Proiectul Energie şi Biomasă a fost prezentat în Parlamentul European

biomassEUParliament 1645 0

Proiectul Energie şi Biomasă a fost prezentat marţi în Parlamentul European. Trei state ale Parteneriatului Estic –  R. Moldova, Ucraina şi Georgia – au fost invitate să  împărtăşească europarlamentarilor  impactul investiţiilor Uniunii Europene în dezvoltarea statelor pe care le reprezintă.

Republica Moldova a fost  reprezentată de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ucraina a prezentat în faţa europarlamentarilor impactul unui proiect din domeniul combaterii corupţiei, iar Georgia – din cel al dezvoltării rurale şi sectorului agrar. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa grupului parlamentar al Partidului Popular European şi a fost deschis cu un mesaj de salut de Johannes Hahn,  Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere.

Rezultatele Proiectului Energie şi Biomasă  au fost prezentate în Parlamentul European de către  Alexandre Darras, attache, manager de proiecte în sectorul energetic în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova. .

Proiectul Energie şi Biomasă este la cel de-al doilea mandat de implementare. Lansat în 2011, Proiectul a reuşit, cu investiţii susţinute de Uniunea Europeană, să racordeze peste 190 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140.000 persoane accesul la energie sigură, produsă în R. Moldova.

Satul Cărpineni a fost ales drept exemplu de beneficiar al Proiectului Energie şi Biomasă, modelul acestuia fiind prezentat în Parlamentul European drept unul de succes.  În această localitate, în anul 2012, au fost instalate din fonduri europene,  sisteme de încălzire pe biomasă la grădiniţa şi şcoala din comunitate. În următorii ani, comunitatea a trecut, din alte fonduri, încă patru instituţii publice la încălzirea pe biomasă: primăria, casa de cultură, o altă şcoală şi centrul medicilor de familie.  „În trecut, aceste instituţii se încălzeau cu cărbune, la sobe improvizate. De multe ori, din cauza fumului, la şcoală  lecţiile erau întrerupte pentru a aerisi încăperile. Coridoarele rămâneau neîncălzite, iar copiii se îmbolnăveau des cu boli respiratorii acute. Datorită noului sistem de încălzire pe biomasă, sunt încălzite toate încăperile, iar copiii nu mai sunt nevoiţi să respire fum de cărbune. În plus, banii cu care se procură peletele  rămân în Republica Moldova. Datorită acestei centrale termice, circa 300 mii de lei rămân anual la antreprenorii locali, producători de pelete”, susţine Ion Cărpineanu, primarul satului Cărpineni, rl Hânceşti, participant la eveniment.

Proiectul Energie şi Biomasă a pus temelia dezvoltării sectorului bioenergetic în R. Moldova aflat acum cinci ani pe linie de început. Numărul instituţiilor consumatoare de bioenergie a condus la creşterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, aceştia ajungând la cifra de 100. 30 din aceste noi afaceri din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă, din fonduri europene.  De asemenea, 1000 de familii îşi încălzesc casele cu energie verde datorită subvenţiilor în mărime de până 1.300 EURO acordate din bani europeni.

De asemenea, experţii proiectului au oferit traininguri de instruire la peste 5.000 de beneficiari: primari, manageri de instituţii publice, antreprenori agricoli, operatori de centrale termice pe biomasă, producători de biocombustibili. De asemenea, 372 de şcoli au devenit parte a iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice, peste 21.000 de elevi studiind acest curs în şcoli.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 7 ani cu un mandat dublu, ce se desfășoară în perioada 2011-2017. Proiectul îşi propune să contribuie la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei din biomasă, cea mai viabilă şi accesibilă sursă de energie regenerabilă în Republica Moldova. Proiectul Energie şi Biomasă este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe pagina web www.biomasa.md    şi pe profilul de Facebook  Energie din Biomasă 

Mesajul video al primarului de Cărpineni în Parlamentul European poate fi accesat aici.