Şcoala şi grădiniţa din Ţareuca şi-au instalat sistem de încălzire pe biomasă, alternativ celui pe gaz

UEPNUD 1262 0

30 Aprilie 2013 – Şcoala şi grădiniţa din satul Ţareuca, raionul Rezina, au asigurată securitatea energetică. Ambele instituţii şi-au instalat două centrale termice moderne de ardere a peletelor. De iarna viitoare, cei peste 230 de copii şi angajaţi ai şcolii şi grădiniţei vor avea energie termică din combustibil produs în sat.

Sistemul de încălzire pe biomasă este unul alternativ celui existent pe gaz. „Şcoala şi grădiniţa din sat s-au încălzit din 2005 cu gaz. Creşterea constantă a preţului la gaz ne impunea să reducem din alte cheltuieli necesare ambelor instituţii. Puţinele săptămâni în care am testat noul sistem de încălzire pe biomasă au arătat că economiile pe care le vom face pe sezon de încălzire vor fi de ordinul sutelor de mii de lei”, spune Mihail Olari, primarul satului Ţareuca.

Combustibilul bio va fi oferit şcolii şi grădiniţei de către antreprenorul agricol Andrei Gârlea care şi-a lansat în acest an o afacere de producere a peletelor şi brichetelor în s. Ţareuca. Afacerea a condus la crearea a opt noi locuri de muncă permanente şi 12 sezoniere. „Gospodăria mea ţărănească are peste 3.700 de hectare pe care cresc rapiţă, grâu, orz şi plante aromatice. Deşeurile recoltate îmi pot permite să produc peste 6.000 tone de brichete şi pelete anual suficiente pentru a încălzi pe timp de iarnă peste 40 de şcoli sau grădiniţe de la sate”, spune Andrei Gârlea care, de altfel, îşi încălzeşte întreprinderea cu pelete.

Investiţia totală a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în s. Ţareuca a fost de 167.350 USD, cea a comunităţii fiind de 19.000 USD. „Noile sisteme de încălzire reduc aproape în jumătate din cheltuielile pentru energia termică. Este o soluţie bună pentru şcolile, grădiniţele şi centrele comunitare rurale în condiţiile creşterii preţului la combustibilii fosili. Datorită fondurilor europene, aceste beneficii vor putea fi simţite de instituţiile publice din fiecare raion”, a declarat Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, in cadrul unei vizite in acest sat intreprinse astazi.

Ţareuca este una din cele 4 comunităţi din raionul Rezina selectate să îşi încălzească instituţiile publice cu energie din biomasă. Satele Echimăuţi, Sîrcova, Țareuca și Țahnăuţi au primit suport din partea Proiectului UE-PNUD „Energie și Biomasă” pentru modernizarea sistemelor de încălzire cu biomasă în 4 școli şi 1 grădiniţă. „Raionul Rezina este unul din cele 26 acoperite până în prezent de Proiectul Energie şi Biomasă. Satul Ţareuca este parte a unei reţele de comunităţi ce aleg să valorifice şi să promoveze energia regenerabilă. Aici vedem un exemplu concret de unire a eforturilor pentru a asigura oamenilor accesul la energie produsă local şi la un mediu durabil”, a afirmat Nicola Harrington-Buhay, reprezentant permanent PNUD în Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro). Până în prezent, 119 sate au fost selectate să îşi conecteze instituţiile publice la sisteme termice pe biomasă alternative celor existente. În total, în 139 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare şi primării sunt instalate (în proces de instalare) centrale moderne pe bază de biomasă cu sprijinul financiar al Proiectului Energie şi Biomasă. Noile sisteme termice de încălzire au condus la crearea a peste 250 noi locuri de muncă, precum şi la lansarea a zeci de afaceri noi de producere a peletelor şi brichetelor.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: 022 839985, ina.zglavuta@undp.org