Sprijin european: un sistem modern de încălzire pe biomasă a fost instalat la grădinița din Horești, Ialoveni

500 0

Grădinița din Horești, Ialoveni, a renunțat la vechiul sistem de încălzire pe bază de gaze naturale și a trecut la energia curată. Din toamna curentă căldura în instituție va fi asigurată de biomasă, iar apa caldă – de energia solară. De condiții mai bune vor beneficia peste 230 de copii și circa 30 de angajați. Investiția a fost posibilă grație suportului financiar al Uniunii Europene oferit în cadrul Proiectul Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Fostul sistem de încălzire din grădinița de la Horești era învechit moral și fizic. Capacitatea acestuia – de numai 100 kw, nu permitea să fie asigurată o temperatură constantă în toate încăperile din grădiniță, care numără în total circa 2.000 metri pătrați. Astfel, când afară erau geruri mari, în sălile de grupă nu erau mai mult de 16 grade Celsius, iar administrația …

Sprijin european: un sistem modern de generare a energiei regenerabile a fost instalat la grădinița din Horești, Ialoveni

551 0

CE: Vizită  mass media la grădiniţa din s. Horeşti, rl Ialoveni, ce a renunțat la vechiul sistem de încălzire pe bază de gaze naturale și a trecut la energia curată. Din toamna curentă căldura în instituție va fi asigurată de biomasă, iar apa caldă – de energia solară, datorită asistenţei Uniunii Europene acordate prin Proiectul Energie şi Biomasă.  
CINE: Educatori, copii, părinţi, reprezentanţi ai primăriei, locuitori ai satului.
UNDE: Grădiniţa din s. Horeşti, rl Ialoveni.  
CÎND:  Vineri, 14 septembrie, cu începere de la 10.00.
IMPORTANT: Grădiniţa din Horești, Ialoveni, este una din cele 236 de instituţii publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, în total, 70 de grădiniţe și spitale au acces la apă caldă produsă de colectoarele solare. 
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect realizat …

Soarele și biomasa aduc energie curată la grădinița din Lozova, Strășeni

890 0

Energia soarelui și a biomasei aduce energie curată şi reduce facturile la încălzire și apa caldă la grădinița „Speranța” din satul Lozova, r-l Strășeni. Din toamnă, instituția va dispune de o centrală performantă pe bază de biomasă și de colectoare solare. Tehnologiile moderne sunt instalate cu suportul Uniunii Europene, în cadrul Proiectului Energie și Biomasă, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Noul sistem va asigura apă caldă pe tot parcursul anului şi căldură în sezonul rece în cele două blocuri ale grădiniței și în una din clădirile în care învață elevii claselor primare ale liceului din localitate. În total, de condiții mai bune vor beneficia peste 500 de copii și cadre didactice.
Instalarea unui sistem pe bază de biomasă la grădiniță era pe lista de priorități a primăriei Lozova, spune primarul Lilian Botnaru. Asta deoarece cheltuielile pentru încălzire „înghit” majoritatea banilor …

Soarele, vântul și apa – aliații tinerilor inventatori eco

1142 0

Au „îmblânzit” soarele, vântul și apa și au învățat să transforme lucrurile care ajung la gunoi  în invenții eco. Zeci de tineri din Republica Moldova au elaborat în ultimii ani sisteme care oferă soluții ieftine și eficiente pentru problemele de mediu, datorită unor inițative educaționale susținute de proiectul Energie și Biomasă, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Uniunii Europene.
Stațiile de autobuz pot fi iluminate cu ajutorul razelor solare
Andrei și Mădălina Jitari sunt verișori, învață în aceeași clasă și, de ceva timp,  împart aceeași pasiune pentru sursele regenerabile de energie. În timpul liber adolescenții, care sunt acum în clasa a IX-a, au construit macheta unei stații eco de așteptare a transportului, iluminată cu ajutorul energiei solare. Ideea s-a născut dintr-o problemă cu care se confruntă oamenii din satul lor – Făleștii-Noi, r-l Fălești. Niciuna din cele trei …