusterul inovativ al biomasei din România. Proiectul celor două organizații partenere a fost ales, împreună cu alte 5 proiecte, din 29 de aplicații din țările Parteneriatului Estic. În total, 6 clustere vor primi granturi în valoare de până la 10.000 EURO pentru activităţi de cooperare cu partenerii respectivi din statele membre ale UE. Vedeţi aici lista beneficiarilor de grant:
 

Ţara din Parteneriatul Estic

Clusterul din Parteneriatul Estic

Clusterul din UE

Ucraina

Precrapathian eco-energy cluster

SolarTech Nonprofit Ltd. (ArchEnerg Cluster), Hungary

Ucraina

Association of Industrial Automation of Ukraine

The Polish Research and Development Cluster of the Internet of Things – Lublin Science and Technology Park, Poland

Moldova

Energy and Biomass Cluster

GREEN ENERGY Innovative Biomass Cluster, Romania

Belarus

Polessky State University

Logistics and Transport North – South, Poland

Armenia

Engineering Academy of Armenia

Transylvanian Mechanical Engineering Cluster – TMEC, Romania

Georgia

Georgian …

Peste 5.000 de oameni din raionul Hânceşti au acces la energie regenerabilă datorită asistenţei Uniunii Europene

biomasacolectoare solarefonduri europene 398 0

 Opt sate din raionul Hânceşti şi-au conectat şcolile, grădiniţele, primăriile la sisteme de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste comunităţi au reuşit să-şi racordeze toate instituţiile publice la energia verde. Schimbarea a fost posibilă datorită asistenţei Uniunii Europene, realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Beneficiarii proiectului s-au reunit la Cotul Morii pentru a discuta impactul trecerii instituţiilor publice la energia verde şi perspectivele următoarelor proiecte de investiţii în energia regenerabilă.
„Sunt extrem de bucuros că 12 instituţii publice – şcoli, grădiniţe, primării – din raionul Hânceşti au participat activ în programele Proiectului Energie şi Biomasă şi sunt conectate la sisteme de încălzire pe biomasă. Vă adresez felicitări pentru realizarea acestui pas şi participarea activă în mişcarea de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile din Republica Moldova în beneficiul …

Membrii Clusterului de biomasă din Republica Moldova au învățat de la colegii cehi cum să administreze instituția și să dezvolte sectorul

biomasacluster 330 0

Mai mulți membri ai Clusterului de biomasă din Moldova au participat la un training susținut de experți cehi de nivel înalt în domeniul biomasei solide, cu o vastă experiență în sector. Printre aceștia sunt președintele Asociației cehe pentru biomasă, CZ Biom, Jan Habart, fostul ministru al Mediului, Miloš Kužvart, și ex-Directorul Fondului de mediu, Petr Stepanek.
În cadrul atelierului de trei zile, participanții au discutat despre sectorul de biocombustibil la nivelul Uniunii Europene și situația din țări particulare, printre care Cehia, Germania și Suedia, instrumentele de susținere a sectorului de biocombustibil solid în aceste țări, strategii de lobby, modele de finanțare ale clusterelor și asociațiilor de biomasă, și asigurarea calității biocombustibililor solizi prin emiterea certificatelor de calitate în standardul ENPlus, etc.
Participanții la training au efectuat o cartografiere a părților interesate în dezvoltarea pieței de biomasă și relațiile existente între ele, precum …

12 proiecte de succes au fost premiate la Gala Moldova Eco Energetică

Moldova Eco-Energetică 943 0

De şapte ani câştigătorii Competiţiei Moldova Eco Energetică sunt premiaţi pentru cele mai bune Idei, Tehnologii şi Istorii Eco-Responsabile.  35 de dosare au fost înscrise în competiţia Moldova Eco Energetica, ediţia 2017, printre care: parcuri eoliene, grădiniţe dotate cu tehnologii moderne de eficienţă energetică şi de producere de energie regenerabilă, case individuale ce consumă  doar energie verde ş.a.  
 „Fiind lansată în 2011, Moldova Eco-Energetică este cel mai important instrument de promovare a eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă şi utilizarea raţională a acestora în spiritul dezvoltării durabile a societăţii. Pentru Guvern acest angajament a devenit una din priorităţile naţionale incluse în Agenda 2020. Rezultatele impresionante obţinute sunt rodul cooperării fructuoase cu partenerii de dezvoltare şi antreprenorii locali. Sunt bucuros să premiez campionii sectorului energiei verzi ce ne ajută să promovăm tehnologiile eco-prietenoase prin entuziasmul lor şi propriul exemplu”, spune …