Tabăra de vară ENERGEL şi-a deschis porţile pe 8 iulie

UEPNUD 1086 0

9 iulie 2014 -Peste 80 de copii vor participa la Tabăra de Vară Energel ce se va desfăşura în perioada 8-17 iulie în satul Răculeşti, raionul Criuleni. Tabăra de vară este o iniţiativă a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova” şi se află în acest an la a treia ediţie.

Copiii întrunesc şcolile din comunităţile rurale şi raioanele în care Proiectul Energie şi Biomasă a instalat, în perioada 2013 – 2014, din fonduri europene centrale termice pe biomasă. Timp de 10 zile, copiii din clasele VII-VIII din 13 raioane şi din UTA Gagauz Yeri, vor învăţa cum să producă energie din surse regenerabile și cum să o consume eficient. Pe durata desfăşurării taberei de vară ENERGEL, tinerii vor avea mai multe activităţi interactive şi practice: ei vor construi machete de panouri fotovoltaice, de turbine eoliene, vor colecta gunoiul din comunităţile vecine, vor vizita instituţii, gospodării ce consumă energie termică, electrică, apă fierbinte produse de soare, vânt, biomasă; vor curăţa satul Ivancea de gunoi, vor face o prezentare de modă din materiale eco şi vor juca un spectacol la tema energiei regenerabile, copiii fiind regizorii şi actorii piesei.

Instruirile şi lecţiile practice vor fi conduse de profesori în fizică, biologie cu experienţă în predarea subiectelor de regenerabile.

Tabăra de vară „Energel” este parte a Iniţiativei Educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice demarată de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova. Inițiativa educațională cuprinde localitățile ce îşi conectează instituţiile publice la sisteme de încălzire pe bază de biomasă în cadrul Proiectului Energie și Biomasă în Moldova. De la lansarea Proiectului Energie şi Biomasă (2011) şi până în 2014, acest curs a fost predat în 352 şcoli din toate raioanele republicii, cuprinzând în total cca 19, 000 de copii.

Inițiativa educațională pe regenerabile și eficiența energetică este desfășurată în parteneriat cu Institutul de Formare Continuă și Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Gutta-Club”.