Jurnaliştii din regiune descoperă energia din biomasă

765 0

Un grup de 13 jurnaliști locali din regiunea Centru au învățat lucruri noi în domeniul energiei din biomasă și a abordării subiectului din diferite unghiuri – economic, social, ecologic, științific sau pentru copii.
În cadrul trainingului, jurnaliștii au avut posibilitatea să discute cu producători de biocombustibil, experți în sector, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, și au vizitat satul Crasnoarmeiscoie, rl Hâncești, unde grădinița și școala se încălzesc pe biomasă solidă, iar alte instituții urmează să treacă la acest combustibil.

Timp de două zile și jumătate, jurnaliștii au avut posibilitatea să se informeze despre etapele/pașii întreprinși în acest sector la nivel național, dar și care sunt noutățile și tendințele la nivel internațional. De asemenea, participanții au fost antrenați într-o serie de jocuri de rol, exerciții practice și vizite de studiu la agenții economici și instituțiile publice, care au reușit deja să implementeze noile tehnologii pe bază de biomasă, la sfârșit de curs fiind capabili să:

  • Redacteze materiale jurnalistice la subiectul „biomasă” din perspectivă economică, socială, ecologică și inovațională, utilizând termenii și conținutul specific;
  • Evalueze posibilitatea implementării diverselor forme de energie cu scopul diminuării dependenței de surse energetice externe;
  • Identifice resurse web şi să utilizeze informația prezentată în limbaj accesibil pentru actorii sectorului energetic în bază de biomasă;
  • Utilizeze tehnica „zoom out” și „zoom in”, ”story telling” în scrierea articolelor etc.

Acesta este unul din seria de seminare de instruire lansate de Proiectul Energie şi Biomasă. Următoarele două vor fi organizate pentru jurnaliştii din regiunea de Sud a R. Moldova, inclusiv UTA „Gagauz Yeri” şi stânga Nistrului (30 septembrie – 2 octombrie, or. Comrat) şi din zona de Nord a ţării (14-16 octombrie, or. Edineţ).

Pentru toți participanții vor fi rambursate cheltuielile de transport, în baza biletului de călătorie. Cursul este gratuit, fiind asigurată cazarea, alimentația și toate materialele necesare pentru curs.

Pentru a vă înscrie la training vă rugăm să trimiteţi CV-ul dvs și optional un material propriu pe această tematică pe adresa electronică: galina.garaba@communications.md. Pentru alte detalii, sunaţi la 022 21 14 15.

Trainingul este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.