Utilizatorii energiei din biomasă au un ghid video ce îi ajută să cumpere biocombustibil de calitate

UEPNUD 1121 0

13 august 2014 – Un ghid video ce te ajută să faci diferenţa dintre biocombustibilul calitativ de cel necalitativ prin instrumente la îndemâna fiecăruia a fost elaborat de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Infografica în format video este adresată managerilor grădiniţelor, şcolilor, centrelor comunitare, întreprinderilor conectate la reţele de încălzire pe bază de biomasă, dar şi persoanelor private ce urmează să facă achiziţii de brichete şi pelete pentru următorul sezon de încălzire. „Alegerea biocombustibilului calitativ şi adecvat tipului de cazan pe biomasă sunt elementele cheie pentru funcţionarea eficientă a centralelor termice pe biomasă şi, în final, pentru asigurarea confortului termic sporit. Acest ghid video îi ajută pe beneficiarii noştri să identifice brichetele şi peletele de calitate prin metode accesibile”, afirmă Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă.

Precizăm că în prezent în Republica Moldova nu există un laborator de testare a calităţii biocombustibilului, autorităţile fiind în proces de identificare a soluţiilor pentru crearea acestuia. Totodată, certificarea biocombustibilului solid produs în Moldova va fi obligatorie începând cu ianuarie 2015, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobată în decembrie 2013.

Peste 140 de grădiniţe, şcoli şi centre comunitare din ţară vor intra în sezonul de încălzire 2014-2015 cu sisteme moderne de încălzire pe biomasă instalate din fonduri europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, 500 de familii şi-au instalat cazane pe biomasă cu rambursare de cost din fondurile proiectului.

Sporirea cererii de biocombustibil a condus la lansarea a peste 100 de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, piaţă aflată în curs de dezvoltare. Utilajul existent are o capacitate de producere de aprox. 120 mii tone anual, cantitate echivalentă cu circa 53, 700 m3 de gaze naturale sau 80,000 tone de cărbune.

Infografica va fi distribuită beneficiarilor Proiectului Energie şi Biomasă, plasată pe paginile web ale partenerilor naţionali şi locali, promovată prin reţelele de socializare şi media. Solicităm respectuos instituţiilor mass media să ne susţină în diseminarea cât mai largă a acestui produs video. Fişierul în rezoluţie mare poate fi descărcat de aici: Infografica Biocombustibil, link activ până pe 20 august.

Produsul video a fost realizat de Umbrela Studio.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).