Antreprenorii din Cehia şi Republica Moldova îşi unesc eforturile pentru a dezvolta sectorul energiei verzi în ţara noastră

biocombustibilbiomasacluster 2041 0

Primul forum Moldo-Ceh dedicat dezvoltării sectorului energiei verzi are loc astăzi la Chişinău.  Forumul va lansa platforma de cooperare şi schimb de experienţă cu actori relevanţi din sectorul energiei din biomasă din Republica Cehă.

Experţi în sectorul energiei din biomasă, reprezentanţi ai companiilor  specializate în producerea şi promovarea tehnologiilor verzi din ambele ţări au discutat evoluţia sectorului energiei din biomasă din Cehia şi din R. Moldova, prezentat noile reglementări legislative şi normative în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, acţiunile necesare pentru dezvoltarea armonioasă a sectorului energiei verzi în R. Moldova.

Moldova planifică să utilizeze deşeurile agricole pentru generarea de căldură şi electricitate. Republica Cehă are experienţă bogată în valorificarea biomasei în scopuri energetice, iar companiile cehe au tehnologiile necesare. Acest context poate crea o sinergie rodnică şi fi un bun start pentru cooperare fructuoasă”, spune Pavel Činčera, director BEZK, Republica Cehă.

Un Memorandum de Cooperare a fost semnat de către Asociaţia Cehă pentru Biomasă BIOM şi Clusterul Energiei din Biomasă în cadrul forumului. Memorandumul stabileşte domeniile cheie şi formele de cooperare dintre ambele entităţi. „Internaționalizarea activităților în domeniul biocombustibililor prin schimb de experiență și implementarea proiectelor comune constituie o nouă etapă în dezvoltarea sectorului de biocombustibili din Republica Moldova, aceasta fiind și una din prioritățile Clusterului energiei din Biomasă”, a declarat Vladimir Brăgaru, preşedintele Clusterului Energiei din Biomasă. Clusterul Energiei din Biomasă a fost creat în 2017 cu asistenţa Proiectului Energie şi Biomasă şi întruneşte, la moment, 23 de membri: companii private, autorități publice, instituții de cercetare, universități, asociaţii active în sectorul energiei verzi.

Companiile cehe şi-au prezentat portofoliul în promovarea tehnologiilor verzi pe piaţa europeană: instalaţii de producere de biogaz şi generare de energie electrică şi termică, linii de producere de biocombustibil solid, centrale termice pe biomasă ş.a. La rândul lor, companiile naţionale active în sector şi-au făcut publice realizările de până acum şi exprimat dorinţa de a stabili parteneriate cu întreprinderi cu experienţă avansată din statele Uniunii Europene. „Republica Moldova este la etapa de consolidare a pieţei biocombustibililor. Colaborarea cu întreprinderile din Cehia din acest domeniu este o oportunitate pentru oamenii de afaceri din ţară. Schimbul de experiență cu partenerii din Cehia ne va ajuta să reduce din posibilele riscuri asociate acestui gen de afaceri”, susţine Vladimir Vorobiov, producător de biocombustibil din R. Moldova.

Participanţii la eveniment au discutat ulterior perspectivele de cooperare în cadrul  întâlnirilor de  format B2B (Business to Business).  

Forumul este organizat de către organizația BEZK în cadrul unei activităţi comune desfăşurate cu Proiectul Energie și Biomasă, finanţat de  Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Partenerii acţiunii sunt:  Ministerul Mediului din Republica Cehă, Uniunea Industriei și Transporturilor din Republica Cehă, CZ sdružení Biom, Asociația Cehă pentru biomasă.  

***

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană, în cadrul iniţiativei EU4Energy, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, realizată în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe www.biomasa.md şi pe pagina de Facebook Energie din Biomasă.