Au fost desemnaţi câştigătorii concursului naţional „Surse de energie regenerabilă”, prima ediţie

biomassnational contest 1992 0

Colector solar parabolic ce încălzeşte apa, electro-termocentrală ce consumă energie regenerabilă, sistem de reciclare a uleiului folosit în alimentaţie, microhidrocentrală şi turbină eoliană ce generează energie electrică, instalaţie solară de purificare a apei  – sunt doar câteva din proiectele prezentate de cele 32 de şcoli din toată ţara ce au trecut în etapa finală a Concursului  „Surse de energie regenerabilă”, aflat în acest an la prima ediţie. Concursul a fost organizat de Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

65 de tineri din 32 de şcoli şi-au promovat lucrările în zilele de 26-27 mai în faţa juriului. 11 din proiectele ce au acumulat punctaj maxim au fost desemnate  câştigătoare. Vedeţi mai jos primii trei câştigători:  

  • Premiul Mare: „Microhidrocentrală şi turbină eoliană ce generează energie electrică”, Ion Ursu şi Ion Mereacre, liceul din s. Costeşti, rl Ialoveni
  • Premiul 1: „Electro-termo centrală ce produce energie din surse regenerabile”, Andrei Lupașco şi Dumitru Burlacu, Liceul Constantin Stere, Soroca
  • Premiul 1: „Producere de biodiesel şi săpun din ulei prăjit”, Petronela Ciobanu şi Olivia Enache, liceul din s. Nicoreni, rl Drochia

Fiecare câştigător a primit o diplomă şi un premiu bănesc acordat de Ministerul Educaţiei.

Petronela Ciobanu şi Olivia Enache sunt din echipa olimpicilor energiei verzi. Ele au câştigat acest titlu datorită proiectului de reciclare a uleiului folosit  în prepararea bucatelor.  „Uleiul prăjit provoacă coroziunea sistemelor de canalizare. Iată de ce este important să nu îl aruncăm după utilizare. El poate fi transformat în biodiesel, iar din deşeurile uscate rămase poate fi obţinut săpun sau decofrant, material folosit în turnarea cofrajelor din construcţii”, spun autoarele proiectului care, în echipă cu profesoara lor, au convins un agent economic să lanseze o iniţiativă de colectare a uleiului în raionul Drochia.  

Majoritatea şcolilor participante la olimpiadă sunt beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă, au instituţii publice racordate, din investiţii europene, la sisteme de încălzire pe biomasă şi studiază în şcoli cursul de energie regenerabilă.

Tânăra generaţie poate aduce schimbarea şi ajuta prin propriile convingeri şi stil de viaţă să consumăm raţional energia şi să valorificăm resursele naturale de energie pentru a trăi într-un mediu mai curat. Ne impresionează numărul mare de lucrări şi, în special, multitudinea de soluţii inovative, prototipuri de echipamente ce produc în regim real energie ecologică”, susţine Lina Acălugăriţei, specialistă în instruire şi educare, Proiectul Energie şi Biomasă.  

Ministerul Educaţiei a lansat concursul naţional „Surse de energie regenerabile” pentru a promova şi motiva tinerii cu soluţii inovative de valorificare a energiei verzi şi de protecţie a mediului ambiant.  „Studierea acestui curs îi învaţă pe elevi cât de importantă este valorificarea rațională a resurselor energetice în scopul protecției și conservării mediului. În cadrul concursului participanții au demonstrat creativitate, aptitudini deosebite în elaborarea, prezentarea și promovarea modelelor de proiecte în domeniul surselor de energie regenerabile”, a declarat Mariana  Goraş, şefă-adjunctă a Direcţiei învăţământ preuniversitar, Ministerul Educaţiei.

Amintim că începând cu 2011, cursul de regenerabile şi eficienţă energetică a fost studiat în toate comunitățile ce îşi conectau şcolile, grădiniţele la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”.  În 2013, Ministerul Educaţiei a inclus acest curs în lista disciplinelor opţionale. Până în prezent, peste 21.000 de elevi au învăţat în şcoală ce este energia regenerabilă şi cum poţi  produce energie de la soare, vânt, apă, biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).

Mai multă informaţie despre Proiectul Energie şi Biomasă găsiţi pe www.biomasa.md şi pe pagina de Facebook .