Satele din Teleneşti şi Sângerei semnează memorandumuri de colaborare pentru a se conecta la sisteme termice pe biomasă

UEPNUD 971 0

16 Noiembrie 2011, Teleneşti: Opt sate din raioanele Teleneşti şi Sângerei ce îşi vor conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă au semnat astăzi Memorandumuri de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană.

10 şcoli şi  grădiniţe din aceste 8 sate (raionul Teleneşti: Chiştelniţa, Sărătenii Vechi, Verejeni; raionul Sângerei: Alexandreni, Bursuceni, Bilicenii Noi, Dumbrăviţa şi Pepeni) vor fi încălzite pe timp de iarnă cu energie produsă local.

„Mă bucur că satul Pepeni a trecut toate etapele de selecţie şi datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană şi PNUD Moldova în grădiniţa din satul Pepeni va fi instalat un sistem modern de încălzire pe bază de brichete. Cunosc avantajele energiei din biomasă din propria experienţă, ori de 2 ani de zile am renunţat la energia pe bază de gaz în favoarea brichetelor cu care îmi încălzesc econom casa”, a declarat Dorin Pântea, primarul satului Pepeni, raionul Sângerei.

Până la sfârşitul săptămânii curente, alte 10 sate din raioanele Hânceşti şi Făleşti vor semna memorandumuri  de colaborare cu PNUD Moldova.

Amintim că în 2011, Proiectul Energie şi Biomasă şi-a desfăşurat activităţile în raioanele Ştefan Vodă, Leova, Cantemir, Hânceşti, Teleneşti, Sângerei, Făleşti şi UTA Gagauz Yeri, în total 35 de comunităţi rurale fiind selectate pentru a-şi conecta instituţiile publice la sisteme moderne de producere a energiei din biomasă.  Datorită noii surse de energie, peste 18.000 de persoane îşi vor spori confortul termic.  Până în 2014, proiectul va acoperi toate raioanele Republicii Moldova,  în total cel puţin 130 de instituţii publice rurale fiind conectate la sisteme de încălzire pe bază de deşeuri agricole.

Energia produsă din biomasă are mai multe beneficii. Ea reduce dependenţa de importuri, sporeşte securitatea  energetică, are costuri mai mici, permite dezvoltarea de noi afaceri şi  crearea de noi locuri de muncă. În plus, energia din surse regenerabile reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea mediului ambiant. 

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org