Elevi din 26 de şcoli îşi prezintă inovaţiile eco la concursul republican „Surse de energie regenerabilă”

1248 0

CE: Turbină eoliană construită din materiale reciclate ce produce energie electrică, antene parabolice căptuşite cu oglinzi ce pot fi alternativă aragazului, farfurie parabolică Stirling ce reduce din consumul energetic, echipament de producere a gazului metan din substanţe organice, staţie de autobuz alimentată cu panouri fotovoltaice – acestea sunt câteva din lucrările elevilor înscrise în etapa finală a Concursului republican „Surse de energie regenerabilă”.  Proiectele vor fi prezentate de echipele de elevi şi profesori din toată ţara în zilele de 11 şi 12 mai la Chişinău.  

CINE: 57 de tineri din 26 de şcoli ce au trecut în etapa finală a concursului „Surse de energie regenerabilă”, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.  

UNDE:  Chişinău, Liceul „Liviu Deleanu”,  str. L. Deleanu 5/4.

CÎND:  Vineri, 11 mai (12.30 – 18.30). Sâmbătă, 12 mai (8.45-15.30).   

IMPORTANT:  Participanţii la etapa finală au fost selectaţi în urma competiţiei locale/raionale. La concurs s-au putut înscrie şcolile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, precum şi elevii din clasele a 7-9-a care studiază disciplina opţională „Surse de energie regenerabilă”.

Elevii ce au trecut în etapa republicană a concursului „Surse de Energie Regenerabilă” vor primi bilet de participare la Tabăra de Vară ENERGEL, ediţia 2018. Câştigătorii Competiţiei Naţionale, selectaţi de către un juriu format din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Proiectului Energie şi Biomasă, inițiativei sociale “Hai, Moldova” vor primi diplome de merit şi premii eco.

Concursul „Surse de Energie Regenerabilă”, aflat la a doua ediţie, este organizat de  Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat în 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014) ce a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe www.biomasa.md şi pe pagina de Facebook Energie din Biomasă.

***

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu