Experienţa Ecobricheta: Moldova trece la energia verde cu suportul UE

biomasaBricheteEU4Energyfonduri europene 2733 0

Dacă acum un deceniu, producerea biocombustibilului în Moldova era un domeniu necunoscut, astăzi, cu expertiza şi susținerea financiară a Uniunii Europene, acesta este un sector în creștere de mare perspectivă. Întreprinderea „Ecobricheta” SRL, din mun. Bălţi este dovada acestui lucru, devenind un producător bine cunoscut de biocombustibil, care reușește să transforme deșeurile într-o sursă de energie verde.

Ecobricheta este cu adevărat o afacere de familie: Ludmila Abramciuc şi soțul ei Ivan Damaschin, precum şi cei trei copii ai lor – Victor, Cristina şi Maxim – toți au contribuit la creștere și dezvoltare.  Ghidați de intuiție și simțul afacerii şi încurajați de cele văzute în țările membre ale Uniunii Europene, Ludmila și Ivan au învățat să facă bani din deșeuri agricole şi reziduuri de lemn, transformându-le într-o sursă eficientă şi ecologică de energie. “Începutul, în anul 2008, a fost dificil,” își amintiteşte Ludmila, “având în vedere că domeniul era unul nou pentru Republica Moldova, iar oamenii erau foarte sceptici cu privire la încălzirea cu un alt tip de combustibil, având deja acces la gaz sau cărbune.”

“Inițial, distribuiam oamenilor pliante despre această nouă posibilitate de a-şi încălzi locuințele, iar ulterior luam legătura cu persoanele care se arătau interesate, le prezentam produsele noastre şi le explicam care sunt avantajele încălzirii pe bază de biocombustibil în raport cu gazul natural, lemnele sau cărbunele”, a explicat administratoarea afacerii. “Treptat, gheața s-a spart, oamenii au devenit tot mai interesați de aceste produse, iar noi ne-am extins afacerea. Cantitatea de brichete şi peleţi pe care o produceam la început într-o lună, acum o facem într-o zi,” a adăugat ea.

Primul utilaj al întreprinderii a fost procurat din Italia, având o capacitate de producere de doar 100 kg de peleţi pe zi. Ulterior, cuplul a fost selectat drept beneficiar al Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ei au procurat noi echipamente de producere a biocombustibilului datorită unui credit oferit de acest proiect în sumă de 15 000 EURO cu o dobândă de 0% pe 3 ani,. “Acest lucru ne-a ajutat să dezvoltăm afacerea, fiindcă la acea perioadă băncile nu acordau credite atractive întreprinderilor, din simplul motiv că nu vedeau perspective în acest domeniu,” a explicat Ludmila. Ecobricheta este unul dintre cei 35 beneficiari ai programului de leasing, finanțat de UE.

Până nu demult deșeurile agricole erau o sursă de poluare a mediului înconjurător, având în vedere că acestea erau arse. Acum, deșeurile sunt în mare căutare, devenind sursa principală pentru producerea biocombustibilului. Întreprinderea achiziționează de la producătorii din regiunea de nord a țării coji de semințe de floarea soarelui şi alte tipuri de deșeuri agricole. Cu ajutorul utilajului performant, acestea sunt transformate în brichete şi peleţi, folosiți atât la încălzirea gospodăriilor casnice, cât şi a instituțiilor publice. În prezent, datorită suportului proiectului Energie şi Biomasă în Moldova şi finanțării UE corespunzătoare, 206 școli, grădinițe și instituții publice au instalate centrale termice pe biomasă şi se încălzesc cu energie regenerabilă. Acesta nu doar promovează energia verde, dar și protejează mediul ambiant de efectele nocive ale arderii deșeurilor – un obiectiv intens promovat la nivel european.

Totuși, planurile Ludmilei nu s-au oprit acolo. Ecobricheta a mai arendat recent 65 hectare de teren pentru o perioadă de 30 de ani pe care intenționează să sădească salcie energetică. Aceasta va asigura o bună parte din materia primă necesară producerii biocombustibilului.

Astăzi, după aproape un deceniu de activitate, întreprinderea poate să producă zilnic 20 tone de biocombustibil, ceea ce ar satisface necesitățile de încălzire a 80 de școli. În total, 80% din biocombustibil este achiziționat de gospodăriile casnice din nordul Moldovei, iar 20% de instituțiile publice. În prezent, întreprinderea are contracte de asigurare cu biocombustibil a 20 de grădinițe, primării, clădiri cu uz social.

“Rezultatele obținute până în prezent nu ar fi fost posibile dacă nu am fi beneficiat de experiența europeană în domeniul producerii acestui tip de energie. Am participat la mai multe seminare, unde experții străini ne-au explicat cum trebuie inițiată şi gestionată o afacere în domeniul energiei verzi. Ulterior, ne-am convins de acest lucru vizitând mai multe întreprinderi din Polonia. Uneori, banii nu sunt la fel de importanți ca experiența,” spune Ludmila.

Chiar dacă şi-a majorat substanțial producția de biocombustibil, întreprinderea cu greu face față solicitărilor, multe dintre care vin din partea consumatorilor casnici, care îşi înlocuiesc cazanele pe gaz cu cele pe biomasă. În fiecare an, din ce în ce mai mulți oameni se conving de faptul că încălzirea pe bază de biomasă este mai economă, mai eficientă şi mai ecologică, respectiv, şi cererea este în continuă creștere. “O tonă de brichete costă aproximativ 2400 lei, suficient pentru a încălzi o casă timp de câteva luni, în dependență de temperatura de afară. Astfel, costurile lunare sunt mult mai reduse decât în cazul folosirii gazului, lemnelor şi cărbunelui,” recunoaște Victor Rusu din satul Belicenii Vechi, raionul Sângerei, care a venit la Ecobricheta să cumpere brichete pentru iarna care vine.

Cei 5 000 m2 de spațiu de producere achiziționați în acest an într-o zonă industrială a municipiului Bălţi, permit întreprinderii să ofere locuri de muncă stabile pentru circa 30 de persoane. “Deșeurile trebuie utilizate în mod inteligent. Procesarea lor oferă, în primul rând, posibilitatea oamenilor de a plăti mai puțin pentru a se încălzi, iar în al doilea rând, o modalitate de a proteja mediul. Pentru noi, asta înseamnă un loc de muncă, aici, la noi acasă,” spune angajatul Ecobricheta Alexandru Timoşin.