Peste 5.000 de oameni din raionul Hânceşti au acces la energie regenerabilă datorită asistenţei Uniunii Europene

biomasacolectoare solarefonduri europene 29 0

 Opt sate din raionul Hânceşti şi-au conectat şcolile, grădiniţele, primăriile la sisteme de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste comunităţi au reuşit să-şi racordeze toate instituţiile publice la energia verde. Schimbarea a fost posibilă datorită asistenţei Uniunii Europene, realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Beneficiarii proiectului s-au reunit la Cotul Morii pentru a discuta impactul trecerii instituţiilor publice la energia verde şi perspectivele următoarelor proiecte de investiţii în energia regenerabilă.
„Sunt extrem de bucuros că 12 instituţii publice – şcoli, grădiniţe, primării – din raionul Hânceşti au participat activ în programele Proiectului Energie şi Biomasă şi sunt conectate la sisteme de încălzire pe biomasă. Vă adresez felicitări pentru realizarea acestui pas şi participarea activă în mişcarea de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile din Republica Moldova în beneficiul …

Membrii Clusterului de biomasă din Republica Moldova au învățat de la colegii cehi cum să administreze instituția și să dezvolte sectorul

biomasacluster 125 0

Mai mulți membri ai Clusterului de biomasă din Moldova au participat la un training susținut de experți cehi de nivel înalt în domeniul biomasei solide, cu o vastă experiență în sector. Printre aceștia sunt președintele Asociației cehe pentru biomasă, CZ Biom, Jan Habart, fostul ministru al Mediului, Miloš Kužvart, și ex-Directorul Fondului de mediu, Petr Stepanek.
În cadrul atelierului de trei zile, participanții au discutat despre sectorul de biocombustibil la nivelul Uniunii Europene și situația din țări particulare, printre care Cehia, Germania și Suedia, instrumentele de susținere a sectorului de biocombustibil solid în aceste țări, strategii de lobby, modele de finanțare ale clusterelor și asociațiilor de biomasă, și asigurarea calității biocombustibililor solizi prin emiterea certificatelor de calitate în standardul ENPlus, etc.
Participanții la training au efectuat o cartografiere a părților interesate în dezvoltarea pieței de biomasă și relațiile existente între ele, precum …

12 proiecte de succes au fost premiate la Gala Moldova Eco Energetică

Moldova Eco-Energetică 594 0

De şapte ani câştigătorii Competiţiei Moldova Eco Energetică sunt premiaţi pentru cele mai bune Idei, Tehnologii şi Istorii Eco-Responsabile.  35 de dosare au fost înscrise în competiţia Moldova Eco Energetica, ediţia 2017, printre care: parcuri eoliene, grădiniţe dotate cu tehnologii moderne de eficienţă energetică şi de producere de energie regenerabilă, case individuale ce consumă  doar energie verde ş.a.  
 „Fiind lansată în 2011, Moldova Eco-Energetică este cel mai important instrument de promovare a eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă şi utilizarea raţională a acestora în spiritul dezvoltării durabile a societăţii. Pentru Guvern acest angajament a devenit una din priorităţile naţionale incluse în Agenda 2020. Rezultatele impresionante obţinute sunt rodul cooperării fructuoase cu partenerii de dezvoltare şi antreprenorii locali. Sunt bucuros să premiez campionii sectorului energiei verzi ce ne ajută să promovăm tehnologiile eco-prietenoase prin entuziasmul lor şi propriul exemplu”, spune …

