40 de primari şi directori de şcoli, grădiniţe au vizitat s. Antoneşti, Ştefan Vodă, pentru a vedea cum funcţionează cazanele pe biomasă

UEPNUD 1368 0

14 Noiembrie 2011, Chişinău –  Peste 40 de primari şi directori de şcoli, grădiniţe din 17 sate ce îşi vor încălzi instituţiile publice cu energie din biomasă au vizitat satul Antoneşti, Ştefan Vodă, pentru a vedea din prima sursă cum funcţionează sistemul termic pe bază de biomasă.

Satul Antoneşti, Ştefan Vodă, îşi încălzeşte de 4 ani şcoala, grădiniţa, centrul de arte şi biserica cu energie produsă local, din paie. „Încălzirea cu gaz ne costa foarte scump. Din cauza insuficienţei de bani, erau zile când copiii învăţau în frig. Soluţia alternativă de a ne încălzi cu energie din deşeuri agricole este una reuşită. Din 2008, elevii şi profesorii învaţă şi muncesc pe timp de iarnă în încăperi călduroase. Pentru energia termică din biomasă plătim de 2 ori mai puţin decât pentru gaz”, a declarat Nadejda Morari, directoarea şcolii din Antoneşti.

Primarii şi managerii de instituţii publice au văzut cum funcţionează cazanele pe bază de biomasă, au vizitat punctul termic, depozitul de păstrare a baloturilor de paie şi spaţiile încălzite cu energie produsă din biomasă. De asemenea, au primit răspunsuri la toate întrebările privitoare la funcţionarea şi  întreţinerea sistemului cît şi sfaturi utile privind stabilirea relaţiilor viabile cu antreprenorii locali.

„Este o vizită extrem de utilă pentru mine. Prima oară am văzut cu ochii mei cum se încălzeşte o instituţie cu energie produsă din paie. Experienţa satului Antoneşti e relevantă şi importantă pentru noi. Ea ne va ajuta să valorificăm la maxim potenţialul energetic al biomasei pentru a asigura încălzirea economică şi ecologică a clădirilor”, spune Tatiana Gorgos, primar în satul Sărata-Nouă, raionul Leova.

Persoanele ce au vizitat Antoneştiul reprezintă primele 17 sate1 ce îşi vor încălzi instituţiile publice cu energie din biomasă cu sprijinul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană. Localităţile sunt din raioanele Ştefan Vodă, Leova, Cantemir şi din UTA Gagauz Yeri, acestea fiind primele regiuni în care Proiectul Energie şi Biomasă şi-a început activitatea. Pe durata de implementare, anii 2011-2014, vor fi acoperite toate raioanele Republicii Moldova,  în total cel puţin 130 de instituţii publice rurale fiind conectate la sisteme de încălzire pe bază de deşeuri agricole, în special, paie. Cea mai mare parte a cheltuielilor instalării sistemelor termice va fi acoperită de proiect, comunitatea contribuind cu minim 15% din costul total.

Energia produsă din surse proprii are mai multe beneficii. Ea reduce dependenţa de importuri, sporeşte securitatea  energetică a ţării, are costuri mai mici, permite dezvoltarea de noi afaceri şi  crearea de noi locuri de muncă. În plus, energia din surse regenerabile reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea mediului ambiant.  Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, 2011-2014, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) şi PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org

1 Satele Ermoclia, Olăneşti, Palanca, Viişoara, Talmaz, Copceac, Popeasca, Crocmaz, Răscăieţi (raionul Ştefan Vodă), Cazangic, Selişte, Sărata Nouă (raionul Leova), Antoneşti, Ţiganca, Lărguţa (raionul Cantemir), Copceac, Carbalia (UTA Gagauz Yeri)