Campionii sectorului eco-energetic au fost premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică

UEPNUD 1052 0

5 decembrie 2014 – Peste o mie de promotori ai energiei regenerabile şi eficienţei energetice s-au întrunit astăzi la Gala Moldova Eco-Energetică pentru a premia noii campioni ai sectorului eco-energetic.

14 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei eco şi ai eficienţei energetice, 5 companii ce dezvoltă pe piaţa din Republica Moldova tehnologii eco-responsabile şi-au luat trofeele de merit, iar o idee de proiect eco-responsabil a beneficiat de garanţia creditării de către o bancă comercială, statului revenindu-i rolul de garant al tranzacţiei. Aceştia sunt câştigătorii Competiţiei Moldova Eco-Energetică, ediţia 2014:

 • Cel mai bun Proiect în Energia Solară:
 • Cel mai bun Proiect în Energia Eoliană: Elteprod SRL, staţia eoliană din s. Brătuşeni, rl Edineţ
 • Cel mai bun Proiect în Energia Geotermală: Centrul Comercial „Convel” SRL, Chişinău
 • Cel mai bun Proiect în Bioenergie:
 • Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică:
 • Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare: Anatol Caciuc, Radio Naţional
 • Cea mai bună Iniţiativă Educaţională: Asociaţia de promovare a Energiei Vântului, Comrat
 • Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor: Cercul Tinerilor Inventatori, Chişinău
 • Premiul Special : Primăria s. Gaidar, UTA Gagauz-Yeri
 • Tehnologii Eco-Responsabile:
  • Bioenergie (salcia energetică): Biagro Invest SRL
  • Energia Geotermală (pompe de căldură): Cvadro Therm SRL
  • Tehnologii pe bază de LED (iluminare ecologică): Eco Evolutions SRL
  • Construcţii (izolare termică și fonică a clădirilor): Polytech Therm SRL
  • Construcţii (producere uşi şi ferestre energo-eficiente): Profsystem SRL
 • „Este o plăcere să particip la ceremonia de premiere Moldova Eco-Energetică care a devenit o tradiţie frumoasă pentru Republica Moldova. Vreau să felicit toţi participanţii la competiţie. Este un mesaj de gratitudine pentru proiectele voastre inovative ce ajută să transformăm împreună sectorul energetic în vederea asigurării de energie mai ieftină, mai sigură şi mai curată pentru toţi cetăţenii Republica Moldova”, susţine Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

  Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Competiţia este la a treia ediţie, ani în care a adunat peste 200 de proiecte de succes în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, dintre care 52 au fost desemnate câştigătoare. Câştigătorii au fost selectaţi în urma unui proces complex de evaluare realizat de către experţi independenţi din sector. Cele 11 categorii, inclusiv 12 subcategorii, ale competiţiei reprezintă toate formele de utilizare a energiei regenerabile şi eficienţă energetică, dar şi de promovare a acestora.

  „Sunt bucuroasă să văd că Moldova Eco-Energetică câştigă interes şi beneficiază de sprijin sporit pe an ce trece. Ea este o istorie de succes datorită parteneriatului temeinic dintre partenerii naţionali şi cei de dezvoltare. Implicarea şi angajamentul Ministerului Economiei şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică de la prima ediţie a fost cheia reuşitei. În contextul elaborării de către ONU a viitoarelor Obiective de Dezvoltare Durabilă, Naţiunile Unite din Moldova va rămâne un partener devotat în calea unei dezvoltări durabile de care să beneficieze toți oamenii din R. Moldova”, spune Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant rezident PNUD Moldova.

  În 2014, Moldova Eco-Energetică s-a extins cu alte două noi componente: Concursul Tehnologiilor Eco-Responsabile şi Târgul de finanţare a Ideilor de Proiecte Eco-Responsabile. Iniţiativa aparţine Ministerului Economiei şi Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi vine ca o completare logică a competiţiei care premiază, începând cu acest an, Istoriile, Tehnologiile şi Ideile Eco-Responsabile.

  „Amploarea pe care a luat-o Moldova Eco-Energetică demonstrează că domeniul eficienței energetice și surselor regenerabile de energie se dezvoltă foarte repede, iar acest lucru ne ajută să sporim competitivitatea economiei naționale și ne face mai independenți din punct de vedere energetic”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan.

  Moldova Eco-Energetică a fost lansată în 2011 de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi realizată în echipă cu Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică. 2014 este ultimul an în care Proiectul Energie şi Biomasă co-finanţează competiţia şi ceremonia de premiere, din 2015 acestea fiind preluate în totalitate de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

  Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

  Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

  Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org