Oamenii de afaceri din Moldova descoperă experienţa Cehiei, Poloniei şi României în producerea cazanelor pe biomasă

UEPNUD 988 0

26 martie 2013 – Oameni de afaceri din Moldova, manageri ai companiilor naţionale din sectorul energetic au participat pe 25 martie la o masă rotundă organizată de Confederaţia Industriaşilor din Cehia, în cadrul misiunii de afaceri organizate de Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul Energie şi Biomasă.

Trei companii cehe, lideri pe piaţa naţională de producere şi asamblare a cazanelor de ardere a biomasei – Atmos, Verner şi Ponast – şi-au prezentat portofoliul de activitate grupului din Republica Moldova. Companiile menţionate produc o varietate mare de cazane de ardere a brichetelor şi peletelor destinate caselor particulare, instituţiilor publice, întreprinderilor mici şi mijlocii. Cazanele produse de aceste companii sunt vândute în Cehia, dar şi exportate în Germania, Suedia, Austria, Polonia, Romania, Bulgaria, Danemarca şi în SUA. Reprezentanţii cehi s-au arătat interesaţi în cooperarea cu Republica Moldova. În Cehia, reprezentanţii grupului de afaceri din Moldova au fost în vizită la Viadros şi Benekov, întreprinderi de producere a cazanelor de ardere a combustibilului din biomasă.

Precizăm că în Polonia, prima ţară de destinaţie, reprezentanţii delegaţiei din Republica Moldova au vizitat concernul Herz, reprezentanţa din Polonia. Vedeţi o galerie foto în urma vizitei la compania poloneză de producere a cazanelor de ardere a peletelor, brichetelor. Anual, compania poloneză produce peste 5.000 de cazane moderne de ardere a combustibilului din biomasă, ce sunt exportate ajung în multe ţări europene, inclusiv în Republica Moldova.

Astăzi şi mâine grupul de oameni de afaceri din Republica Moldova va face schimb de experienţă cu reprezentanţele româneşti ale companiilor active pe piaţa tehnologiilor de regenerabile.

Amintim că un grup de oameni de afaceri din Republica Moldova, angajaţi ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, ai Fondului de Eficienţă Energetică se află în perioada 18-29 martie într-o misiune de afaceri în Cehia, Polonia şi România pentru a afla experienţa acestora în producerea cazanelor pe biomasă. Misiunea de afaceri este o iniţiativă a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.