Membrii Clusterului de biomasă din Republica Moldova au învățat de la colegii cehi cum să administreze instituția și să dezvolte sectorul

biomasacluster 1265 0

Mai mulți membri ai Clusterului de biomasă din Moldova au participat la un training susținut de experți cehi de nivel înalt în domeniul biomasei solide, cu o vastă experiență în sector. Printre aceștia sunt președintele Asociației cehe pentru biomasă, CZ Biom, Jan Habart, fostul ministru al Mediului, Miloš Kužvart, și ex-Directorul Fondului de mediu, Petr Stepanek.

În cadrul atelierului de trei zile, participanții au discutat despre sectorul de biocombustibil la nivelul Uniunii Europene și situația din țări particulare, printre care Cehia, Germania și Suedia, instrumentele de susținere a sectorului de biocombustibil solid în aceste țări, strategii de lobby, modele de finanțare ale clusterelor și asociațiilor de biomasă, și asigurarea calității biocombustibililor solizi prin emiterea certificatelor de calitate în standardul ENPlus, etc.

Participanții la training au efectuat o cartografiere a părților interesate în dezvoltarea pieței de biomasă și relațiile existente între ele, precum și oportunitățile de colaborare. De asemenea, a fost examinată biomasa ca exemplu al economiei circulare, inclusiv prin colectarea deșeurilor municipale solide.

Potrivit lui Jan Habart, președintele, CZ Biom, obiectivul primordial al Clusterului este crearea parteneriatelor între toate părțile interesate – companii private, autorități publice și instituții de cercetare. „Performanța clusterului este definită prin a face astăzi ceea ce va genera valoare mâine. De aceea, Clusterul trebuie să mute accentele de pe simplul comerț pe inovații”, a precizat Jan Habart.

Trainingul, organizat cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă, a fost urmat de o vizită de documentare în Republica Cehă. 15 membri ai Clusterului de biomasă din Moldova s-au documentat la colegii din Cehia despre modelele de business ale Clusterului local și îmbinarea între sectorul corporativ și cercetare și modalitățile de dezvoltare a pieței de biocombustibil.

Delegația moldoveană a vizitat mai mulți producători locali de centrale termice pe biomasă, Universitatea Agrară și cea Tehnică, Ministerele Mediului și Agriculturii, Camere de Comerț, Institutul de cercetare în grădinărit peisagistic, etc.