20 de sate din Basarabeasca, Cahul, Cimişlia, Floreşti şi Uta Gagauz yeri trec următoarea etapă de concurs pentru incalzirea şcolilor şi grădiniţelor cu Energie din Biomasă

UEPNUD 944 0

Chişinău, 30 august 2012: 20 de sate din raioanele Basarabeasca, Cahul, Cimişlia, Floreşti şi UTA GagauzYeri au trecut cea de-a doua etapă de selecţie pentru instalarea sistemelor de încălzire pe biomasă în şcoli, grădiniţe şi alte instituţii publice. Decizia privind înscrierea comunităţilor în etapa finală de competiţie a fost luată la şedinţa de astăzi a Comitetului de Selectare al Proiectului Energie şi Biomasă. 

Din 22 de instituţii propuse de cele 20 de sate a fi conectate la sisteme moderne de încălzire cu biomasă, majoritatea sunt şcoli şi grădiniţe şi se încălzesc cu cărbune sau gaz. „Autorităţile locale solicită instalarea sistemelor alternative de încălzire celor existente pentru a avea asigurată securitatea energetică în condiţiile scumpirii continue a preţului la combustibilii fosili. Comunităţile optează pentru noi sisteme de încălzire ce utilizează combustibil produs local sau regional din deşeuri agricole, sub formă de brichete sau pelete – accesibil ca preţ şi ecologic”, susţine Tatiana Crăciun, expert în mobilizare comunitară în Proiectul Energie şi Biomasă.

Amintim că până în prezent, 83 de sate din 16 raioane şi din UTA GagauzYeri au fost selectate pentru a-şi conecta instituţiile publice la sisteme moderne pe bază de biomasă. În mai mult de jumătate din acestea lucrările de instalare a noilor sisteme termice vor fi finisate până la începutul sezonului de încălzire. Astfel, iarna viitoare, circa 60 de şcoli, grădiniţe, primării, centre comunitare se vor încălzi cu energie din biomasă. Cea mai mare parte a cheltuielilor instalării sistemelor termice alternative este acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă, satele contribuind cu un minim de 15% din valoarea totală a investiţiei.

Până în 2014, Proiectul Energie şi Biomasă va acoperi toate raioanele Republicii Moldova. În total cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe, alte instituţii publice îşi vor instala sisteme termice alternative pe bază de biomasă cu bani europeni.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru mai multe informaţii:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org