SUN Dă-I Fest a adus tehnologiile verzi și muzica de calitate în inima Capitalei

Sun Dă-I Fest 93 0

Tehnologiile verzi și muzica de calitate au fost vedetele festivalului SUN Dă-I Fest, care s-a desfășurat duminică, 10 iunie,  în Grădina Publică Ștefan cel Mare. Buna dispoziție a fost întregită de zeci de concursuri și expoziții pentru copii și maturi. Ajuns la a șaşea ediție, Sun Dă-I Fest este organizat de Proiectul Energie şi Biomasă – finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Festivalul a încheiat Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în R. Moldova, care s-a desfășurat în perioada 4-10 iunie. 
„Sunt fericit să mă aflu pentru prima dată la SUN Dă-I Fest în calitate de ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova. UE sprijină cea de-a şasea ediţie a festivalului, care este o sărbătoare distractivă, dar şi o posibilitate de a învăţa despre energia regenerabilă şi …

SUN DĂ-I FEST: Festival de tehnologii ECO şi concert de muzică live cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară

EUSEWSun Dă-I Fest 122 0

CE: Sun Dă-I Fest, festivalul unde își dau întâlnire tehnologiile eco, energia din surse regenerabilă și muzica bună. În program sunt:

expoziţii de tehnologii de producere a energiei regenerabile ce vor funcţiona în regim real: panouri fotovoltaice, colectoare solare, cazane pe biomasă, pompe geotermale  
testarea şi alimentarea transportului electric: automobil, biciclete, gyroboarduri
inovaţii ale tinerilor: turbină eoliană construită din materiale reciclate, antene parabolice căptuşite cu oglinzi, casă inteligentă automatizată, ascensor cu consum redus de energie, echipament de producere a gazului metan din substanţe organice, staţie de autobuz alimentată cu panouri fotovoltaice ş.a.  
ateliere de reciclare a deşeurilor
experimente de producere a energiei regenerabile din citrice şi castraveţi muraţi
târg de produse naturiste
ateliere de alimentaţie prietenoasă naturii

CINE:  SUN Dă-I Fest este organizat de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul …

Colaborare moldo-română în domeniul energiei din biomasă

biomasacluster 143 0

Un memorandum de colaborare în domeniul energiei din biomasă a fost semnat astăzi, la Chișinău, între Clusterul Energiei din Biomasă din R. Moldova și Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România, în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile. Evenimentul se înscrie în misiunea economică de valorificare a biomasei, efectuată de un grup de antreprenori români în Republica Moldova.  
„Subiectul biomasei este foarte important pentru ţările din Estul Europei, inclusiv pentru R. Moldova. Cooperarea dintre clustere ne deschide uşi noi pentru valorificarea de noi proiecte inter-regionale, cum ar fi „InterReg Danube”, care să stimuleze dezvoltarea sectorului energiei din biomasă”, susţine Lajos Vajda, preşedintele Clusterului Green Energy din România.
Memorandumul stabileşte domeniile-cheie şi formele de cooperare dintre ambele entităţi, iar scopul acestuia este de a promova energia pe bază de biomasă și de a consolida eforturile în combaterea schimbărilor climatice.  Documentul a …

Sun Dă-I Fest, festivalul unde își dau întâlnire tehnologiile eco, energia soarelui și muzica bună

EUSEWSun Dă-I Fest 144 0

Grădina Publică Ștefan cel Mare va deveni un adevărat regat al tehnologiilor eco, pe data de 10 iunie, când va găzdui festivalul SUN Dă-I Fest. Activitatea încheie Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 4-10 iunie.
În ediția din anul curent a festivalului vor fi expuse zeci de invenții inteligente, pe bază de vânt, apă, soare, biomasă, create de adulți și copii. Vor funcționa în regim real mai multe tehnologii care pot reduce facturile pentru întreținerea locuinței și asigura un mediu mai curat – cazane pe biomasă, panouri fotovoltaice, colectoare solare, pompe geotermale. Vizitatorii vor avea posibilitatea să testeze automobile, scutere şi biciclete electrice și să se informeze din prima sursă despre avantajele tehnologiilor curate. Seara va culmina cu un concert grandios, alimentat de la energia soarelui.
Copiii care vor veni la festival vor avea ocazia …

Jurnaliştii din ţările Parteneriatului Estic descoperă experienţa Republicii Moldova în trecerea la energia din biomasă

159 0

12 jurnalişti din Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia şi Azerbaidjan au vizitat Republica Moldova pentru a se documenta despre rezultatele Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare. Vizita are loc în cadrul iniţiativei EU4Energy. 
Timp de două zile, echipa de jurnalişti a vizitat mai mulţi beneficiari şi parteneri ai Proiectului Energie şi Biomasă. Grădiniţa „Povestea” din oraşul Nisporeni este una din locaţiile vizitate de ziarişti.
Cei 270 de copii de la grădinița „Povestea” au apă caldă datorită panourilor solare, instalate din fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă. Iarna toată suprafaţa grădiniţei, de peste 2.500 m2, este încălzită cu energie verde, produsă în R. Moldova.
Pentru încălzirea încăperilor, administraţia grădiniţei, în comun cu primăria oraşului, cumpără pelete produs în Moldova, banii pentru energia consumată rămânând în ţară.
Jurnaliştii  au avut un schimb de informaţii şi cu …