Jurnaliştii din ţările Parteneriatului Estic descoperă experienţa Republicii Moldova în trecerea la energia din biomasă

892 0

12 jurnalişti din Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia şi Azerbaidjan au vizitat Republica Moldova pentru a se documenta despre rezultatele Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare. Vizita are loc în cadrul iniţiativei EU4Energy. 

Timp de două zile, echipa de jurnalişti a vizitat mai mulţi beneficiari şi parteneri ai Proiectului Energie şi Biomasă. Grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni este una din locaţiile vizitate de ziarişti.

Cei 270 de copii de la grădinița „Povestea” au apă caldă datorită panourilor solare, instalate din fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă. Iarna toată suprafaţa grădiniţei, de peste 2.500 m2, este încălzită cu energie verde, produsă în R. Moldova.

Pentru încălzirea încăperilor, administraţia grădiniţei, în comun cu primăria oraşului, cumpără pelete produs în Moldova, banii pentru energia consumată rămânând în ţară.

Jurnaliştii  au avut un schimb de informaţii şi cu reprezentanţii comunităţilor din raionul Nisporeni parte a serviciului de Parteneriat Public Privat.

Un alt punct de destinaţie a fost şi linia de producere de brichete din or. Bălţi. Ludmila Abramciuc şi Ivan Damaschin sunt beneficiarii Programului de leasing al Proiectului Energie şi Biomasă datorită căruia au putut cumpăra şi rambursa în rate echipament necesar pentru producerea biocombustibilului.

Ziariştii au asistat şi la o lecţie de energie regenerabilă la şcoala din s. Chişcăreni, rl Sângerei. De rând cu elevii şcolii „Nicolae Casso”, ei au răspuns la întrebări din sectorul energiei verzi, dar şi au confecţionat un captator parabolic solar. În acest lucru, echipa a fost ghidată de profesorul Nicolae Spânu. Amintim că elevii şcolii din Chişcăreni se numără printre câştigătorii Competiţiei Moldova Eco-Energetică, mai multe ediţii.

Şcoala din satul Chişcăreni este prima instituţie publică din R. Moldova ce a trecut la încălzirea pe biomasă. În 2005, la şcoală, datorită unui proiect finanţat de Banca Mondială, a fost instalată o centrală termică pe biomasă ce utilizează baloturi de paie. Instituţia continuă să beneficieze şi acum de energie curată.

Între timp, comunitatea a racordat la energie verde alte instituţii publice. Grădiniţa din sat are energie electrică de la panouri fotovoltaice şi apă caldă de la colectoare solare. Următoarea iarnă, primăria va înlocui sobele cu un sistem de încălzire pe biomasă, instalat din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015–2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011–2014) ce a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe www.biomasa.md şi pe pagina de Facebook Energie din Biomasă.

***

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu

Foto: Sergiu Bucico pentru Ecorys/EU4Energy.