Ziua Mondială a Mediului, din ce în ce mai populară în Chișinău

577 0

Proiectul Energie şi Biomasă a participat la Ziua Mondială Mediului, marcată la Chişinău pe 2 iunie.  Programul cu odihnă în hamacuri, muzică pe vinil selectată de DJ Gonzo, expoziții, confecționarea oalelor din lut, a decorațiunilor din obiecte reciclabile, cu echilibristică pe sfoară, ateliere de turism, excursii în serele Grădinii Botanice, iarmarocul Yard Sale cu produse naturale, concertul formației Via Dacă și multe altele, a adunat sâmbătă, 2 iunie, la Grădina Botanică peste 2000 de oameni.

Ziua Mondială a Mediului din acest an a fost organizată de proiectele de mediu implementate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic, Grădina Botanică, A.O. Ecospectru.

La eveniment au fost expuse și premiate cele mai sugestive desene despre natură ale copiilor din întreaga țară, parte a concursului „Natura prin ochii copiilor”, organizat de Grădina Botanică.

Tot gazda evenimentului a desfășurat și excursii ghidate în serele sale, spații mai puțin accesibile vizitatorilor în zilele obișnuite, cu specii de plante din zona tropicală și subtropicală a Terrei. La atelierele de turism, organizate de Mișcarea Ecologistă din Moldova, participanții au învățat cum să amenajeze un popas turistic, să instaleze un cort și regulile de salubrizare. La info-pointul Proiectului Energie şi Biomasă, oamenii au învăţat cum să aprecieze calitatea biocombustibilului şi şi-au testat cunoştinţele în materie de energie regenerabilă, fiind răsplătiţi cu premii pentru răspunsurile corecte.

La fel de populare au fost și atelierele de olărit, ghidate de meșterii populari Stoica Alena și Simion, confecționarea, împreună cu Vasiluța Vasilache de la atelierul „Cocoșul Roșu”, a decorațiunilor și jucăriilor din materiale de plastic utilizat, iar asociația „Hai Moldova” a reciclat tricouri, care au fost transformate în torbe.

La rândul lor, Asociația „Pomul Vieții” a venit cu un eco-quest, o instalație cu exponate de deșeuri și reprezentarea numărului de ani în care acestea se descompun.

Iubitorii de distracții au făcut echilibristică pe sfoară, au luptat pe terenul de stoguri cu hârtie mărunțită și au dansat. Cei care au preferat mai multă intimitate, s-au plimbat în împrejurimile Grădinii Botanice, au ascultat muzică bună în hamacuri și pe covorașele din zona amenajată pentru picnic.

Dj Gonzo a ales pentru Ziua Mediului un repertoriu elevat – jazz, funk și electronică, iar seara a culminat cu un concert al formației Via Dacă, recunoscuți pe piață pentru piesa „Paparuda”, o formație foarte dragă iubitorilor de mediu, care îmbină folclorul cu mitologia.

Ziua Mondială a Mediului este celebrată anual la 5 iunie. Tema anului 2018 este combaterea poluării cu plastic, iar sloganul evenimentului de la Chișinău a fost „Informează-te, iubește, trăiește!”.