SUN Dă-I Fest a adus tehnologiile verzi și muzica de calitate în inima Capitalei

Sun Dă-I Fest 1507 0

Tehnologiile verzi și muzica de calitate au fost vedetele festivalului SUN Dă-I Fest, care s-a desfășurat duminică, 10 iunie,  în Grădina Publică Ștefan cel Mare. Buna dispoziție a fost întregită de zeci de concursuri și expoziții pentru copii și maturi. Ajuns la a șaşea ediție, Sun Dă-I Fest este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă – finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Festivalul a încheiat Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în R. Moldova, care s-a desfășurat în perioada 4-10 iunie. 

Sunt fericit să mă aflu pentru prima dată la SUN Dă-I Fest în calitate de ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova. UE sprijină cea de-a şasea ediţie a festivalului, care este o sărbătoare distractivă, dar şi o posibilitate de a învăţa despre energia regenerabilă şi sustenabilă. Prin acest gen de evenimente adresate publicului larg ne dorim să sensibilizăm despre impactul pozitiv al energiei curate asupra vieţii oamenilor”,  a declarat Ambasadorul Peter Michalko, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. 

La ediția din anul curent a festivalului au venit vizitatori, nu doar din Chișinău, dar și din diferite raioane ale republicii. Maturii au participat la concursurile interactive la tema energiei regenerabile şi la atelierele practice  de producere a energiei regenerabile şi de valorificare a deşeurilor, iar copiii s-au distrat și au învățat secretele energiei regenerabile.

Este cu adevărat impresionant să vedem tehnologiile verzi expuse aici, care şi-au găsit loc pe piaţa din R. Moldova. Mă bucură şi mai mult interesul sporit al oamenilor faţă de energia curată şi consumul inteligent al acesteia. Soarele, vântul, apa, biomasa sunt surse sigure de energie care ne ajută să păstrăm planeta curată. Ne ajută să avem propria energie, produsă la noi în ţară”, spune Inga Podoroghin, specialistă de programe la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

La eveniment au participat zeci de producători de tehnologii bazate pe energia curată, care au demonstrat,  în regim real, cum funcţionează  panourile fotovoltaice, colectoarele solare, cazanele pe biomasă, pompele geotermale etc.

Pot afirma cu încredere că „Sun Dă-I Fest” este unul din cele mai inovative și reușite instrumente de a vorbi oamenilor despre un consum inteligent de energie. Acest festival vine să ne comunice despre felul în care poate fi schimbat modul de consum al resurselor energetice în unul mult mai rațional, eficient și sustenabil pentru economia țării”, susţine Alexandru Ciudin, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. 

Mai mulți tineri din licee și universităţi au amenajat o expoziție de invenții eco, bazate pe utilizarea energiei soarelui, vântului, apei şi biomasei. Turbină eoliană construită din materiale reciclate ce produce energie electrică, antene parabolice căptuşite cu oglinzi ce pot fi alternativă aragazului, casă inteligentă automatizată, ascensor cu consum redus de energie, echipament de producere a gazului metan din substanţe organice, staţie de autobuz alimentată cu panouri fotovoltaice, sunt doar câteva invenții prezentate de elevi și studenți la SUN DĂ-i Fest.

Vadim Griciuc,  masterand la Universitatea Tehnică din Moldova, a prezentat în cadrul evenimentului  macheta unui cartier locativ al unui oraş, dotat cu soluţii inteligente de distribuţie a energiei electrice. „Am utilizat panouri fotovoltaice, care se rotesc după soare, turbine eoliene, care produc energie electrică, surse de acumulare a energiei, care ne permit să stocăm, iar ulterior să vindem surplusul de energie. Totodată, avem un sistem de iluminat inteligent, care acţionează  în funcţie de gradul de umbrire, luminând mai puternic atunci când e mai întunecos afară. Este o soluţie care ne permite nu doar să economisim energia, dar şi să obţinem venituri din vânzarea energiei”.

SUN Dă-I Fest a asigurat activităţi interactive şi pentru copii. Cei mai mici vizitatori ai festivalului s-au distrat pe un teren special amenajat pentru ei, unde au învățat să confecționeze măști și jucării din materiale reciclabile, au participat la concursuri de pictură și desen, dar și la probe de rezistență fizică, inclusiv cursa printr-un labirint de baloturi de paie. Atât copiii, cât și maturii, au luat parte la o serie de experimente științifice distractive și au învățat cum să economisească energia acasă și în locurile publice. Iubitorii de motoare au putut da o tură prin parc cu unul dintre vehiculele care funcționează pe baza energiei solare.

O altă secțiune a festivalului a fost repartizată pentru expoziția lucrărilor meșterilor populari, care au propus vizitatorilor obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse naturale. Câțiva artizani au organizat lecții în aer liber pentru amatorii de lucruri confecționate manual. Gurmanzii s-au putut delecta cu specialități eco și mâncăruri tradiționale în cadrul târgului gastronomic, organizat la festival.

SUN Dă-I Fest a culminat cu un concert de muzică live alimentat de la energia solară susţinut de formaţiile: Alex Calancea Band & RUPT, The Glimpse, Flash Blood, Dandies, Delta pe Obraz, Tamala.

Partenerii evenimentului: Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, Termoelectrica SA,  Efes Vitanta, Compass, GSS Securitate, Youth.md. 

Partener media general: TV8, www.999.md

Parteneri media: Moldova 1, Radio Studentus, Diez, All Moldova, My Business.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014) ce a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe www.biomasa.md şi pe pagina de Facebook Energie din Biomasă.

Galeria foto de la eveniment  poate fi accesată aici.

***

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu