50 de copii descoperă secretul energiei regenerabile la Tabăra de Vară ENERGEL, ediţia a patra

UEPNUDEnergelşcoli 1929 0

50 de copii din R. Moldova îşi petrec zece zile de vacanţă la Tabăra de Vară ENERGEL, unde învaţă cum să utilizeze energia din surse regenerabile şi descoperă secretul consumului inteligent de energie. Majoritatea copiilor au fost selectaţi în urma unui concurs lansat public şi reprezintă primele comunităţi beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Irina Constantinova are 12 ani şi este elevă la un liceu din Comrat. Ea, în echipă cu un grup de entuziaşti din localitate, au inventat o motocicletă ce se alimentează de la energia solară, invenţie datorită căreia a şi primit un bilet la Tabăra de Vară ENERGEL. „De trei ani vin zi de zi la Asociaţia de promovare a energiei eoliene din Comrat unde, împreună cu echipa de acolo, învăţăm deja să îmblânzim soarele. Am construit deja 4 motociclete ce se alimentează cu energie curată, produsă de la soare, şi nu poluează atmosfera”, spune Irina Constantinova, precizând că următorul proiect de vis este un automobil solar.

În perioada 6-17 iunie, în satul Răculeşti, raionul Criuleni, se desfăşoară cea de-a patra ediţie a taberei de vară ENERGEL, prima având loc în vara lui 2012. „Securitatea energetică şi asigurarea unui viitor energetic  durabil sunt priorităţi cheie pe agenda Uniunii Europene, la fel şi păstrarea mediului mai curat, fiind o condiţie necesară bunăstării populaţiei şi creării unui viitor sigur pentru copiii noştri. Vreau să felicit elevii care au fost selectaţi pentru ediţia din acest an a Taberei de Vară ENERGEL şi să le doresc un proces educaţional interesant”, a declarat Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul unei vizite la Tabăra de Vară desfăşurate astăzi.

Tabăra de vară ENERGEL este parte a iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice demarată de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova” în comunităţile în care instalează centrale termice pe biomasă. „Ministerul Economiei susţine iniţiativa de succes demarată de Proiectul Energie şi Biomasă de a studia în şcoli cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Rezultatele acesteia impresionează şi demonstrează că tinerii sunt cei care aduc schimbarea în comunităţile şi familiile lor prin propriul exemplu şi propria convingere”, afirmă Valeriu Triboi, Viceministru al Economiei.

Amintim că în 2011, Proiectul Energie şi Biomasă a lansat cursul de regenerabile şi eficienţă energetică în şcolile din comunitățile care îşi racordau instituţiile publice la sisteme de încălzire pe biomasă, cu suportul financiar al Uniunii Europene.   În 2013, Ministerul Educaţiei a susţinut iniţiativa proiectului şi a emis un ordin ce a permis tuturor şcolilor din ţară dreptul de a studia opţional cursul „Surse de energie regenerabilă”. Astfel, în perioada 2011-2014, apr. 350 de școli din țară au devenit parte a acestei inițiative educaționale, 19 mii de elevi studiind cursul de regenerabile și eficiență energetică în propria şcoală. Cei mai buni dintre ei, selectaţi în urma unui concurs, au obţinut invitaţie la tabăra de vară ENERGEL.

Copiii pot juca un rol cheie în aspiraţiile noastre de dezvoltare durabilă”, a spus Dafina Gercheva, Reprezentant Rezident PNUD Moldova. „Împreună cu Uniunea Europeană şi Guvernul Republicii Moldova, depunem eforturi pentru a spori conştientizarea beneficiilor valorificării surselor de energie regenerabilă. Este o condiţie necesară dorinţei de a schimba tradiţiile de consum şi producere de energie. Generaţia noastră nu trebuie să priveze copiii de şansa de a trăi într-o lume curată, liberă de poluare. Iată de ce  e necesar să găsim soluţii inovative provocărilor de dezvoltare trasate în faţa noastră”.

Inițiativa educațională pe regenerabile și eficiența energetică  este desfășurată în parteneriat cu Institutul de Formare Continuă, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Gutta-Club” şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul „Energie şi Biomasă” este un proiect de trei ani: 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Pentru informaţii suplimentare:

Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă: www.biomasa.md

Contact pentru media: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: 022 839985, ina.zglavuta@undp.org