Sezonul de încălzire cu energie din biomasă a fost lansat în 30 de instituţii din Moldova

UEPNUD 1059 0

30 octombrie 2012: Peste 30 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare din Republica Moldova se vor încălzi din această săptămână cu energie alternativă, din biomasă. Instituţiile publice rurale au sisteme moderne de  încălzire cu biomasă, datorită investiţiei Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

Grădiniţa din satul Crasnoarmeiscoe, Hânceşti, este una din cele 30 de instituţii ce au trecut la energia din biomasă. Evenimentul de inaugurare a noului sistem de încălzire a avut loc astăzi. “Mă bucur să văd tehnologii moderne de încălzire, care pe lângă un impact economic evident aduc şi multiple beneficii sociale. Banii pentru achiziţionarea combustibilului necesar pentru această grădiniţă şi alte zeci de instituţii ce au instalate sisteme termice alternative nu vor fi plătiţi în străinătate, ci vor rămâne în ţară. Creăm noi locuri de muncă, dezvoltăm noi afaceri în Moldova”, a declarat Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, Ministru al Economiei, prezent la eveniment.

Grădiniţa din satul Crasnoarmeiscoe are o suprafaţă de peste 900 m2 şi se încălzea până acum cu sobe, utilizând lemne şi cărbune. Din cauza sistemului de încălzire neeficient şi a preţului mare la cărbune şi lemne, cei peste 70 de copii şi 20 de angajaţi ai grădiniţei petreceau iernile în săli abia încălzite. Datorită instalării sistemului de încălzire pe bază de pelete cheltuielile pentru căldura se vor reduce în jumătate. În plus, au fost create noi locuri de muncă. “În satul vecin, Ivanovca,  a fost lansată o linie de producere a peletelor ce vor fi furnizaţi grădiniţei, afacere ce a condus la crearea a 6 locuri de muncă. Totodată, şi în satul Crasnoarmeiscoe au fost create 3 noi locuri de muncă: 3 operatori ce vor deservi sistemul de încălzire al instituţiei”, a informat Sergiu Şova, primarul satului. 

Investiţia totală a comunităţii şi a Proiectului Energie şi Biomasă pentru instalarea noului sistem de încălzire a fost de circa 129.000 USD.  „Noul sistem de încălzire aduce beneficii evidente pentru fiecare: oportunităţi de dezvoltare economică a comunităţii, condiţii mai bune în şcoli şi grădiniţe, noi afaceri”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent PNUD, Rezident Coordonator al ONU în PNUD Moldova. „Fără leadershipul Guvernului şi fără angajamentul autorităţilor publice locale, istorii de succes de genul celei din Crasnoarmeiscoe nu ar fi posibile”.

The new heating system brings visible benefits to everyone: more economic opportunities to the community, better conditions in schools and kindergartens, and new jobs,” Nicola Harrington-Buhay, UNDP Resident Representative, UN Resident Coordinator in Moldova, said. “Without the leadership of the Government of Moldova and the commitment of the local public authorities, success stories like this one would not be possible”.

Raionul Hânceşti este unul din primele 8 regiuni în care Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova şi-a lansat activităţile în 2011. Cu sprijinul proiectului, au fost instalate sisteme de încălzire alternative, pe bază de biomasă, în 7 sate din raionul Hânceşti (Crasnoarmeiscoe, Cărpineni, Dancu, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Boghiceni, Cotul Morii). În total, în raionul Hânceşti, începând cu sezonul de încălzire 2012-2013, se vor încălzi 5 şcoli şi 2 grădiniţe si 1 punct medical. Investiţia totală a Proiectului Energie şi Biomasă în raionul Hânceşti este în valoare de 499,342.00 USD, contribuţia comunităţilor constituind  2,568,053.00 MDL (207,772 USD).

Până în 2014, Proiectul Energie şi Biomasă va acoperi toate raioanele Republicii Moldova. În total cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe, alte instituţii publice îşi vor instala sisteme termice alternative pe bază de biomasă cu bani europeni.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org