Sprijin european: Energia din biomasă aduce căldură şi confort în gimnaziul din satul Moşana, Donduşeni

3083 0

Frigul din sălile de clasă şi de pe holuri va rămâne o amintire pentru elevii şi profesorii din gimnaziul  din Moşana, r-l Donduşeni. Din toamna curentă instituţia a renunţat la vechiul sistem de încălzire în favoarea unei centrale moderne, pe bază de biomasă, care va asigura căldură ecologică la preţuri avantajoase. Noile tehnologii prietenoase mediului au fost instalate cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul Proiectului Energie și Biomasă, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

În gimnaziul din Moşana, localitate compact populată de etnici ucraineni, învaţă 150 de copii, dintre care 20 vin cu autobuzul din trei localităţi vecine, unde nu există instituţii de învăţământ.

Clădirea şcolii a fost construită încă în anii ‘60 ai secolului trecut, iar sistemul de încălzire era punctul său vulnerabil. Cazanele se defectau des, reparaţiile se ţineau lanţ, piesele de schimb erau tot mai greu de găsit, iar administraţia şcolii se aştepta ca utilajele să iasă definitiv din uz într-un an sau doi. Odată cu instalarea sezonului rece, temperatura din sălile de clasă ajungea la maxim +17 grade, iar pe holuri era şi mai frig. Şi asta în condiţiile în care instituţia cheltuia lunar circa 20 de mii de lei pentru lemne şi cărbune, o sumă astronomică pentru un buget auster al unei şcoli cu un număr mic de elevi.

Aveam un deficit bugetar de circa 200 de mii de lei. O bună parte din această sumă se datora sumelor exagerat de mari pe care le achitam pentru căldură”, spune directoarea instituţiei, Larisa Traci.

Astfel, schimbarea sistemului de încălzire era prima sarcină pe lista de priorităţi a administraţiei şcolare. Soluţia a venit din partea Uniunii Europene, prin intermediul unui program de granturi pentru construcţia şi instalarea unor centrale termice cu arderea combustibilului din biomasă. „Îmi doream un astfel de proiect pentru şcoala noastră. Ştiam, din discuţiile cu alţi directori de şcoală, despre cât de eficiente sunt cazanele pe biomasă şi speram să putem aduce acest proiect şi în localitatea noastră”, susţine directoarea.

Şcoala a depus cererea la concurs în septembrie anul 2016, iar la câteva luni distanţă a aflat că se numără printre câştigători. Cu banii obţinuţi – 52 696 Euro, acordaţi de Uniunea Europeană, a fost construită de la zero clădirea pentru centrala termică şi au fost procurate şi instalate două cazane de bază de biomasă (brichete şi peleţi) cu o capacitate totală de 300 kW. Contribuţia comunităţii la acest proiect se ridică la 6 308 euro. Utilajul instalat este de ultimă generație şi a fost produs în Polonia. Pompele sunt energo-eficiente și automatizate. În cazul în care o pompă de căldură se defectează, automat se porneşte cealaltă. Deservirea centralei termice a fost pusă în seama a trei angajaţi, care au fost instruiţi de firma care a instalat utilajele.

După instalarea noului sistem de încălzire, în toate încăperile şcolii, care numără circa 1100 metri pătraţi, este asigurată o temperatură constantă, iar părinţii, elevii şi profesori sunt foarte mulţumiţi de schimbare.

Directoarea instituţiei speră că, la prima etapă, noul sistem va micşora deficitul bugetar al şcolii, iar pe viitor va aduce şi economii. „Vrem să adunăm suficienţi bani încât să putem schimba geamurile care sunt foarte vechi şi să facem şi alte lucrări de modernizare a instituţiei”, spune ea.

Cu ocazia dării în exploatare a noii centrale, elevii din Moşana au discutat despre energia regenerabilă şi avantajele acesteia la una din orele de „Dezvoltare personală”. Ulterior, în instituţie a fost organizat un concurs de desene la această temă, iar cele mai bune lucrări au fost expuse în holul instituţiei.

Chiar din prima zi noi, copiii, am observat că este mult mai cald. Ne bucurăm că şcoala noastră se dezvoltă. Vom avea şi economii la căldură şi ne vom implica activ în protecţia mediului”, spune Ecaterina Melnic, elevă în clasa IX.

De noile condiţii sunt mulţumiţi şi părinţii elevilor. „Este o schimbare aşteptată de toţi. Ne bucurăm că de acum înainte lecţiile se vor desfăşura în săli de clasă bine încălzite, iar elevii şi profesorii nu vor mai îndura frig”, spune Svetlana Pileac, părinte.

Gimnaziul din Moşana este una din cele 265 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate care au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul Proiectlui Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014), care a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii. 

***

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu