16 proiecte de succes au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică, ediţia a VI-a

UEAgenţia pentru Eficienţă Energeticăenergie regenerabilă 1781 0

16 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi a eficienţei energetice au fost premiate vineri la Gala Moldova Eco-Energetică. La ceremonie, aflată la a VI-a ediţie, au participat peste 400 de invitaţi, reprezentanţi ai conducerii de vârf a Republicii Moldova, miniştri, ambasadori, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile.

,,În ultimii ani s-a redus cu 8% dependența țării faţă de importurile de energie. Acest fapt se datorează celor  prezenți astăzi în această sală, în primul rând entuziaștilor din sectorul privat, care au înțeles potențialul enorm al domeniului pentru propriile afaceri și pentru bugetul familiei. Desigur, rolul său extrem de important l-a avut și sprijinul acordat de partenerii de dezvoltare, prin oferirea de mijloace financiare și de expertiză. Nu în ultimul rând, vreau să menționez aportul actorilor de stat în acest domeniu și să le mulțumesc tuturor pentru eforturile depuse”, a declarat Octavian Calmâc, Viceprim-ministru, Ministru al  Economiei.

48 de dosare depuse la Moldova Eco Energetică, ediţia 2016, au concurat pentru cele trei blocuri de premiere: Cea Mai Bună Istorie, Idee şi Tehnologie Eco-Responsabile. Dosarele au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, mass media şi ONG-uri în perioada activă a concursului. Dosarele înscrise în competiţie au fost examinate în trei etape: (1) examinarea de către panelurile de evaluare a dosarelor depuse, (2) vizita de verificare în teren şi (3) decizia Consiliului de Coordonare. 16 finalişti – persoane fizice, întreprinderi, instituţii publice, ONG-uri – au fost desemnaţi câştigătorii ediţiei 2016:

ISTORII ECO-RESPONSABILE
TEHNOLOGII ECO-RESPONSABILE
  • Darnic Gaz SA
  • Eco Tronex SRL
  • Habsev Grup SRL
IDEI ECO-RESPONSABILE
  • Sandilana SRL
  • Strapit SRL

„Sunt mândru să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră şi să sprijin competiția Moldova Eco Energetică, o inițiativă ce are drept scop sporirea măsurilor de eficiență energetică, dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, dar şi promovarea unui mediu verde, curat şi ecologic prietenos. Permiteți-mi să felicit atât organizatorii, cât şi participanții pentru acest  proiect şi vă îndemn să-l continuați şi mai departe, deoarece aduceți plus valoare întregii țări, utilizând sursele de energie regenerabilă”, a declarat Pirkka Tapiola, amabsadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Competiţia este la a şasea ediţie, ani în care a adunat peste 260 de proiecte  de succes în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice, dintre care 99 au fost premiate.  Câştigătorii au fost selectaţi în urma unui proces complex de evaluare realizat de către experţi independenţi din sector. Categoriile de premiere ale competiţiei reprezintă toate formele de utilizare a energiei regenerabile şi eficienţă energetică, dar şi de promovare a acestora.

„Sunt încântată să înmânez trofeu pentru un proiect în utilizarea energiei din biomasă în sectorul privat, deoarece văd cum an de an numărul companiilor, conduse de femei şi bărbaţi, ce trec la tehnologii de utilizare a energiei din surse regenerabile este în continuă creştere. E un premiu ce simbolizează şi promovează modele integre de afaceri gândite inteligent nu doar pentru beneficiul propriei afaceri, dar şi pentru beneficiul mediului ambiant”,  susţine Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU, reprezentantă permanentă PNUD în R. Moldova.

Ceremonia de premiere culminează Săptămâna Moldova Eco-Energetică, ce  s-a desfăşurat în perioada 28 noiembrie-2 decembrie. Pe parcursul acestor cinci zile, experţi independenţi din ţară şi din străinătate, autorităţi, academicieni, reprezentanţi ai sectorului de business au discutat subiecte actuale de utilizare a surselor de energie regenerabilă şi de promovare a eficienţei energetice, au prezentat idei de noi iniţiative eco şi investiţiile planificate pentru următorii ani în dezvoltarea sectorului energetic al R. Moldova.

Săptămâna Moldova Eco-Energetică este organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică, Fondul pentru Eficiență Energetică şi Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Sponsorul general al evenimentului: Furnizarea Energiei Electrice NORD (FEE Nord SA). Sponsori: Orange Moldova, Gas Natural Fenosa, EFES Vitanta. La promovarea evenimentului ne-au ajutat partenerii media: Sputnik, Simpals, Point, Publika TV, Realitatea TV, Agora, Diez.md, Timpul, Logos Press, My Business, InfoMarket, Ziarul de Gardă.