Antreprenorii agricoli din regiunea de nord învaţă cum să tranforme deşeurile agricole în combustibil

UEPNUD 879 0

Chişinău, 21 martie: Peste 30 de antreprenori agricoli din raioanele Făleşti, Teleneşti şi Sângerei învaţă cum să transforme deşeurile agricole în combustibil. La un training organizat astăzi la Bălţi, viitorii şi actualii producători de combustibil din biomasă acumulează cunoştinţe noi despreprocesele moderne de producere, depozitare şi comercializare a paielor balotate în scopuri energetice, precum şi tehnologiile şi echipamentele de producere a brichetelor şi peletelor din deşeuri agricole.

Instruirea în domeniul producerii brichetelor şi peletelor vine ca răspuns a Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova la solicitarea numeroşilor antreprenori agricoli de a acumula mai multe cunoştinţe şi informaţii despre tehnologia şi procesul de producere a combustibilului din deşeuri agricole. Un training similar va fi organizat la Comrat pe data de 29 martie pentru raioanele din UTA GagauzYeri. În aprilie-mai, la asemenea instruiri vor participa şi antreprenorii agricoli din raioanele Donduşeni, Soroca, Râşcani şi Glodeni, primele raioane în care Proiectul Energie şi Biomasă s-a lansat în 2012.

Vrem în acest an să lansăm o linie de producere a brichetelor din paie. În Moldova, piaţa de brichetare este la început de dezvoltare, motiv din care avem acces la puţină informaţie despre transformarea resturilor agricole în brichete, pelete. Din acest motiv, mi-a fost utilă şi necesară informaţia obţinută la training, în special cea despre tipurile de compactare, utilajul folosit pentru aceasta, tehnologiile şi maşinile de brichetare”, spune Valentina Sâlnic, antreprenor agricol din s. Alexăndreni, rl Sângerei.

Datorită instruirii, antreprenorii agricoli, potenţiali furnizori de combustibil din biomasă, nu mai percep paiele drept un deşeu de care trebuie să se debaraseze, ci ca pe un produs ce poate fi transformat în marfă vândută pe piaţă. Fermierii participanţi la training au beneficiat, de asemenea, de instruire specializată despre beneficiile utilizării paielor în calitate de sursă energetică, procesul de balotare, diverse tipuri de baloturi de paie şi echipament de balotare disponibil pe piaţă; depozitarea adecvată a baloturilor de paie; potenţialul energetic al paielor; procesul de transformare a lor în combustibil sub formă de brichete şi pelete.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org