A fost lansată cea de-a șasea ediție a Concursului Național „Moldova Eco Energetică”

Moldova Eco-Energetică 1484 0

Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficiență Energetică au dat startul celei de-a șasea ediție a Concursului Național „Moldova Eco Energetică”, cel mai mare concurs național de premiere a iniţiativelor de succes în domeniul  eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă. Anunțul de lansare a fost făcut de către Viceprim-ministrul, ministru al economiei, domnul Octavian Calmâc.

„Concursul „Moldova Eco Energetică” vine în susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Începând cu anul 2012, „Moldova Eco Energetică” acordă anual premii persoanelor şi organizaţiilor care au avut contribuţii semnificative în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Peste 70 de proiecte de succes în utilizarea şi promovarea surselor de energie regenerabile au fost premiate la Gala Moldova Eco Energetică, ediţiile 2012 – 2016.”, a menționat Octavian Calmâc.  

În premieră, în acest an, a fost introdusă o categorie nouă – „Sisteme combinate”, la care pot fi depuse proiecte ce îmbină diverse tehnologii de utilizare a surselor de energie regenerabilă și creștere a eficienței energetice, la același obiectiv. Totodată, va fi decernat și „Premiul publicului”, care va fi ales prin vot pe site-ul competiției www.mee.md. Pe același site pot fi găsite informații suplimentare privind procedura de aplicare, categoriile concursului, formularele de aplicare, etc.

„Concursul este deschis pentru instituţiile publice, reprezentanţi ai sectorului privat, ONG-uri, fundații, grupuri de iniţiativă, mass media şi persoane fizice care au realizat cu succes iniţiative notabile, inovative şi ambiţioase în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Participanţii vor putea aplica la cele trei componente anunțate: Istorii Eco Responsabile,  Tehnologii Eco Responsabile și Idei  Eco Responsabile.”, a declarat direcotul interimar al Agenție pentru Eficiență Energetică, domnul Dragoș Pidleac.   

Doritorii de aparticipa la competiție vor depune un dosar-tip de participare în format electronic sau tipărit pe adresa Agenției pentru Eficiență Energetică, cu indicarea categoriei la care concurează. De asemenea, dosarele completate vor putea fi remise la adresa de email: moldovaecoenergetica@aee.md, în perioada 10 martie – 05 august.

Pentru ediţia din 2017, se vor considera eligibile proiectele depuse la componentele Istorii Eco Responsabile și Tehnologii Eco Responsabile, implementate până la depunerea dosarului la concurs. Câştigătorii vor fi anunţaţi şi premiaţi în cadrul Ceremoniei de Premiere Moldova Eco Energetică.  Și vor fi recunoscuți promotori ai sectorului eco-energetic, fiind o sursă de inspirație pentru doritorii de a se alătura consumului de energiei sustenabilă.

Competiţia Moldova Eco Energetică este organizată de Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficiență Energetică. Competiţia este realizată la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.