A fost extinsă perioada de depunere a dosarelor pentru Competiţia Moldova Eco-Energetică până la 20 septembrie

UEPNUD 919 0

20 iulie 2012: Aspectele importante ale organizării şi desfăşurării celui mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost abordate la prima şedinţă a Consiliului de Coordonare al Competiţiei Moldova Eco-Energetică. Şedinţa a avut loc vineri, 20 iulie curent şi a fost prezidată de Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a menţionat că în acest proces este extrem de important de a asigura continuitate procesului şi, ca de fiecare an, acest concurs să fie tot mai atractiv şi  eficient.

În cadrul şedinţei de lucru a fost discutat şi aprobat regulamentul Competiţiei Moldova Eco-Energetică, dar şi mecanismul de evaluare a dosarelor de participare de către experţii evaluatori. De asemenea, a fost extinsă perioada de depunere a dosarelor de participare la concurs, şi anume – până pe  20 septembrie curent.

O altă chestiune importantă pe agenda discuţiilor a vizat posibilităţile de suplinire a Fondului de premiere a câştigătorilor Competiţiei Moldova Eco-Energetică.

Consiliu de Coordonare al competiţiei este alcătuit din reprezentanţi ai mai multor instituţii printre care Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei, precum şi un reprezentant al partenerilor de dezvoltare externi, un reprezentant al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, un reprezentant al mediului academic, doi reprezentanţi ai societăţii civilie.

Amintim că concursul pentru premiile Moldova Eco-Energetică, Ediţia 2012, a fost lansat la 2 iulie curent de către Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Scopul competiţiei este de a susţine cele mai importante iniţiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

Concursul este deschis pentru instituţiile  publice, reprezentanţi ai sectorului privat, ONG-uri, fundaţii, grupuri de iniţiativă, mass-media, mediul academic şi persoane fizice care au realizat cu succes iniţiative  notabile, inovative şi ambiţioase în sectorul energiei regenerabile şi eficienţă energetică. Participanţii la concurs vor concura pentru următoarele categorii instituite:  (1) Cel Mai Bun Proiect în Energia Solară, Eoliană, Hidraulică, Geotermală; (2) Cel Mai Bun Proiect al Anului în Energie din Biomasă, Biogaz, Biocarburanţi; (3) Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică în sectorul public şi/sau privat; (4) Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare şi Sensibilizare; (5) Cea mai bună Iniţiativă Educaţională în Promovarea Energiei Regenerabile şi a Eficienţei Energetice; (6) Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor.

Câştigătorii din fiecare categorie vor fi selectaţi în urma examinării făcute de patru paneluri independente formate din experţi naţionali,  reprezentanţi ai Agenţiei pentru Eficientă Energetică, ministerelor de sector, mediului academic şi societăţii civile. Dosarele depuse de către participanţi vor fi examinate în trei etape: examinarea de către panelurile de evaluare, vizita de verificare în teren şi decizia Consiliului de Coordonare. 

Premiile Moldova Eco-Energetică vor fi acordate  anual, în cadrul unui eveniment festiv (anul acesta este preconizată Gala Premierii pentru perioada 15-30 noiembrie 2012),  în semn de recunoaştere a realizărilor proeminente în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din Republica Moldova. Acestea vor recunoaşte campionii sectorului eco-energetic şi-i vor inspira pe alţii să-i urmeze.

Competiţia Moldova Eco-Energetică este realizată la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

Mai multe informaţii despre Competiţia Moldova Eco Energetică, precum şi formularul de aplicare pot fi găsite pe pagina web a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică: www.aee.md