Se caută un partener privat pentru încălzirea cu biomasă a instituțiilor publice din raionul Anenii Noi

Parteneriat Public-Privat 745 0

Consiliul raional Anenii Noi a anunțat concurs pentru selectarea partenerului privat pentru instalarea centralelor termice pe biomasă și furnizarea agentului termic în mai multe instituții publice din raion în baza unui parteneriat public privat (PPP) pe o perioadă de 10 ani.

Anunțul a fost publicat la 17 februarie în Monitorul oficial, iar ofertele pot fi depuse până pe 17 aprilie. În baza unui studiu de fezabilitate, s-a constatat că în Moldova există mai multe centrale termice pe combustibili fosili, cum ar fi cărbune sau gaze naturale, a căror termen de exploatare expiră în viitorul apropiat și care vor necesita investiții de reutilare. Astfel, există oportunitatea de a înlocui aceste centrale cu sisteme de încălzire pe bază de biomasă, care să fie deservite, în diferite regiuni, de câte un singur furnizor de biocombustibil solid.

Un prim model de PPP a fost lansat în anul 2014 în Raionul Leova, unde 19 instituții de învățământ au fost asigurate centralizat cu agent termic, evitând problemele de ordin tehnic legate de reabilitatea centralelor vechi, costurile în creștere cu combustibilul fosil. Compania privată, selectată în cadrul unui concurs organizat de Consiliul raional, a instalat în anul 2014 centrale moderne de ardere a peletelor în raionul Leova, investiţia cifrându-se la circa 500.000 de euro.

În luna august, 2016 a fost lansat concursul pentru un Parteneriat Public-Privat în raionul Ungheni. Potrivit caietului de sarcini, partenerul privat urmează să reabiliteze 5 puncte termice și să instaleze două centrale termice pe pelete în două instituții publice din raion, precum și să furnizeze energie termică timp de 10 ani. Totodată, compania urmează să implementeze măsuri de eficiență energetică în cinci instituții publice, finanțate de Proiectul Energie și Biomasă, și să livreze energie termică din biomasă pe parcursul contractului PPP.

În total, Proiectul Energie şi Biomasă îşi propune să susţină 10 raioane în dezvoltarea modelelor PPP în prestarea serviciilor energetice. Acesta a fost primul din 10 concursuri anunțate de raioanele selectate pentru implementarea PPP-urilor în servicii de furnizare a energiei termice din biomasă. Astfel, Proiectul va aloca câte 100 mii de dolari, din fonduri europene, administrației din 10 raioane ale Republicii Moldova, pentru a crea Parteneriate Publice-Private care să rezolve, printre altele, problema calității combustibilului, durabilității serviciului și securității energetice a localităților/instituțiilor beneficiare, și să contribuie, totodată, la dezvoltarea locală prin crearea noilor locuri de muncă și creșterea contribuțiilor la bugetele locale.

Raioanele selectate sunt Taraclia, Râșcani, Ungheni, Dondușeni, UTAG, Anenii Noi, Orhei, Nisporeni, Telenești și Leova. Pentru a beneficia de grantul de 100 de mii de dolari, administrațiile raionale vor trebui să selecteze, prin concurs, parteneri privați care să implementeze proiectele.