92% din energia regenerabilă produsă în Republica Moldova revine biomasei. Care sunt realizările şi provocările în dezvoltarea sectorului energiei verzi?

energie verdeinvitațiemass media 1312 0

CE: Club de presă în subiectul dezvoltării sectorului energiei verzi în Republica Moldova. În prezent, 13,2% din energia consumată în Republica Moldova este din surse regenerabile, ponderea majoritară revenind biomasei. Deşi au fost realizaţi paşi importanţi în avansarea utilizării energiei verzi, preocuparea pentru securitatea și eficiența energetică rămâne una esențială pentru Republica Moldova.

CINE: Octavian CALMÎC, Viceprim-Ministru, Ministru al Economiei; Pirkka TAPIOLA, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova; Dafina GERCHEVA, coordonatoare rezidentă ONU, reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

UNDE:  Chişinău, str. 31 August, 115, Pavilion Event Hall  

CÎND:  Vineri, 28 aprilie, 11.00

IMPORTANT:  În mai puţin de şase ani, Republica Moldova aproape că şi-a dublat consumul de energie regenerabilă, în special, datorită creşterii consumului de energie din biomasă susţinută cu sprijinul Uniunii Europene. Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de UE şi implementat de PNUD, a pus temelia dezvoltării sectorului bioenergetic în Republica Moldova aflat acum şase ani pe linie de început. Cele 200 de instituţii publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, din fonduri europene, au determinat  creşterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de 100. 30 dintre aceste noi afaceri din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă.  De asemenea, 1000 de familii îşi încălzesc casele cu energie verde datorită subvenţiilor în mărime de până 1.300 EURO acordate din bani europeni.

Clubul de presă va avea format de discuţii şi întrebări-răspunsuri.

Doritorii de a participa la clubul de presă sunt rugaţi să se înregistreze până joi, 15.00, la adresa e-mail: ina.zglavuta@undp.org sau la tel: 069141006.

Clubul de presă este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.