52 de şcoli şi grădiniţe din Nord se vor încălzi în aceasta iarnă cu energie din biomasă

UEPNUD 1132 0

24 Septembrie 2014 – 52 de şcoli, grădiniţe şi centre comunitare din regiunea de Nord a R. Moldova se vor încălzi în aceasta iarnă cu energie din biomasă. Noile sisteme de încălzire de care vor beneficia peste 30.000 de persoane au fost instalate din fonduri europene de către Proiectul Energie şi Biomasă. Acestea sunt câteva din rezultatele Proiectului prezentate pe 24 septembrie la Bălţi în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția II, organizată de ADR Nord.

Proiectul Energie şi Biomasă a acordat, de asemenea, în regiunea Nord, prin mecanism de leasing 4 linii de producere a brichetelor, pletelor şi 2 seturi de procesare a biomasei, contribuind astfel la crearea de noi afaceri şi dezvoltarea celor existente.

Totodată, 100 de familii din raioanele de Nord ale R. Moldova şi-au instalat în propria casă cazane pe biomasă cu 1.300 de Euro rambursare din fonduri europene.

Tot la Nord se află şi compania ce a beneficiat de suport financiar în mărime de 150.000 Euro pentru pilotarea unui proiect de co-generare. Compania Sudzucker valorifică acum deşeurile rămase după prelucrarea zahărului şi generează energie termică pentru încălzirea clădirilor întreprinderii, energie electrică pentru consum propriu, dar şi livrare în reţeaua naţională. Grație acestui proiect unic în țară, în fiecare an, peste 70.000 de tone de deșeuri biodegradabile vor fi transformate în energie .