Consiliul Raional Ungheni a semnat contractul de Parteneriat Public Privat în furnizare a energiei termice din biomasă

2665 0

Primul contract de Parteneriat Public-Privat din faza a doua a Proiectului Energie şi Biomasă a fost semnat între Consiliul raional Ungheni şi compania Green Energo. Aceasta va instala două centrale termice pe biomasă şi va prelua în gestionare alte 5 centrale pe brichete, precum şi va realiza o serie de măsuri de eficiență energetică în clădiri publice. Investiția totală este de 3,3 milioane de lei, iar lucrările de construcție vor demara chiar anul acesta.

Acesta este primul din cinci concursuri ce au fost anunțate de raioanele selectate de către Proiectul Energie și Biomasă și Agenția pentru Eficiență Energetică pentru implementarea PPP-urilor în servicii de furnizare a energiei termice din biomasă. Astfel, Proiectul va aloca câte 100 mii de dolari, din fonduri europene,  administrației din cinci raioane ale Republicii Moldova, pentru a crea Parteneriate Publice-Private care să rezolve, printre altele, problema calității combustibilului, durabilității serviciului și securității energetice a localităților/instituțiilor beneficiare, și să contribuie, totodată, la dezvoltarea locală prin crearea noilor locuri de muncă și creșterea contribuțiilor la bugetele locale.

Proiectul Energie şi Biomasă, faza a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).