199.000 de oameni au acces la energie verde produsă în Republica Moldova datorită asistenţei Uniunii Europene

704 0

Proiectul Energie şi Biomasă îşi încheie activitatea, după un mandat de 7 ani
199.000 de oameni au acces la energie accesibilă și curată produsă în Republica Moldova, ca rezultat al activităţii Proiectului Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În perioada 2011-2018, 265 şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale au înlocuit încălzirea pe cărbune şi gaze cu cea pe biomasă. 70 dintre ele au obținut acces la apă caldă produsă de energia solară.
„Proiectul Energie și Biomasă din Moldova este o istorie de succes care demonstrează încă o dată cum sprijinul oferit de Uniunea Europeană creează noi oportunități și îmbunătățește calitatea vieții cetățenilor. De mai bine de 7 ani, Uniunea Europeană investeşte multă ‘energie’ în dezvoltarea sectorului biomasei în Republica Moldova. Aproximativ 200 de mii de persoane beneficiază de încălzire mai curată, mai …

Proiectul Energie şi Biomasă îşi încheie activitatea după un mandat de 7 ani

684 0

CE: Evenimentul de încheiere a activităţii Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Cu un mandat de 7 ani, realizat în două etape, Proiectul Energie şi Biomasă a stimulat crearea unei noi industrii: cea a energiei din biomasă. În prezent, 199.000 de oameni au acces la energie sigură, curată, produsă în Republica Moldova datorită asistenţei Uniunii Europene. Peste 70 de afaceri de producere a biocombustibilului asigură instituţiile publice şi gospodăriile casnice cu energie verde. 456 de şcoli au devenit parte a iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice, peste 25.000 de elevi studiind acest curs în şcoli. Acestea sunt câteva din realizările Proiectului Energie şi Biomasă obţinute în perioada 2011-2018.
CINE: Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova; Stefan Liller, Reprezentant rezident adjunct PNUD Moldova; reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi …

Sprijin european: Energia din biomasă aduce căldură şi confort în gimnaziul din satul Moşana, Donduşeni

724 0

Frigul din sălile de clasă şi de pe holuri va rămâne o amintire pentru elevii şi profesorii din gimnaziul  din Moşana, r-l Donduşeni. Din toamna curentă instituţia a renunţat la vechiul sistem de încălzire în favoarea unei centrale moderne, pe bază de biomasă, care va asigura căldură ecologică la preţuri avantajoase. Noile tehnologii prietenoase mediului au fost instalate cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul Proiectului Energie și Biomasă, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
În gimnaziul din Moşana, localitate compact populată de etnici ucraineni, învaţă 150 de copii, dintre care 20 vin cu autobuzul din trei localităţi vecine, unde nu există instituţii de învăţământ.
Clădirea şcolii a fost construită încă în anii ‘60 ai secolului trecut, iar sistemul de încălzire era punctul său vulnerabil. Cazanele se defectau des, reparaţiile se ţineau lanţ, piesele de schimb erau tot mai greu de găsit, …