Elaborarea corectă a caietelor de sarcini pentru achizițiile publice asigură calitatea biocombustibililor procurați de instituțiile publice

achizitiibiocombustibilTraining 1617 0

Instrucțiunile clare și corecte pentru operatorii economici ce participă la concursurile de achiziții publice a biocombustibilului ajută companiile să livreze produse calitative conform caietul de sarcini, a declarat Alexandru Matrohin, producător de biocombustibil, în cadrul unui seminar tematic, organizat joi de Proiectul Energie și Biomasă pentru autoritățile publice și producătorii de biocombustibil.

Matrohin a subliniat că autoritățile publice responsabile de achiziții trebuie să se ghideze de capacitatea calorică a biocombustibilului propus spre achiziționare și nu de prețul cel mai mic per kilogram, atunci când aleg oferta câștigătoare. Aceasta pentru că biocombustibilul are diferite proprietăți în funcție de materia primă, iar obiectul achiziției este anume cantitatea de căldură.

În cadrul instruirii au fost discutate modalitățile de asigurare a calității biocombustibilului, procedurile și termenii de realizare a achizițiilor, formula de calcul a prețului, componentele și managementul contractului de achiziții publice. În acest sens, Proiectul a elaborat un Ghid de achiziții publice de biocombustibil, care vine în ajutorul consumatorilor. Acesta poate fi descărcat pe următorul link: http://biomasa.md/wp-content/uploads/2017/06/Biocombustibil-pentru-tipar_aprilie-2017.pdf

Agenții economici, prezenți la instruire, au împărtășit dificultățile cu care se confruntă în cadrul procesului de achiziții publice. Printre acestea se numără planificarea achizițiilor de biocombustibil, transparența procedurilor și termenele de achitare, formularea corectă a caietelor de sarcini și valorificarea certificatelor de calitate, lipsa depozitelor la instituțiile publice, care solicită livrarea unor cantități mici de biocombustibil, fapt ce duce la scumpirea acestuia. Toate aceste probleme au fost discutate și urmează a fi identificate soluții sistemice, cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă.

La instruire au participat mai mulți reprezentanți ai grădinițelor și școlilor ce se încălzesc pe biomasă, dar și ai consiliilor raionale ce au lansat Parteneriate Public-Private de încălzire a instituțiilor publice pe biomasă.