Operatorii centralelor termice pe biomasă descoperă energia verde

centrale termice pe biomasăcentrul de instruire al operatorilorcolectoare solareinstruireoperatori 1392 0

Cel de-al patrulea curs de instruire pentru operatorii centralelor pe biomasă s-a desfășurat  la „Centrul de instruire a operatorilor din centralele termice pe biocombustibili solizi și combinate” creat în cadrul IP Centrul de Excelență în Construcții cu suportul Proiectului Energie și Biomasă. La cursuri au participat operatori ai centralelor din diferite regiuni ale țării, angajați în instituțiile publice ce se încălzesc cu biocombustibil.

Centrul este dotat cu centrale termice pe biomasă alimentate cu două tipuri de biocombustibil (brichete şi pelete), precum şi colectoare solare conectate la sistemele de încălzire eco. 

Centrul Unic de Instruire a Operatorilor a fost creat în  decembrie 2016 în cadrul Centrului de Excelenţă în Construcţii, instituţie acreditată de Ministerul Educației să ofere instruire în gestionarea sistemelor de producere a energiei termice din biomasă şi a apei calde menajere de la energia solară.

Amintim că în prezent peste 200 de instituţii publice din Republica Moldova sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă şi 1000 de gospodării casnice sunt încălzite cu energie verde datorită suportului acordat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.