Hrișca și migdalul sunt noile materii prime pentru brichetele moldovenești

biocombustibilBrichetelaborator 344 0

Energia regenerabilă este deocamdată singura oportunitate pentru Republica Moldova de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie și de a-și spori securitatea energetică. Din toate sursele de energie regenerabilă, biomasa are potenţial mare în Republica Moldova.
De acest fapt s-a convins și tânărul antreprenor, Dmitri Asoscov, care câștigă bani transformând deșeurile în energie. Inspirat de succesul altor producători și din dorința de a rămâne acasă, lângă familie, Dmitri și partenerul său Serghei Alexei au pus pe roate o afacere care, la trei ani de la lansare, le asigură nu doar confort financiar, dar și satisfacție morală pentru contribuția la reducerea consumului de energie fosilă și sporirea securităţii energetice a țării. 
„Am învăţat să fac bani din deşeuri”
„Am vrut să rămân acasă și să valorific potențialul pe care îl oferă țara noastră. Am învățat să fac bani din deșeuri, transformându-le în energie verde. …

Energie curată, sigură şi accesibilă. Ce puteţi vedea la Moldova Eco Energetică 2017?

Moldova Eco-Energetică 317 0

Automobil electric, sisteme de încălzire a apei menajere de la energia solară, panouri fotovoltaice, cazane pe biocombustibil solid, corpuri de iluminat cu un consum redus de energie, acestea sunt câteva din tehnologiile eco ce vor fi prezentate în zilele de 6-8 decembrie la expoziţia dedicată, parte a zilelor „Moldova Eco Energetică”. Expoziţia  este deschisă pentru toţi vizitatorii.
Expoziția din acest an va pune la dispoziția vizitatorilor atât tehnologiile accesibile pe piața din Republica Moldova, care și-au demonstrat deja eficiența, cât și cele noi, care sunt în faza de promovare. Printre acestea se regăsesc:
Automobilul RENAULT Zoe – vehicul electric 100% – automobilul stabilește un nou punct de referință pe piața vehiculelor electrice prin faptul că are un preț accesibil. Posibilitatea de a închiria bateria pentru acest automobil îi reduce prețul de achiziție și-l face mai disponibil pentru orice doritor de a avea …

Moldova Eco Energetică 2017. A fost lansată votarea on-line pentru Premiul Publicului

Moldova Eco-Energetică 416 0

Moldova Eco Energetică 2017 anunță începutul votării pentru cel mai bun proiect de eficiență energetică și energie regenerabilă, în opinia publicului. Orice utilizator poate vota pentru unul din 18 candidați, pe pagina www.mee.md/vote.
Proiectul ce va acumula cele mai multe voturi va fi declarat drept câştigător la categoria „Premiul  Publicului” şi va primi trofeul Moldova Eco Energetică. În lista proiectelor acceptate pentru voting au fost incluse iniţiativele înscrise în competiţia Moldova Eco Energetică ce au acumulat cele mai multe puncte în cadrul evaluării de către experţi şi se numără printre finaliştii competiţiei, ediţia 2017. 
”Moldova Eco Energetică a devenit deja o tradiție. Timp de 6 ani, acest eveniment contribuie la dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile. Noi susținem curajul oamenilor, care prin propriul exemplu promovează energia curată și consumul inteligent al acesteia”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin.
Printre proiectele …

Producătorii de biocombustibil își testează produsele la un Laborator acreditat, datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană

biocombustibillaborator de testare a calitatii 398 0

Producătorii de biocombustibil din R. Moldova îşi deschid noi pieţe de desfacere datorită certificatelor de calitate eliberate de singurul laborator acreditat din ţară să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibilului.
Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Universităţii Agrare a fost acreditat acum un an datorită echipamentului performant în valoare de 100.000 Euro acordat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie și Biomasă în Moldova. Laboratorul oferă servicii de testare a puterii calorifice superioare și inferioare, conținutului de umiditate, cenușă și materii volatile, densitate, rezistență mecanică și conținutului chimic.
„Calitatea biocombustibilului este o condiţie cheie pentru dezvoltarea cu succes a pieţei energiei din biomasă în Republica Moldova. Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană, a creat toate condiţiile pentru a asigura că biocombustibilul de înaltă calitate este accesibil în R. Moldova”, susţine Alexandre Darras, Manager de proiect, Delegația …